Örnek vermek gerekirse, dogmatizm, masum kişinin ateşe atılsa bile yanmayacağı inancına varmış, bundan da ateşe atılınca yanan kişinin suçlu olduğu sonucu çıkarılmıştır. Dogmatik kişi kuşkuya (şüpheye) karşı tahammülsüzdür.
Dogmatizm Ölçeği (Dogmatism Scale) geliştirmiştir1.Dogmatizm, otoritelerce ileri sürülen düşünce ve ilkeleri kanıt aramaksızın, incelemeksizin ve eleştirmeksizin bilgi sayan anlayıştır. Temelde skolastik gelenekten beslenen ve günümüzde değişme ve gelişmeyi yadsıyan öğretiler bu ad altında anılır.
Dogmatizm başka bir ifadeyle, aklın mutlak bir değere sahip olduğunu, bu sayede mutlak bilgiye ve hakikate ulaşılabileceğini savunan felsefi akımdır. Dogmatik bilgi de ispatlanamayan ancak doğruluğuna koşulsuz inanılan bilgi demektir.
Dogmatik kelimesine Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman, 'Felsefe ve din dogmalarının mantıksal açıdan ve sıralı biri yolla ortaya konuluşu' biçiminde ifade etmek mümkün. Özellikle deney bilgisini ve kanıtları bir kenara bırakmak suretiyle, onları hiçe sayarak inanç öğretileri çıkaran bir düşünce yapısıdır.
Dogmatik düşünce, herhangi bir fikre ve inanca hiçbir sebep sorgulamadan inanma düşüncesidir. Dogmatik Düşünce Nedir? Dogmatik düşünce etkisi birçok kişide görülebiliyor. Bu etkinin altında bulunan kişiler, yeni düşüncelere karşı çok farklı davranışlar sergileyebiliyorlar.
İlgili 19 soru bulundu
Bugünlerde gerek "pragmatik" gerekse "dogmatik" sözcüğü olumsuz çağrışımlara açık. Pragmatik kişi koşullara göre farklı davranan, dogmatik kişiyse kendi bildiği doğruları incelemeden karşıt görüşleri kestirip atan olarak anlaşılıyor.
Dogmatizm bireyin zihninin farklı düşünce ve inançlara karşı mesafeli olması durumu olup bireyin kendisinin veya ait olduğu çekirdek grubun dışında kalan her türlü farklılığa karşı olmayı içermektedir.
Dogmatik dindarlar; dinî konulara iki uç ayrımla yaklaşan, olayları sevap-günah açısından değerlendiren, hoşgörüsüz, yeni fikirlere kapalı olan bireylerden oluşur.
inançlarınız için gerekçeler vermeyi reddetmek, onun yerine basitçe otoriteye sığınmak demektir."
İnanç esasına dayanan din bilgisi dogmatiktir. Yani dogmalar, tartışılmaz, kendilerinden kuşku duyulamaz. Bu açıdan din bilgileri mutlaktır.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Skolastik felsefe/düşünce, Latince kökenli schola (okul) kelimesinden türetilen scholasticus teriminden gelmektedir ve kelime anlamı olarak okul felsefesi demektir.
DOGMATİK TDK KELİME ANLAMI
TDK'ya göre dogmatik, "değişmez ve sorgulanamaz kabul edilen düşüncelere bağlılık gösteren, katı ve değişmez görüşlere sahip olan kişi veya düşünce" şeklinde tanımlanmaktadır.
Felsefe, siyaset, ekonomi, din ve hukuk sahaları da dogmatizmin etki alanının dışında değildir ve kalamaz.
bilimin doğması "varlık vardır." anlayışı ve varlığın var olup olmadığının bilim içerisinde hiçbir şekilde sorgulanamaz oluşu kendisini dogmatik kılar. dinler için nasıl tanrı'nın varlığı sorgulanamaz ise bilim için de varlık sorgulanamaz.
İnanç esasına bağlı olan dini bilgi dogmatiktir. Yani dogmalar (inaklar), tartışılmaz. Bunların doğruluğundan hiçbir zaman kuşku duyulamaz. Bu açıdan da dini bilgiler mutlaktır.
Dindarlık, bir kişinin günlük hayatında dinin önemini ifade eden, kişinin dine inanma ve bağlanma derecesini gösteren bir kavramdır. Her dinî yaşantı belirli bir kültürel ve sosyoekonomik bir çerçevede yer aldığı için farklılık gösterir.
İdeolojik boyut: Yeryüzündeki bütün dinlerin merkezinde bir akide vardır. Kendisine inananları bir araya getirir. Törensel boyut: Hemen her dinî gelenek kendi bünyesinde birtakım uygulama, eylem ve etkinliğe yer verir. Dua, ibadet, hac, kurban, kutsal kitabı okuma şeklinde farklı uygulamalar vardır.
Dogmatik, deney ve gözlemi kabul etmeyerek sadece inançlara dayalı olarak elde edilen düşünce yapısını ifade etmektedir.
Dogmatizm, herhangi bir iddiayı, önermeyi, düşünceyi v.s. yi hiçbir tartışma yapmadan, eleştiriye tabi tutmadan, sadece duygulara, kişisel eğilimlere dayanmak suretiyle doğrulamak, benimsemek eğilimidir.
Rasyonalizm bir diğer ismi ile akılcılık; “Bilginin kaynağı nedir?” Sorusuna cevap arayan bir akımdır.
Pragmatik olmak veya pragmatizm aslında bir felsefi düşüncedir. Köklerini İngiliz filozof Jeremy Bentham'dan almaktadır. Bu felsefi düşünceye göre insanlar rasyonel şekilde kendi çıkarlarını izlemektedir ve insanlar elde etmek istedikleri faydaları en yüksek noktaya getirmeye çalışan canlılardır.
Örneğin bir kişi yalan söylerse en fazla faydayı elde edeceği bir durumda olsun; hareket faydacılığına göre en doğru hareket yalan söylemektir ama genel kural olarak doğruyu söylemek o kişiye daha fazla fayda sağlayacağını kabul edersek kural faydacılığı açısından doğruyu söylemek gerekmektedir.
Pragmatik kelimesinin sözlük anlamı faydacı, yararcı demektir. Felsefi açıdan ise bir şeyin değerinin, sağladığı faydayla değerlendirilebileceğini savunan bir yaklaşım tarzıdır.
Dogmatizm bir öğreti ve değiştirilmesi mümkün olmayan mutlak ve olduğu gibi uygulanması gereken öğreti zinciri olarak tanımlanır. Dogmatik fikirler tartışmaya veya eleştirilmeye, fikir vermeye veya almaya kesinlikle açık değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri