Sonuçların 2 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Yani ilk başvuruda bulunan EYT'lilerin başvuru sonuçlarının önümüzdeki 10 gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
Emeklilik servisinin yoğunluğuna göre değişiklik gösteren bir süreç olsa da 1,5 ile 2 ay arasında değişen bir sürede maaşlar yatar. Başvurulardan sonra geciken ödemeler için endişe duyulmasına gerek yoktur. Herhangi bir gecikme durumunda kişilerin tahsis talebinde bulunduğu tarih esas alınır.
Emeklilik tahsis numarası nedir? Emeklilik başvurusunu yaptıktan sonra SGK tarafından en geç 1 ay içerisinde emeklilik tahsis numaranız belirlenir. İlgili numara, emeklilik işlemlerinin takibi açısından başvuru sahiplerine verilir.
Numarayı öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapın. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun işlemler menüsünden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” seçeneğinden evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Tahsis talep ne kadar sürer? Tahsis talebine istinaden emekli maaşının bağlanma süresi bağlı olunan emeklilik servisi iş yoğunluğuna göre değişir. Genel olarak ortalama 1,5-2 ay içerisinde aylık bağlama işlemleri tamamlanır.
Bu bağlamda, SGK tahsis talep formu sigortalı kişiler ve ölen sigortalı kişilerin 18 yaşından büyük yakın akrabalarına bağlanacak gelir ile aylıkları kapsayan bir evraktır. Emekli maaşı başvurusunun geçerli sayılması için tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi doldurmak ve ilgili SGK birimlerine ulaştırmak gerekir.
E-devlet'e giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna “4a Hizmet Dökümü” yazılarak detaylı bir biçimde sorgulama yapılır. 4a kapsamında emekli olmak isteyen bir çalışan hizmet dökümünü alarak başvurularını tamamlayabilir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
TAHSİS NUMARASI SORGULAMA
Ayrıca www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden Sosyal Sigortalar Kurumunun işlemler menüsünü de kullanabilirsiniz. Bu menüden emeklilik işlemleri seçeneğini tıklayıp evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
Bu durum, başvuru yapan bireylerin emeklilik işlemlerinin tamamlanmaması veya gecikmesi anlamına gelir. "Evrak Beklemede" ifadesi, emeklilik başvurusunun belgelerinin ya da evraklarının eksik veya doğrulama sürecinde olduğunu gösterir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tanımlamak amacıyla kullanılan numaraya Tahsis Numarası veya tahsis kodu denir.
Bağ-Kur'lular için ise ödeme takvimi şu şekilde; Tahsis numarası son rakamı 9, 7, 5 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sında, maaş ödemesi alacak.
EYT başvuru sonucu sorgulama ekranı e-Devlet, yoğun ilgi görüyor. EYT başvurularını yapan vatandaşlar, SGK'nın değerlendirmesi sonucunda ilk emekli maaşlarını alacaklar. EYT başvurusunun ardından emeklilik sonuçları e-Devlet üzerinden ya da SMS ile öğreniliyor.
E-devlet üzerinden EYT için aylık ödenek başvurusu gerçekleştirdik. 3 Mart'ta yaptığımız başvuru hakkında hem internet üzerinden, hem de alo 170 üzerinden sonuçların 7-15 iş günü içerisinde sonuçlanacağı bilgisi verildi.
'SGK gelen evrak dosyasına kaldırılmış' ifadesi temel olarak dosyanın işleme alındığını ifade ediyor. SGK ile olan yazışmalarında bir evrakın işleme alınmadan önce SGK gelen evrak dosyasına konulduğunu veya SGK tarafından işleme alınmadan önce bu dosyadan çıkarıldığını ifade eder.
Sgk evrak kayda alınmış ve işlem sırasını beklemektedir ne demek ? Sgk dilekçe takip diğer adı ile evrak takibi uygulamasında sorgulama yaptığınızda bu uyarı ile karşılaşıyorsanız Evrağınızın kayda alındığı, Sırası geldiğinde talebiniz ile ilgili işlem yapılmak üzere ilgili memurda beklediği anlaşışır.
Bunun için SGK'nın DYS Evrak Takip sayfasına e-Devlet üzerinden ulaşılaram sorgulama yapılabilir. SGK'nın Alo 170 hattı da başvuruların ne aşamada olduğunu öğrenmek için bir diğer kaynak. Alo 170'te emeklilik işlemleri menüsünden müşteri temsilcisine ulaşılıp emeklilik başvuru durumu hakkında bilgi alınabiliyor.
Bu işlemler bir buçuk ay ile iki ay arasında sonuçlanır. Bununla birlikte SGK sistemlerinde yapılan işlem yoğunluğuna göre sürede değişiklik meydana gelebilir. Emeklilik işlemlerinin ne zaman sonuçlanacağını öğrenmek için ikamet edilen ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuruda bulunmak mümkündür.
EYT'de SMS bilgilendirmesi
Emeklilik başvurusu sırasında cep telefonu numarasını dilekçeye kaydedenlerin, emekli aylığının bağlanıp bağlanmadığı konusunda SMS ile bilgilendirecekleri öğrenildi. Ayrıca vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden emeklilik sorgulama bağlantısından maaşlarının bağlanıp bağlanmadığını öğrenebilir.
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
EYT maaşım bağlanmadı ne yapmalıyım? EYT'lilerin maaş bağlama işlemleri eğer eksik bir evrakları yoksa, sigorta primleri tamamsa, başka bir dosya birleştirme yapılmayacaksa hemen emeklilik işlemleri başlatılabilir. Eğer EYT'liler 90 gün içerisinde emekli aylığı alamazsa burada SGK'dan avans alabilme durumları mevcut.
"SGK gelen evrak dosyasına kaldırılmış" ifadesi, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile olan yazışmalarında bir evrakın işleme alınmadan önce SGK gelen evrak dosyasına konulduğunu veya SGK tarafından işleme alınmadan önce bu dosyadan çıkarıldığını ifade eder.
TAHSİS NUMARASI NE İŞE YARAR? SGK emekli tahsis numarası; SGK tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tek bir numara aracılığıyla takip edebilmek adına SGK tarafından belirlenmiş numaradır. Emekli maaşlarının yatırılacağı gün belirlenirken de emeklinin SGK emekli tahsis numarası sonunda bulunan rakamdan yararlanılır.
SGK tahsis havuzu ise bireylerin emekli olduktan sonra emekli maaşlarının günü gelene kadar bu havuzda birikmesine denmektedir. Emekli olabilmenin şartları ise prim sayısı, bireyin yaşı ve sigorta olduğunuz süre ile ön plana çıkmaktadır. Bu şartlar sağlandığı zaman bireyler emekli olmaya hak kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri