Muhammed ile birlikte Bedir Savaşı, Uhud Savaşı, Hendek Savaşı, Hayber Savaşı, Mekke'nin Fethi ve Huneyn Savaşı başta olmak üzere bütün gazvelere katıldı.
Mezar, İstanbul'un fetihten sonra bulunmuş ve üzerindeki türbe Fatih Sultan Mehmet tarafından 1459 yılında cami ile birlikte inşa ettirilmiştir. Türklerin İstanbul'da yaptığı ilk eserdir. Türbe, Eyüpsultan Camii adıyla bilinen ünlü ve kutsal camiin kuzey tarafında ve iç avlusunun hemen önünde yer alır.
Vahiy kâtiplerinden olması sebebiyle Hz. Peygamber zamanında Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin bir araya getirilmesine hizmet etti. Ashap arasında ilmiyle de tanındığı için kendisine sorulan dinî konularda pek çok fetva verdi.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458).
Ebu Eyyûb El-Ensarî - doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb ( ö. 672 veya 674), Türkçede Eyüp Sultan olarak anılan en büyük Sahabelerden biridir. İslam peygamberi Muhammed'i Mekke'den Medine'ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabidir. Bu misafirlik süresi yedi aydır.
İlgili 43 soru bulundu
Cami, adını, 670'lerde Konstantinopolis'in ilk Arap kuşatması sırasında burada öldüğüne inanılan, Muhammed'in arkadaşı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'den (Türkçe: Eyüp Sultan) almıştır. 1453'te İstanbul'un Fethi'nden sadece beş yıl sonra Osmanlı padişahı II. Mehmed tarafından 1458'de alana bir külliye inşa edildi.
Kendisi sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanıyordu. 90'lı yaşlarında katıldığı ikinci İstanbul kuşatması sırasında ölmüştür. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü söylenir. İstanbul'un Fethi'den sonra Akşemsettin keşif yoluyla mezarını buldu.
Eyyübiye ilçesinde Bulunan Şifali Su Kuyusu Ve Çilehane EYYÜP NEBİ A.S. Zorluklara Gögüs Gerdiği Ve ALLAH Tarafindan Şifaya Kavuştuğu Mucize Yeridir.Mağara Çilehane Ziyaret Yeridir.Ordan Bidon Alip Şifali Sudan Yaninizda Götürebilirsiniz .
Mehmed (Reşad), Şah Sultan, Şeyhülislam Uryanizade Ahmed Esad Efendi Semiz Ali Paşa, Şeyhülislam Ebussuud Efendi, Alâeddin Arabî Efendi, Ali Kuşçu, Zekai Dede Efendi, İhtifalci Mehmed Ziya, Pir Ahmed Edirnevi, Lütfi Paşa, Hoca Sadeddin Efendi, Mahfiruze Sultan ve Zal Mahmud Paşa türbeleri vardır.
İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden olan Hz. Eyyub aleyhisselam sabrı ile insanlık tarihine geçmiştir. Sabrı ile insanlık târihinde darbımeselle anılan Eyyub aleyhisselam, Kur'ân-ı kerîmde zikredilmiştir. 140 sene yaşayan Eyyub aleyhisselamın çok mal ve serveti ile on oğlu vardı.
Hem baba, hem de anne tarafından Hazreti Peygamber Muhammed (S.A.V.) Efendimiz ile aynı soydan gelmektedir. Eyüp Sultan, Hz. Peygamber Efendimiz ve Müslümanlar'ın Mekke'den Medine'ye hicretinden iki yıl kadar önce, 620'de hanımı Ümmü Eyyüb ile birlikte Müslüman oldu.
“Zanaatı çulhalık olan ve bez dokuyarak geçinen Hâlid, nâm-ı diğer Ebû Eyyûb el Ensarî, meğer adından dolayı bilge Semul'ün hikmetini taşırmış. Ve onun zamanında olmuş hep olanlar.” Eyüp Sultan diye adı geçen Eyüp semtine ismini veren bu kutlu sahabenin gerçek ismi Hz.
Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesi.
Türbe içerisinde genellikle din alimleri, saygın ve ünlü kişilerin mezarları bulunmaktadır.
Eyüp Sultan Türbesi'ndeki saldırı kamerada
Eyüp Sultan Türbesine dün saat 21.30 sıralarında gelen çekiçli saldırgan, hacet penceresinin sağ ve sol tarafındaki çini levhaların üzerindeki 'pençe' motiflerine zarar verdi. Saldırgana türbenin güvenlik görevlileri müdahale etti. Yakalanan saldırgan polise teslim edildi.
Turbe İstanbul'un Fatih semtinde bulunup Fatih camii sınırları içerisindedir. Türbenin hemen yanında eşi Gülbahar hatun ve Gazi Osman Paşa'nında ayrı ayrı türbeleri bulunmaktadır.
Rivayete göre Eyyûb baba tarafından Hz. İshak'ın, anne tarafından Hz. Lût'un soyundandır (Taberî, Târîḫ, I, 322; İbn Kesîr, el-Bidâye, I, 220).
Eyyub (A.S. )'u andığı zaman meleklerin ona dua ve istiğfar ile cevap vermeleri İblis'in Eyyub'u kıskanmasına yol açtı. Hatta İblis onu din yönünden fitneye düşürüp sarsmak için Allah'tan kendisini onun başına musallat etmesini istedi; Allah (C.C.) da İblis'i sadece mal noktasından onun başına musallat kıldı.
Eyüp peygamberin şifa bulmak için; ennî messeniyed durru ve ente erhamur râhimîn (Enbiya Suresi 83.Ayet) olarak dua ettiği bilinmektedir. Meali şöyledir: “… Bana gerçekten hastalık isâbet etti. Sen merhametlilerin en merhametlisisin!” (Enbiyâ Suresi 83) diyerek dua etmiştir.
Kendisini taşıyan devenin önce bir yere çöktüğü, buradan hemen kalkıp biraz ileride tekrar çöktüğü görülür. Resûlullah, oraya en yakın olan ve dedesi Abdulmuttalib tarafından kendisine yakınlığı da bulunan Ebû Eyyûb'un evine yerleşerek burada yedi ay misafir kalır.
Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda yer alan ilçe Eyüp'te bulunmaktadır.
Peygamberlerden biri olan Yakub (a.s.)'ın kardeşlerinden biri olan Iys'in neslinden gelen bir peygamberdir. Hazreti Eyyub (a.s.) Şam taraflarında yaşamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri