Becayiş işlemleri ve bu talebin sonuçlanma süresi kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Genellikle bu talepler 15 günlük bir süre içinde sonuçlanır. Becayiş, isteğe bağlı olan bir taleptir. Bu talepte bulunmak için becayiş yapacak kişilerin mutlaka aynı pozisyonda çalışması gerekir.
Bu belgeler hazırlandıktan sonra dilekçe yazarak becayiş talebinde bulunmak gerekmektedir. Bu işlemler kurumlara ve kişilerin çalıştığı unvana göre değişiklik gösterebilir. Tabi genel olarak bu süreç dilekçe verildikten sonra 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Daha önce her yıl Ekim ayı içinde kabul edilen karşılıklı yer değiştirme (becayiş) başvuruları, artık yıl içinde herhangi bir dönemde yapılabilecek. Düzenlemeyle 4/b'li sözleşmeli sağlık çalışanlarının, iller arası ve il içinde istedikleri zaman karşılıklı olarak yer değiştirebilmelerine imkan sağlanmış oldu.
Becayiş yapmak isteyen sözleşmeli personel (4B), pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmalıdır. Örneğin, 2020 yılında atanan bir personel 2021 yılında becayiş yapabilir.
TOKİ'DE BECAYİŞ NASIL YAPILIR? TOKİ'de kendisine çıkan ev yerine başka bir ev tercihinde bulunmak isteyen adaylar, sözleşme imzalama aşamasında becayiş ile konut değiştirme işlemlerini sağlayabilmektedir. Becayiş aynı zamanda memuriyette de kullanılan bir terimdir.
İlgili 40 soru bulundu
Becayiş işlemleri ve bu talebin sonuçlanma süresi kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Genellikle bu talepler 15 günlük bir süre içinde sonuçlanır. Becayiş, isteğe bağlı olan bir taleptir. Bu talepte bulunmak için becayiş yapacak kişilerin mutlaka aynı pozisyonda çalışması gerekir.
Kurumların özel mevzuatında becayişle ilgili bir kısıtlama söz konusu değilse, yılın her ayında becayiş yapılabilir. Ancak, bir yılda birden fazla becayişe sıcak bakılmadığını da söylemeliyiz. Özel düzenlemeler dışında genel olarak 657 sayılı Kanunda becayiş için bir dönem öngörülmemiştir.
Bakanlık uygun görürse kabul edilir. Aynı kurumda, aynı koşullarda ve aynı hizmet niteliğine sahip memurların işyerlerinde karşılıklı açıklama talepleri incelenir. Gerekli şartlar sağlanırsa mutabakat yapılır. Her bakanlık kendi kurumlarına ilişkin atama ve nakil kuralları ile ek koşullar belirleyebilir.
MADDE 22 – (1) Yer değiştirme işlemleri gerçekleştirilen personelin yer değiştirme iptali yapılmaz.
Bu şekilde yapılacak bir yer değiştirmede, sözleşmeli personelin, istihdam edildiği hizmet biriminde en az 1 yıl çalışmış olması şartı aranmaz. Ancak, sözleşme yapıldıktan sonraki karşılıklı yer değiştirmeler yeni sözleşme döneminin başlangıcında uygulanır.
Milli Eğitim Bakanlığı personeli becayiş haklarını kullanamıyorlar. Becayiş hakkının verilmemesi yasal ve hukuki değildir.
Cevap: Becayişte mehil süresi ve harcırah
Atanan kişi 15 günlük meyil süresinde, evini taşır, yerleşir, hayatını bir düzene koyar ve yeni görevine sorunsuz bir şekilde başlar. Harcırah ise, taşınma süresinde yapılan masrafların karşılanmasıdır.
Yurdunu Değiştirmek İsteyen Bir Arkadaşınız İle Bulunduğunuz Şehirdeki Gençlik Ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüğünde Birlikte Gidilerek Dilekçe Verilerek Yurt Değiştirme İşlemi Yapılabilir. Becayiş Yapmak İsteyen 2 Kişinin de Ayrı Ayrı Dilekçe Vermesi Gereklidir.
Sözleşmeli personelin becayiş hakkı
Görüleceği üzere; tıpkı memurlarda olduğu gibi sözleşmeli personelde de aynı kurumda olmak ve hatta aynı unvanda olmak şartı bulunurken; ek olarak, sözleşmeli personelin becayiş talebinde bulunması için en az 1 yıl çalışmış olması da gerekir.
Sözleşmeli sağlık personeli, 3 yılını doldurup devlet memurluğuna geçmesi halinde mazeret tayinlerinden yararlanmakta diğer tayinleri yapabilmesi için 3+1 yıl süresi olan toplam 4 yılı tamamlaması gerekmektedir.
Kiralardaki fahiş artış ve yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretler nedeniyle geçim sıkıntısına düşen memur, “becayiş” yoluyla büyük şehirlerden Anadolu kentlerine tayin olmak için “hava parası” ödüyor.
Becayiş kelimesinin sözlük anlamı değiştirmektir. Bu kelime günümüzde memurların karşılıklı olarak yer değiştirmesi manasında kullanılır.
memur olup, karşılıklı yer değiştirme (becayiş) suretiyle naklen ataması yapılanlara harcırah ödenir.
4/B`li personelin kurumlar arası nakli olmayacaktır. Düzenlemede, sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapamayacağı açık olarak yer almıştır. Buna göre Sağlık Bakanlığında çalışan 4/B`li örneğin Milli Eğitim Bakanlığına geçemeyecektir. Burada en önemli husus belediye ve üniversitelerde çalışanlardır.
Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır. "hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, becayiş aynı kurumdaki aynı sınıfta çalışan personel arasında yapılabilmektedir. Dolayısıyla üniversiteler arasında becayiş mümkün değildir.
657 sayılı kanunun 73 ve 74 maddesinde belirlenmiş, aynı kurumun farklı birimlerine bağlı, görev olarak denk olmak şartı ile iki (sözleşmeli 4b) personelin yer değiştirme işlemidir. becayiş sözleşmeli memurlar arasında yapılmaktadır.
Buna göre öğrenim durumu ne olursa olsun aynı hizmet sınıfında bulunmak kaydıyla farklı unvandaki memurlar bile karşılıklı yer değiştirebilecektir.
Resmi Gazetenin 14.09.2004 tarihli nüshasında yapılan değişiliğie göre artık sadece uzman doktor, doktor, diş tabbibi ve eczacılar değiş, Sağlık Bakanlığına sınavla atanan diğer tüm personelde ilk atamalarda becayiş isteyebilecektir.
Kontenjan nedeniyle yer değiştiremeyen kadrolu öğretmenler, becayiş ile yer değiştirebilirler. Öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 73. maddesindeki; “Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri