Evrim, bir doğa yasasıdır. Dolayısıyla buna "evrim yasası", "evrim kanunu", "evrim ilkesi" ya da "evrim olgusu" denebilir. Ancak bu tür terimlerle uğraşmamak için kısaca "evrim" denmektedir. Evrim, bir durum bildirimidir: Canlı popülasyonlarının gen ve özellik dağılımları nesiller içerisinde değişmek zorundadır.
Canlı türlerinde yeni özelliklerin gelişimi ve ortaya çıkması rastlantısal oluşan mutasyonlar aracılığıyla açıklanmıştır. Tür içi ve türler arası düzeyde oluşan evrim gerçeği, deneysel olarak da kanıtlanmış olup türleşme süreçleri doğada da gözlemlenmektedir.
Bu teoriye göre hayvanlar, bitkiler ve Dünya'daki diğer tüm canlıların kökeni kendilerinden önce yaşamış türlere dayanır ve ayırt edilebilir farklılıklar, başarılı nesillerde meydana gelmiş genetik değişikliklerin bir sonucudur.
Jalajel'e göre biyolojik evrim ile İslam arasında uyuşmazlık yoktur. Tanrı kendi yarattıklarını kendi iradesi ile nesilden nesile değiştirmekte- dir.
İslam inancına sahip olan birisi için, Allah'ın kanunlarını, yarattıklarını, yani AYETLERİNİ inkar etmek, şirk ve küfürdür. Zira Kur'an'da hem yazılı mesajlara hem de yaratılmışlara AYET denir. Öyleyse, evrim de, kütleçekim gibi, elektrik ve manyetizma gibi yaratılmış (kevni) ayetlerden bir ayettir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu sebeple Kur'an'dan evrim ya da kuantum teorisi çıkartmak ya da reddetmek beyhude bir çabadır. Ancak kainattaki ayetlere/işaretlere/bulgulara bakıp Kur'an'ın bunları reddetmediğini yukarıdaki kavramlara baktığımızda evrim kuramının Kur'an'la çelişmediğini ifade edebiliriz.
İlk insanın evrimleşerek mi insan haline geldiği yoksa insan olarak mı yaratıldığı tartışma konusu olmuştur. Evrimi kabul eden İslâm âlimleri bulunmakta ise de çoğunluk evrimi reddetmiştir. Hz. Âdem'in yaratılışı da tarih boyunca tartışma konusu olmuştur.
Kur'an'daki ayetleri en açık anlamlarıyla aldığımızda Kur'an'daki hiçbir ifade ile evrim teorisi çelişmemektedir. Bu ise “Bir Müslüman evrimci olabilir” anlamına gelmektedir.
Sadece canlılık dünyasına değil biyokimyasal alemde de, Fiziki evrende de böyle birbirinin içinden çıkarak devam eden bir evrim söz konusudur. Bunun Kuran'a aykırı, İslam'a aykırı hiçbir tarafı yoktur” dedi.
Varlığın kaynağı konusunda Müslüman teolojisi açısından önemli olan, tanrı ve evren arasında yaratan-yaratıcı ilişkisinin kabul edilmesidir. Yani hem yaratılış hem de evrim mümkündür; ayrıca yaratılışın başka şekillerde de olması mümkündür.
Ölümünden sadece birkaç sene önce yazdığı mektuplar göz önüne alınacak olursa, Darwin'in net bir şekilde bir agnostik olduğu; hiçbir zamansa Tanrı'nın kesin olarak (mutlak ateizm) veya büyük olasılıkla (de facto ateizm) var olmadığını iddia etmediğini söylemek mümkündür.
"Şimdiki başka maymunlar ve şempanzeler insan olmuyorlar çünkü insanın rastlantısal olarak içinde bulundukları doğal şartlara ve insanın 6 MY'lık kalıtımsal birikimine sahip değiller. Belki milyonlarca yıl sonra onlardan da insana daha çok benzer dallar ortaya çıkacaktır."
Charles Darwin'in, yeryüzündeki canlı türlerinin zaman içinde doğal seleksiyon adını verdiği bir süreç sonucu değişime uğradığını ortaya koyan evrim teorisi insanlığın canlılar alemine bakışını tamamen dönüştürerek, çağdaş bilime damgasını vuran köşe taşlarından biri oldu.
Evrim ve Evrim Teorisi, iki farklı kavramdır. Evrim, buradaki yazımızda izah ettiğimiz gibi, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Bunu %100 gerçek olarak biliriz; çünkü hem doğada, hem laboratuvar koşullarında gözlediğimiz bir gerçektir.
Evet, insanlar doğrudan maymunlardan evrimleşmiştir. Spesifik olarak, kuyruksuz maymunlar olarak bilinen bir gruptan evrimleşmiştir. Ancak insanın evrimleştiği maymun türlerinin hiçbiri bugün yaşamamaktadır. Yani günümüzde ormanlarda veya hayvanat bahçelerinde yaşayan maymun türlerinin hiçbiri bizim atamız değildir.
Evrimde de öngörülemez ve beklenmedik şekilde gerçekleşen, birbiriyle doğrudan alakası olmayan olaylar bulunmaktadır. Bu nedenle evrimde de bir parça tesadüfilik olduğu doğrudur.
Genel bakış İlk modern insan olan Homo sapiensler, evrim teorisine göre 200.000- 300.000 yıl önce ilk insansı (hominid) atalarından evrilmişlerdir. Yaklaşık 50.000 yıl önce dil yeteneği geliştirmişlerdir. İlk modern insanlar yaklaşık 70.000-100.000 önce Afrika'yı terk etmeye başlamışlardır.
Zira Kur'an'ın her bir bölümüne âyet dendiği gibi evrende var olan muhteşem oluşumların, olguların ve varlıkların da her birine özellikle Kur'an'da âyet adı verilmektedir. Bu sebeple dinin ve bilimin konusu olan Allah'ın âyetlerinin her ikisinin de birbiriyle çelişmesi, birbirini yalanlaması asla söz konusu olamaz.
Evrim Ağacı bünyesinde, sözü edilen şahsi inanç pozisyonlarından her birini savunan birçok gönüllü bulunmaktadır, dolayısıyla Evrim Ağacı'nın bir bütün olarak herhangi bir şahsi inanç görüşü bulunmamaktadır.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi. Bu olaydan sonra evren devamlı bir şekilde merkezden dışa doğru genişlemektedir.
“Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017 yılında Türkiye toplumunun 'kültürel yapısı ve değerleriyle uyuşmadığı' düşüncesiyle müfredattan çıkarılmıştı.
14-17 Evrim, Tanrı'nın düzenlediği harika bir sistemdir. Bak 15:26-28. "Oysa o sizi aşama aşama yaratmıştır." Hâlbuki O, sizi (anne karnında) türlü evrelerden geçirerek yarattı.
Bir yandan, bazıları evrimsel biyolojiyi reddederek kutsal yazılardaki yaratılış anlatılarını kabul ediyorlar. Ancak bu yanlış bir ikilemdir. Evrim biliminde hepimizin ataları olan tarihi bir Adem ve Havva ile çelişen hiçbir şey yoktur.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu. Bazı bilginler daha da ileri giderek, diğer Âdemlerin daha önceden dünyada yaşadıklarını söylerler.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri