Başvuruda süre şartı bulunmuyor. Emekliliğe başvuru tarihi maaşın alınma zamanını da etkiliyor. İşçilerin, özel sektörde çalışanların ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında maaş almaları için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Kamu işçileri için bu tarih 14 Mart, memurlar için ise 15 Mart'a kadar.
EYT'de emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki aybaşından itibaren ödenecek. İşçi, özel sektörde çalışanları ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında maaş almaları için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor.
Emeklilik işlemleri tamamlanan SSK'lı EYT'liler 17-26 Nisan arasında, Bağ-Kur'lular 25-28 Nisan arasında alacak. Bayram ikramiyesi ödemesi: Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi emeklilere bayram ikramiyesi ödemesi gerçekleştiriliyor. Ramazan Bayramı 21 Nisan tarihinde idrak edilecek.
Genelgeye göre 6 Şubat-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında ödenmesi gereken EYT kapsamında doğum, askerlik, yurt dışı borçlanması dâhil tüm borçlanmalar ve Bağ-Kur'lu olup ihya kapsamına giren borçları 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelendi.
EYT başvuru sonuçları başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca EYT'de ilk maaşlar başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren ödeniyor.
İlgili 23 soru bulundu
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
e-Devlet Üzerinden EYT Başvurusu Adımları
kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet sistemine girilir. Arama bölümüne aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi biri yazılır. Daha sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısı seçilir. Yeni çıkan ekranda “Yeni Başvuru” butonu tıklanır.
Başvuru tarihi maaşın alınma zamanını da etkiliyor
E-devlet ve SGK müdürlüklerinden başvuru yapılabiliyor. Başvuruda süre şartı bulunmuyor.
EYT E-DEVLET BAŞVURUSU YETERLİ Mİ? EYT başvurusu için; Sosyal güvenlik kurumlarından 'emekli olabilir' yazısını alarak bu yazıyla birlikte işverenlere emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Ancak SGK'nın yaptığı son açıklamaya göre, EYT başvurusu e-Devlet üzerinden alınan belgelerle yapılabiliyor.
EYT başvuruları başladı mı? Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmesiyle EYT başvuruları başladı.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçmesiyle milyonlarca kişiye emeklilik yolu açıldı. Bugüne kadar 1 milyon 200 bin EYT'linin işlemi sona erdi.
EYT MAAŞ ÖDEMESİ BAŞLADI
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olanlara maaş ödemeleri başladı. EYT'li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak. 4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28'i arasında hesaplardan çekilebilecek.
Ay sonuna kadar tüm EYT'lilerin maaşlarının bağlanması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında maaş bağlama sürecinde sona gelindiğine işaret etti. Düzenleme kapsamında bugüne kadar 1 milyon 200 bin kişinin emeklilik işlemi tamamlandı.
Açıklamalar: Emekli olmaya karar verdiğinde; emekli olacağı tarihin ve açık adresinin bulunduğu dilekçesini çalıştığı birime (1 ay önceden) verecektir. Birim üst yazıyla dilekçenin aslını da dahil belgeleri Personel Daire Başkanlığı'na gönderecektir.
Emeklilik başvurusu sonrası çalışmaya devam eden EYT'liye, başvuru formunun, işyerinin bağlı olduğu Ankara Çankaya SGK'ye gönderildiği söylendi. Yapılan incelemede, evrakın yanlışlıkla Sincan SGK'ye gittiği ortaya çıktı. Evrak taranıp sisteme girmediği için de emeklilik işleminin beklemede kaldığı söylendi.
KAÇ KİŞİNİN İŞLEMİ TAMAMLANDI? EYT kapsamında 1,6 milyon başvurudan 250 binden fazlasının işlemi tamamlandı. PARAYI NASIL ALABİLECEKSİNİZ? Ödemeleri belirli bir hesaba yatmıyor.
E-Devlet'ten yapılacak başvurularda sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına "emekli" veya "gelir" kelimesi yazılıyor. "Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi" seçeneği işaretleniyor. Tahsis talep türünde ise "yaşlılık aylığı"nın seçilerek başvurularda adım adım ilerleniyor.
"Aylık alıyor mu?" sorusuna ise; şu an devam eden başka bir aylık var ise EVET, yok ise HAYIR cevabı işaretlenmelidir. En son "İLERİ" ve "BAŞVUR" butonlarına tıklandığında bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacaktır. SGK aylık bağlama işlemini tamamlayarak yazılı olarak dönüş yapacaktır.
Sonuçların 2 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Yani ilk başvuruda bulunan EYT'lilerin başvuru sonuçlarının önümüzdeki 10 gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, EYT düzenlemesine ilişkin kanun yürürlüğe girmeden aylık bağlama işlemi yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığını duyurdu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen vatandaşlar tarafından kuruma yapılan başvurularla ilgili açıklama yaptı.
Yaşlılık aylığının bağlanmasında kritik nokta başvuru tarihi. E-Devlet üzerinden başvuru yapacağınız tarihi takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylığı almaya hak kazanacaksınız. Yani mart ayı içerisinde başvuru yaparsanız nisan ayından itibaren emekli maaşı alabileceksiniz.
Gelişmelerin ardından 'EYT evrak takibi nasıl yapılır?' sorusu vatandaşların merak ettiği konular arasında yerini aldı. E-Devlet Kapısı üzerinden yada Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
EYT için başvuran kişinin hak sahibi olup olmadığına bakılıyor. Burada 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmak ve istenen prim ve yıl şartını tamamlamak gerekiyor. Bunlar tamam ise ikinci aşamaya geçiliyor. GSS ve prim borcu var mı bakılıyor.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
EYT kapsamında emekli olabilir yazısını çalışanın SGK'ya gitmeden, e-devlet üzerinden alacağı "Hizmet Dökümü" "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum" sorgulama dökümü veya "Çalışma Hayatım" ekranından alacağı bilgiler yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri