1.Rekat: İlk olarak 'Niyet ettim Allah rızası için altı rekat evvabin namazı kılmaya' şeklinde niyet edilir. Niyetten sonra 'Allah-u Ekber' denerek eller bağlanarak evvabin namazına başlanır.
Evvâbîn namazının kılınış şekline gelince, Hanefîler'in dışındaki üç mezhebe göre gece kılınan nâfile namazlar gibi iki rek'atta bir selâm verilir. Hanefî mezhebine göre ise bu şekil daha faziletli olmakla birlikte evvâbîn namazı altı rek'atta bir selâmla veya dört ve iki rek'at halinde iki selâmla da kılınabilir.
Peygamber'in kendisinin de akşam namazından sonra altı rek'at namaz kıldığı rivâyet edilmiştir (Taberânî, el-Mu'cemü'l-evsat, 1/250 [819]; 7/191 [7245]; bk. Şevkânî, Neylü'l-evtâr, 3/525).
Evvabin namazını kılarken okunması gereken sureler sırasıyla şu şekildedir. İlk rekatta fatiha, zammı sure okunmaktadır. Ruku ve secde yapılır. İkinci rekatta ise yine fatiha ve zammı sure okunur.
Bu namazı; iki rekâtta bir selam vermek suretiyle kılmanın daha sevap olduğu kaynaklarda yer almaktadır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395). Besmele çekilerek duha namazına şöyle niyet edilir: “Niyet ettim Allah'ım senin rızan için duha namazını kılmaya.”
İlgili 22 soru bulundu
Evvabin namazı en az 2, en fazla 6 rekat olarak kılınabilir. "Niyet ettim Allah rızası için Altı rekat evvabin namazını kılmaya" diye niyet edilir.
Duha namazı aynı zamanda kuşluk namazı olarak da bilinir. Güneşin bir mızrak boyu yükselmesinden, yani Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.
bu düşünceyle bakıldığına evvabin namazı kılmak, duaların kabul edilmesi ve girilen günahlardan dolayı yaşanılan pişmanlığı göstermek için en güzel aracıdır. Evvabin namazını kılarken kaza namazına niyet edilirse hem kaçırılan namazların borcu ödenmiş hem de evvabin namazının sevabı kazanılmış olur.
Buna göre, farz namazların sünnetleri dâhil tüm nâfile namazların camide kılınması mümkün olmakla birlikte, evlerde kılınması daha faziletlidir.
Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîler'e göre üç rek'atlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rek'atında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur.
Niyetten sonra 'Allah-u Ekber' denerek eller bağlanarak evvabin namazına başlanır. İlk olarak Subhaneke okunur ve daha sonra Euzu besmele çekerek ardından Fatiha suresi okunur. Arkasından Kur'an'dan bir sure okunur ve rükua gidilir.
Dokuz rekâti ayakta kılar ve onlarda vitir yapardı. Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı".
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır.
Fevt olmuş [bir özürle kazaya kalmış] namazların kazalarını kılmak, nafile kılmaktan evla ise de, hadis-i şerifle övülmüş olan beş vaktin sünnetlerini, duha, tesbih, tehıyyet-ül-mescid, evvabin gibi nafile namazları kılmak, kaza kılmaktan evladır. Yani kaza kılacak kadar geciktirmek günah olmaz.
Peygamber (s.a.s.) ve ashabından 'kabir-nur namazı' adıyla namaz kılındığına dair bir rivâyet bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu niyetle namaz kılmak bid'attır. Ancak kişi istediği vakit nâfile olarak dilediği kadar namaz kılar ve arkasından yapacağı duada kabir azabı ve kabirdeki şerlerden Allah'a sığınabilir.
Akşam ile yatsı namazı arasında kılınan nâfile namazın, evvâbîn namazı olarak isimlendirildiğini görmekteyiz. Bununla birlikte kuşluk vaktinde kılınan namaza da evvâbîn namazı dendiğine dair rivayetler bulunmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Evvabin namazını, akşam namazını kıldıktan sonra dünya işleriyle ilgili herhangi bir şey konuşmadan ve yapmadan kılmak daha faziletli ise de daha sonra da kılınabilir, kılınan namaz geçerlidir.
Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır. Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; iki rek'attan on iki rek'ata kadar kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-84 [719 vd.];
İşrak ortalığın aydınlanması demektir. Güneşin ortalığı aydınlatması sırasında kılınan namaz için "İşrak Namazı" ismi kullanılmıştır.
Bir diğer adı kuşluk namazı olan duha namazını kılmaya devam eden kimsenin kul hakkı haricindeki günahların temizlenmesine sebep olan bu namaz için Efendimiz (SAV), hadiste “Kim kuşluk vaktinde namaz kılmaya devam ederse, günahları deniz köpüğü kadar dahi olsa (kul hakkı hariç) mağfiret olunur.” (İbn Mace) buyurur.
Evvabin namazını dört rekat kılmaya başlayan biri iki rekat olarak kılsa olur mu? Değerli kardeşimiz, Sabah namazının farzından sonra nafile namaz kılınmaz. Ancak güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra kılınır.
Kuşluk namazı 2 rekat olarak kılınır. Günahlarından pişman olup tövbe eden kişinin günahlarından af dilemesi için de kuşluk namazına devam etmesi önerilir. Nitekim Ebu Davud şöyle demiştir: " Günde 2 rekat kuşluk namazı kılanın günahları denizlerin köpüğü kadar olsa bile affedilir".
Güneşin doğuşundan yarım saat sonraki zaman kuşluk yani işrak zamanın başlama zamanıdır. Öğle namazına yarım saat kalaya kadar bu namaz kılınabilir? İkişer ikişer veya dörder dörder kılınabilir. Bu vakitte kişi istediği kadar nafile kuşluk namazı kılabilir.
Şükür namazı ne zaman kılınır? Şükür namazının herhangi bir sebep olmaksızın kılınması mümkündür. Şükür namazının kılınma amacı kişilerin Allah'a yakınlık göstermesidir. Aynı zamanda alınan güzel haber, kurban kesmek gibi durumlarda da insanlar Allah'a şükür etmek amacıyla şükür namazı kılabilmektedir.
Buna göre kuşluk namazının vakti güneşin doğup “bir mızrak boyu” yükselmesinden, yani 45-50 dakika geçmesinden sonra başlayıp zeval vaktine kadar devam etmekle birlikte ulemâ tarafından genellikle tercih edilen vakit gündüzün ilk dörtte birinin geçtiği, güneşin sıcaklığının yakmaya başladığı zamandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri