İNDİS ve KAÇINCI, DÜŞEYARA işlevinin ihtiyaçlarınızı karşılamadığı birçok durumda iyi seçeneklerdir. İNDİS/KAÇINCI işlevlerinin en önemli avantajı, arama tablosunun herhangi bir konumundaki sütununda yer alan değerleri arayabilmenizdir.
Bir veriyi belirtilen bir tablo dizisi üzerinde bulur ve istenen sütununu verir. TÜRKÇE İNGİLİZCE AÇIKLAMA = DÜŞEYARA () =VLOOKUP() Bir verinin bir diğer tablo üzerinde aranmasını ve ilgili alanlarının bulunup getirilmesini sağlar.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
#YOK hatasının en yaygın nedeni, ÇAPRAZARA; DÜŞEYARA; YATAYARA, ARA veya KAÇINCI işlevlerinde formülün başvurulan değeri bulamamasıdır. Örneğin, arama değeriniz kaynak veriler arasında yer almıyordur. Bu örnekte, arama tablosunda listelenen bir “Banana” girişi yoktur, dolayısıyla DÜŞEYARA işlevi #YOK hatasını döndürür.
XLOOKUP işlevi, arama aralığında eşlemenin bulunduğu konuma dayalı olarak sonuç aralığındaki değerleri döndürür. Hiçbir eşleme bulunamazsa en yakın eşlemeyi döndürür.
İlgili 27 soru bulundu
Söz dizimi. ÇAPRAZARA işlevi, bir aralığı ya da bir diziyi arar ve bulduğu ilk eşleşmeye karşılık gelen öğeyi verir. Eşleşme yoksa ÇAPRAZARA en yakın (yaklaşık) eşleşmeyi verebilir.
ÇAPRAZARA Formülü Nedir? Excel ÇAPRAZARA (XLOOKUP) formülü, Microsoft Excel'in yeni bir formülüdür ve Excel 365 sürümüyle birlikte kullanıma sunulmuştur. Bu formül, önceki DÜŞEYARA-YATAYARA formüllerinden farklı olarak, daha esnek ve güçlü bir şekilde arama yapmak için tasarlanmıştır.
Verinin bulunduğu hücrenin türü metin olabilir ya da hücrede özel bir format olduğu için fonksiyon çalışmayabilir. Düşeyara kullanırken başlıkları taratmanın bir önemi yoktur, büyük-küçük harf duyarlı değildir, son parametre doğru seçilirse veride sıralama yapılmalıdır ve parametre sırası hep aynı şekildedir.
Excel'de bir tablo içinde aradıklarımızı kolay şekilde bulmak için DÜŞEYARA fonksiyonunu kullanırız. İngilizce karşılığıyla VLOOKUP olarak kullanılan bu işlev, Excel'in bir sütunda belirli bir değeri aramasını sağlar.
Sütun İndis Sayısı, bir eşleşme bulunursa döndürülmesini istediğiniz arama sütununun sağında yer alan sütunların sayısıdır.
Bir aralıkta hesaplanan koşullu toplamı döndürür.
Excel'in kendi veri tabanında birçok matematik fonksiyonu bulunuyor. Bunlara erişmek için hücrelerin hemen üstünde bulunan formül çubuğunun yan tarafında bulunan “fx” tuşuna basmalısınız. Buna bastığınızda karşınıza bir menü çıkıyor. Buradan, kayıtlı fonksiyonlar arasından herhangi birini seçebiliyorsunuz.
alacağımız verinin bulunduğu tabloda yer alan sütun sayısından fazla bir sayı yazarsanız bu hatayı verecektir. 3- #YOK (#N/A) muhtemelen en çok karşılaşacağımız hatadır. Aradığımız değerin başvurduğumuz tabloda yer alamaması durumunda bu hatayı verecektir.
Belirli bir değer için tablonun en üst satırını veya bir dizi üst satırını arar ve belirlediğiniz tablo veya dizideki satır ile aynı sütundaki değeri verir. Karşılaştırma değerleriniz veri çizelgesi üzerinde bir satırda yer alıyorsa ve belirli bir sayıda aşağı satıra bakmak istediğinizde YATAYARA işlevini kullanın.
İki Excel çalışma kitabını karşılaştırma
Giriş > Dosyaları Karşılaştır'a tıklayın. Dosyaları Karşılaştır iletişim kutusu görüntülenir. Çalışma kitabınızın önceki sürümünün bulunduğu konuma gitmek için Karşılaştır kutusunun yanındaki mavi klasör simgesine tıklayın.
Yazdığınız formülde herhangi bir değer bulamazsa #YOK Hatası alırsınız. Genellikle bu hatayı boşluk karakterlerinde, yanlış yazımlar sebep oluyor.
Windows 11 veya Windows 10 kullanıyorsanız Başlat'ı seçin > Tüm uygulamalar > Windows Sistemi > Çalıştır'ı seçin. Çalıştır kutusuna Excel /safe yazıp Tamam'a tıklayın. Windows 8 veya Windows 8.1 kullanıyorsanız, Uygulamalar menüsünde Çalıştır'a tıklayın, Çalıştır kutusuna Excel /safe yazın ve ardından Tamam'a tıklayın.
Bir hücre #DEĞER! hatası içeriyorsa düzenlemek için hücreye çift tıklayın. Çıkarma işlemi için eksi işareti olması gereken yerlerde virgüller varsa bunları eksi işaretleriyle değiştirin. ENTER tuşuna basın.
Çalışma sayfasında formülü girmek istediğiniz hücreyi tıklatın. = (eşittir işareti) ve ardından hesaplamada kullanmak istediğiniz sabitleri ve işleçleri (en çok 8192 karakter) yazın. Örneğimiz için = 1+1 yazın.
Excel'de & işareti hücrelerdeki değerleri birleştirme amacıyla kullanılır. Örneğin A2 hücresinde Adı ifadesi varsa ve B2 Hücresinde Soyadı ifadesi varsa, C2 hücresine tıklayıp, =A2&B2 yazdığınızda A2 hücresindeki Adı ifadesi ile B2 hücresindeki Soyadı ifadesi AdıSoyadı olarak birleştirilerek C2 hücresine yazılır.
Excelde en çok kullanılan yedi fonksiyondan biri de DÜŞEYARA'dır. Fakat Microsoft artık onun yerini de alan buna YATAYARA'yı da dahil edebiliriz.
Bu formülü parçalayarak incelemek istersek: =İNDİS($C$3:$E$14 - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir.
Hücre Sabitleme demek aslında hücre adresinin aralarına $ işareti koymaktır. $A$1 gibi. Artık böyle bir formülle 2000 satırda kopyalama yapınca Doviz Kuru alanı formülü sabit kalırken $ işareti koymadığımız Maaş alanıda diğer maaşları kapsayacak şekilde formüller otomatik kopyalayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri