Islak granülasyon, farklı toz parçacıklarını yapıştırıcılar veya sıvı çözelti kullanarak birbirine bağlama işlemidir. Bütün bunlar bir pervane hareketi altında gerçekleşir. Temel olarak, bu işlem granüller oluşturmak için herhangi bir sıkıştırma kuvvetine bağlı değildir.
Kuru granülasyon: Toz partikülleri yüksek basınç uygulanarak agregatlar haline getirilmektedir. Bu amaçla iki yöntem kullanılmaktadır: 1. Briket tabletler halinde toz karışımının basılmasından sonra bu tabletlerin kırılması ve sonra elenmesi ile granül oluşumu (slugging).
Yüksek hızlı yaş granülasyon, ilaç, gıda, tarım başta olmak üzere çeşitli kimya endüstrilerinde sıklıkla tercih edilen önemli bir işlemdir ve çok ince tozları çok daha büyük tane boyutuna sahip granüllere dönüştürür.
Granülasyon, tanecik boyutunu istenen boyuta getirmek için yapılan işlem ve proseslere verilen isimdir. Granülasyon sonucu oluşan taneciklere granül denir. Granüllerin boyutu kullanım amacına göre 0,2 mm ilâ 4,0 mm arasında değişebilir.
Granülasyon dokusu genellikle vücut için yararlıdır. Doku kayıplarının yerini doldurduğunda dokuların sürekliliğini sağlar. Sikatris dokusu az olduğunda çoğu kez yararlı, aşırı olduğunda az ya da çok zararlıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Granülasyon, bir yaralanmadan sonra iyileşen dokunun görünümünü tanımlar. Mikroskop olmadan granülasyon dokusu genellikle kırmızı veya pembe görünür ve genellikle dokunulduğunda yumuşak hissettirir.
Granülasyon dokusu oluşumu yaklaşık 5. günde başlar. Bu aşamanın başlaması için iyi bir oksijenasyon ve beslenme şarttır.
Modern granülasyon metodu da diğer birçok teknik gibi, ilkel yöntemlerin geliştirilmiş halidir. Bu teknikte; ağaç kömürü toz haline getirilir ve küçük gümüş parçacıkları ile karıştırılarak, ateşe dayanıklı kilden bir potada eritilir.
Yaraların içinde oluşan ve onların iyileşmesini sağlayan ufak, yuvarlak, kabarcıklardan oluşan bağ doku üremesi. Yangı sonucu oluşan küçük, yuvarlak, kitle biçimindeki patolojik oluşum, yaraların içinde oluşan ve onların birleşmesini sağlayan küçük tanecikler.
Kronik iltihap:
Kronik iltihapta proliferasyon ön plandadır. Fibroblastlar ve kapiller endotelleri prolifere olurlar. Makrofajlardan, fibroblastlardan ve yeni teşekkül eden kapillerlerden oluşan doku iltihabi granulasyon dokusudur.
taşkın granülasyon dokusu ne demek? Granülasyon dokusunun gereksinimden fazla oluşarak ve yara yüzeyinden taşmasıyla belirgin bozukluk. Atlarda kötü kan dolaşımı, çok az yumuşak doku, yetersiz drenaj ve aşırı hareketin varlığı gibi nedenlerle bacakların alt kısımlarındaki yaralanmaların ciddi bir komplikasyonudur.
Dişin kök ucunun ve onunla ilişkili granülasyon dokusu ya da kistik oluşumun çıkarılması işlemidir.
Dördüncü günden sonra yakla- şık iki hafta kadar sürer ve granülasyon dokusu gelişimi ile epitelizasyonun tamamlandığı süreçtir. Sitokinler ve büyüme faktörleri bu aşamada da önemlidir. IV. Olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Taneleme anlamına gelen granülasyon tekniğinin Osmanlılardan kalma Türkçe tanımlaması "güherse" olup bu sözcük günümüzde de kullanılmaktadır (Savaşçın ve Türe, 1987: s.30).
Güverse: Altın ve gümüşten yapılan minyatür kürecik. Hadde: Büyükten küçüğe delikleri numara numara küçülen teli çekerek inceltmede kullanılan çelik alet.
tablet ilaç üretiminde çeşitli ekipmanlarla ,hammaddelerin tablet olarak basılabilecek duruma yani granül haline getirilmesidir.iki yöntemi vardır ;yaş ve kuru granülasyon. ilaç üretiminde küçük tanecikleri birleştirerek iri granüller haline getirme işlemidir.
Akıntılı yaralarda hidrokolloid, fiber, aljinat veya köpük gibi emici özellikli örtüler kullanılır. Jeller, yara yüzeyine uygulanarak nemli bir ortam sağlarlar. Akıntının yara etrafına taşması halinde bariyer kremler çevre dokuyu korurlar.
Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar dokusu gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşmayeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir.
Patoloji sonucu, hastadan alınan hücre ve dokuları mikroskop altında inceleyerek belirlenen tanıyı içeren rapordur. Patoloji sonucu aynı zamanda çıplak gözle tanımlanabilecek alınan parçanın boyutu, şekli ve görünümü ile ilgili bilgileri de içerir. Patolog incelemeyi yapan ve patoloji sonucunu yazan doktordur.
Hastalıkların tedavi edilmesi için öncelikle tanı alması gerekir. Aynı zamanda bu hastalıkların tedavisi ve ilerlemesi ile ilgili de zaman zaman bilgilere ihtiyaç duyulur. Tüm bu verilerin alınabilmesi için uygulanan işlemlere patoloji denir.
Patoloji, hastalıklara tanı koymak amacı ile alınan örnek numuneleri inceleyerek hastalık tanısını raporlayan tıp dalıdır. Genellikle kanser hastalıklarının tanısını koymak için Patoloji testlerinin sonucu beklenir.
Bu migrasyon, replikasyon ve ve yeni kapiller tübül formasyonu TNF alfa, TGF- beta ve VEGF gibi sitokinlerin ve büyüme faktörlerinin etkisi altındadır. VEGF özellikle makrofaj kaynaklıdır ve reseptörleri endotel hücrelerinde bulunur. Yara iyileşmesinin en uzun süren aşamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri