10- Kamyonet: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır. 11- Kamyon: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3,5 tondan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır.
Kamyonet ve Kamyonların Yük Kapasitesi
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
Örneğin: Azami Yüklü Ağırlığı 3500 Kg olan bir kamyonetin fazla yük toleransı 631,25 kg dir.Böyle bir araç denetim istasyonunda kantara çıktığında kantardaki ağırlığı 4.131,25 kg den fazla gelir ise bu araca Azami Yüklü Ağırlığını geçtiği ölçüde ceza uygulanacaktır.
Azami toplam ağırlığı 3500 kg'dan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçlardır ( yüklü ağırlığı 12 tonu aşmayanlar N2, yüklü ağırlığı 12 tonu aşanlar N3 sınıfı araçlardır.)
Verilen tır tiplerinin yasalar gereği toplam ağırlıkları maksimum 25 tona kadar çıkmaktadır. Ancak ISO standartları çerçevesinde, üretilen konteynerler ile yüklenen tırların toplam ağırlıkları için 44 tona izin verilmektedir. Römorklarla yapılacak olan taşımalarda ise maksimum 40 ton toplam ağırlığa izin verilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Azami Yüklü Ağırlık Ne Demek? Araçlar için son derece önemli olan azami yüklü ağırlık ne demek? Azami yüklü ağırlık, özellikle yük taşımacılığı için kullanılan araçlarda, aracın herhangi bir sorun yaşanmaksızın güvenle taşıyabileceği ağırlığın miktarına verilen isimdir.
Dört Dingilli Taşıtlar: 36 ton, Yarı Römork Dingil Grubu Ağırlığı 20 tonluk Taşıtlar: 38 ton, Beş ve Beşten Daha Fazla Dingilli Yarı Römorklu ve Römorklu Katar: 40 ton, Yarı Römorklu Konteyner Taşıyan Taşıtlar: 44 ton olacak şekilde belirtilmiştir.
Tip etiketi bir otomobilin üzerinde bulunması zorunlu etiketlerdendir. Bu etiket üzerinde şasi numarası, araç tipi, azami yüklü ağırlık, katar ağırlığı, dingil kapasiteleri vb. teknik bilgiler yazılıdır. Bu etiket kapı direklerinde, motor bölümünde veya nadir de olsa bagaj bölümünde olabilir.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
Hafif ticari şok‼️ Karayolları genel müdürlüğünün bugün aldığı kararla 3.500 kg ve altındaki kamyonet cinsi araçların da (Doblo-Fiorino-Courier, Caddy vs ) kantara girmesi mecbur kılındı. Yani her hafif ticari araç şehir merkezi girişlerinde tartılacak. Girmezse 1800 TL ceza.
Esasında tüm araçlar ruhsatta belirtilen kapasite sınırlamalarına uymakla mükelleftir. Denetim noktaları yük taşıma araçlarının kontrol noktalarıdır. Kapalı değilse kamyonet tipi taşıtlar mutlaka istasyona / kantara girmeli ve görevlilerin talimatlarına göre hareket edilmelidir.
'Van' ve 'kamyonet' versiyonları
5 tonluk Transit'in van versiyonu Ford'un ikonik yüksek tavanlı “Jumbo” van versiyonu olarak maksimum 2.422 kg'a kadar net yük taşıma kapasitesi, 15,1 m3 yük hacmi ve beş Euro palet kargo taşıyacak kadar yük alanı ile sunuluyor.
Ford Haberleri
İSTANBUL (AA) - Ford, ticari araç modeli Transit'in 5 ton azami yüklü ağırlığa sahip 'kamyonet' ve 'van' versiyonlarını tanıttı. Ford'dan yapılan açıklamada, Transit'in daha fazla yükleme kapasitesi sunan, yeni 5 tonluk van ve kamyonet versiyonlarının müşterilere sunulduğu kaydedildi.
6 teker kamyon tonaj sınırı 21 ile 24 ton arasında değişmektedir.
4) Kamyonet: (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir.
Tonaj hesaplama formülü
Ağırlık kontrollerinde aracın azami yüklü ağırlığına bakılır. Her aracın azami yüklü ağırlığı, ruhsat bilgilerinde yer alır. Tonaj hesaplama formülü şu şekilde yapılabilir. Tartı toleransı aracın azami yüklü ağırlığının 3.75'i + aracın azami yüklü ağırlığı + 500 kg olarak düşünülebilir.
16) Kamyon: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3.5 tondan fazla olan ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır. 17) Kamyonet: Azami yüklü ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır.
20 – 24 ton taşıma kapasitesi – Tenteli Araçlar. 21 – 24 ton taşıma kapasitesi – Üç Dingilli Kamyon. 25 – 80 ton taşıma kapasitesi – Alçak Yataklı Treyler. 32 – 38 ton taşıma kapasitesi – Dört Dingilli Kamyon.
Kamyonlarda istiap haddi yasalara göre şöyle: İki dingilli motorlu araçlar ve römorklar: 18 ton. Üç dingilli motorlu araçlar: 25 ton. Üç dingilli yarı römorklu araçlar, mafsallı otobüsler: 28 ton.
7.2 tona ulaşan Azami Yüklü Ağırlık ile Daily sınıfında tek kamyon şasisine sahip araçtır:5 mm ' ye varan şasi kalınlığı ile yüksek taşıma kapasitesine sahip olup , bütün ürün gamı bıyunca yük taşımayı optimize eder.
Aracın azami yük ağırlığı ele alınmak suretiyle Katar ağırlığı hesaplanır. Bu durum ruhsat bilgileri içerisinde bulunmaktadır. Böylece aracın azami yük ağırlığı ile birlikte araçta bulunan ağırlığın toplamı ele alınır. Bunun üzerine standart bir yapının da eklenmesi ile beraber katar ağırlığı ortaya çıkarır.
Dingil yükü tek dingilde en çok 10 tondur. Tahrikli dingilde ise en çok 11,5 tondur. 2 dingilli motorlu araçlarda ve römorklarda azami ağırlık 18 ton 3 dingilli motorlu araçlarda 25 tondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri