Yatay arama. Bir aralığın ilk satırında bir anahtar arar ve bulunan sütunda belirtilen hücrenin değerini döndürür.
Excel'de en çok kullanılan düşeyara formülünün yatay arama yapan şeklidir.Aradığımız değer için tablonun en üst satırın da yada seçtiğimiz satırların en üst satırını arar ve bulduğu satırın altındaki hücreleri bize cevap olarak verir.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
Karşılaştırma değerleriniz veri çizelgesi üzerinde bir satırda yer alıyorsa ve belirli bir sayıda aşağı satıra bakmak istediğinizde YATAYARA işlevini kullanın. Karşılaştırma değerleriniz bulmak istediğiniz verinin solunda bir sütun olarak yer alıyorsa DÜŞEYARA işlevini kullanın.
İlgili 29 soru bulundu
Bir veriyi belirtilen bir tablo dizisi üzerinde bulur ve istenen sütununu verir. TÜRKÇE İNGİLİZCE AÇIKLAMA = DÜŞEYARA () =VLOOKUP() Bir verinin bir diğer tablo üzerinde aranmasını ve ilgili alanlarının bulunup getirilmesini sağlar.
İstatistiksel işlevlerden biri olan EĞERSAY işlevini, bir ölçüte uyan hücre sayısını bulmak için kullanın; örneğin, bir müşteri listesinde bir şehrin kaç kez geçtiğini bulmak için kullanabilirsiniz. En basit haliyle, EĞERSAY şunu belirtir: =EĞERSAY(Nereye bakmak istiyorsunuz?, Ne aramak istiyorsunuz?)
Excel düşeyara fonksiyonu kullanımı
Excel'de bir tablo içinde aradıklarımızı kolay şekilde bulmak için DÜŞEYARA fonksiyonunu kullanırız. İngilizce karşılığıyla VLOOKUP olarak kullanılan bu işlev, Excel'in bir sütunda belirli bir değeri aramasını sağlar.
Tabloda bir değeri bulmak için DÜŞEYARA işlevini kullanırız. Bunu biraz açalım: aradığımız herhangi bir veriyi bir tabloda/veri aralığında arayıp, eğer o tabloda aradığımız veri varsa karşılığındaki bir sütundan veri almak istediğimizde DÜŞEYARA işlevini kullanırız.
İNDİS ve KAÇINCI, DÜŞEYARA işlevinin ihtiyaçlarınızı karşılamadığı birçok durumda iyi seçeneklerdir. İNDİS/KAÇINCI işlevlerinin en önemli avantajı, arama tablosunun herhangi bir konumundaki sütununda yer alan değerleri arayabilmenizdir.
EĞERSAY FORMÜLÜ
Verilen ölçütlere uyan bir aralık içindeki boş olmayan hücreleri sayar. ∎ Belirtilen aralıktaki değerleri belirtilen ölçütü sağlayan hücrelerin sayılmasını sağlar. Yazılışı: =Eğersay(Aralık;“Şart”) =Eğersay(A1:A10;“10”)-> A1 ile A10 arasında 10 olan değerlerin sayısını verir.
alacağımız verinin bulunduğu tabloda yer alan sütun sayısından fazla bir sayı yazarsanız bu hatayı verecektir. 3- #YOK (#N/A) muhtemelen en çok karşılaşacağımız hatadır. Aradığımız değerin başvurduğumuz tabloda yer alamaması durumunda bu hatayı verecektir.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
SAĞDAN işlevi, belirteceğiniz karakter sayısına göre, bir metin dizesindeki son karakteri veya karakterleri verir. SAĞB işlevi, belirteceğiniz bayt sayısına göre, bir metin dizesindeki son karakteri veya karakterleri verir. Önemli: Bu işlevler tüm dillerde sağlanmıyor olabilir.
İki Excel çalışma kitabını karşılaştırma
Giriş > Dosyaları Karşılaştır'a tıklayın. Dosyaları Karşılaştır iletişim kutusu görüntülenir. Çalışma kitabınızın önceki sürümünün bulunduğu konuma gitmek için Karşılaştır kutusunun yanındaki mavi klasör simgesine tıklayın.
ÇAPRAZARA işlevi, bir aralığı ya da bir diziyi arar ve bulduğu ilk eşleşmeye karşılık gelen öğeyi verir. Eşleşme yoksa ÇAPRAZARA en yakın (yaklaşık) eşleşmeyi verebilir. *Çıkarılırsa, ÇAPRAZARA lookup_array içinde bulduğu boş hücreleri döndürür.
Metin dizesindeki karakter sayısını gösteren tamsayı.
Not: Excel'deki formüller her zaman eşittir işaretiyle başlar.
KAÇINCI, aranan_değer'e eşit veya bundan küçük olan en büyük değeri bulur. Aranan_dizi bağımsız değişkenindeki değerlerin artan düzende sıralanması gerekir; örneğin: ... -2, -1, 0, 1, 2, ..., A-Z, DOĞRU, YANLIŞ. KAÇINCI, aranan_değer'e tam olarak eşit olan ilk değeri bulur.
İşleçler: ^ (şapka karakteri) işleci sayıyı bir kuvvete yükseltir ve * (yıldız işareti) işleci sayıları çarpar.
ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar.
Matematik ve trigonometri işlevlerinden biri olan ÇOKETOPLA işlevi, birden fazla ölçüte uyan tüm bağımsız değişkenlerini toplar. Örneğin, ülkedeki (1) tek bir posta kodunda yer alan ve (2) karları belirli bir dolar değerini aşan satıcı sayısını toplamak için ÇOKETOPLA işlevini kullanırsınız.
Bir hücre aralığında veya dizisinde yer alan sayı alanındaki girdilerin sayısını elde etmek için BAĞ_DEĞ_SAY işlevini kullanın. Örneğin, A1:A20 aralığında kaç tane sayı olduğunu bulmak için şu formülü girebilirsiniz: =BAĞ_DEĞ_SAY(A1:A20). Bu örnekte, aralıktaki hücrelerden beşi sayı içeriyorsa, sonuç5 olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri