Bilinen evrenin kütlesinin genellikle 1050 ton veya 1053kg olduğu söylenir. Bu bağlamda, kütle, sıradan maddeye gönderme yapar ve yıldızlararası ortamı (ISM) ve gökadalar arası ortamı (IGM) kapsar.
"EVREN 26,7 MİLYAR YAŞINDA"
Diğer taraftan, bilim insanları şimdiye kadar, uzak galaksilerden gelen ışığın kırmızıya kaymasına dayanarak en eski yıldızları inceleyerek Evren'in yaşını hesapladı. 2021 yılında, bu modele dayanarak, Evren'İn yaşı 13,797 milyar yıl olarak hesaplandı.
Bu nedenle gözlemlediğimiz bir cisim -ışığı bize ulaştığında- aslında bizden çok daha uzakta bulunuyor olabilir. Evrenin genişleme hızından yararlanarak yapılan ayrıntılı hesaplar, görünür evrenin yarıçapının yaklaşık 46 milyar ışık yılı olduğunu gösteriyor.
Gözlenebilir evren, çapı yaklaşık 93 milyar ışık yılı, yani 880 sekstilyon kilometre, yani 880 trilyon kere milyar kilometre olan bir küredir. Evrenin genişliği ne kadar? Evren, 880 trilyon kere milyar kilometre büyüklüğündeki Gözlenebilir Evren'den en az 300 trilyon kere milyar büyük olduğu hesaplanmaktadır.
Evren'in yaşı, Büyük Patlama'dan günümüze dek geçen zamandır. Şu anki teori ve gözlemler, Evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar arası olduğunu önermektedir. Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir. Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Enflasyon anı bittikten sonra da genişleme şu anki gibi devam ediyor ancak enflasyon anına nazaran çok daha yavaş bir genişleme olmuş oluyor. Dolayısıyla bu etkileri de göz önüne aldığımızda, çok hassas gözlemler yapan Planck Uzay Teleskobu'nun ölçüm verileri bize evrenin yaşını 13.799±0.021 milyar yıl olarak veriyor.
Gözlemlenebilir evren 93 milyar ışık yılıdır. Gozlemliyemedigimiz evren ne kadar hızla genişlediğini tam olarak bilmediğimiz için (ama ışıktan hızlı) hesaplamamiz imkansız. Kutlesiz bir parçacık olan foton(ışık) 93 milyar yılda bu evrenin sonuna gidebiliyor.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Bugüne kadar yapılan ölçümler, evrenin enerji yoğunluğunun kritik yoğunluğa -deneysel hata oranları içerisinde- eşit olduğunu, yani evrenin düz olduğunu gösteriyor.
Evren sınırsızdır ve sonludur. Yani sonsuz değildir. Evrenin bir kenarı yoktur yani ne kadar giderseniz gidin evrenin kenarına ulaşamazsınız.
Evrenin sonu
Şekildeki noktaların her biri birer gökadadır. Kur'an'da bahsi geçen gök cisimleri Güneş, Ay ve yıldızlardan ibarettir. Kur'an'da Tekvir, Mülk ve Cin gibi bazı surelerde kıyamet vaktindeki bazı sahneler anlatılır.
Fizikçi James Farnes evrenin yüzde 95'nin negatif kütleli karanlık sıvıdan oluştuğunu söyledi. Sonuçta evrenin yalnızca yüzde 5'i normal maddeden oluşuyor ve geri kalanı karanlık madde ile karanlık enerjiden meydana geliyor.
Dış Uzayın keşfi ve kullanımı hususunda tüm ülkeler özgürdür. 3. Dış Uzay bakımından egemenlik, işgal ve benzer iddialarda bulunulamaz. 4. Devletler hem yörüngeye hem de dış uzaydaki gök cisimlerine veya istasyonlarına; nükleer silah ya da diğer kitle imha silahları yerleştiremez.
Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir). Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır.
Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Bunun yanısıra, evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişlemektedir ki, ışık hızında bile gitsek sonuna asla ulaşamayız. O yüzden fizikte veya astronomide, evrenin sınırı veya ötesi ile ilgili bir önerme bulunmaz çünkü elimizde hiç veri yok.
Kapalı evrende, karanlık enerji azdır ve yerçekimi en sonunda evrenin genişlemesini durdurur. Bu noktadan sonra ise çekim kuvvetinin etkisiyle bütün maddeler bir noktaya çöker ve en sonunda büyük sıkışma ya da büyük ezilme denilen “ Big Crunch “ oluşur.
Evrenin sadece yüzde 5'ini biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri