sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışmanın bulunması durumuna “sigortalılık hallerinin çakışması” denilmektedir. Bir kişinin aynı dönemde birden fazla sigorta koluna tabi olacak şekilde çalışması olmasına karşın Ülkemizde kural olarak geçerli olan “sosyal güvenlikte teklik ilkesi” dir.
Çakışan süreler içerisinde geçersiz olan sigortalılık statüsünde ödenen primler, geçerli olan sigortalılık statüsüne aktarılmaktadır. Geçersiz sigortalılık statüsünden geçerli sigortalılık statüsüne prim aktarım işlemi,SGK tarafından re'sen yapılmakta olup, vatandaşın talebine gerek bulunmamaktadır.
Şayet bir kişi işçi olarak çalışmaya başlamış daha sonra esnaf olarak devam etmiş ve işçi ve esnaf hizmet süreleri çakışmışsa, bu durumda işçi olarak kaydı daha önce başladığından işçilik hizmetleri sayılır, esnaf hizmetleri sayılmaz. Yani işçilik sigortalılığının sona ermesinden önce geçen esnaf süresi varsa sayılmaz.
Bu düzenlemeye göre 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığının 4/a (SSK) veya 4/b (Bağkur) sigortalılığı ile çakışması durumunda, 4/c sigortalılığının diğer sigortalılıklara göre üstünlüğü, diğer bir deyişle önceliği söz konusudur.
Hizmet çakışması nedeniyle, Bağ-Kur'a ödenmesi gereken primler SSK'ya, SSK'ya ödenmesi gereken primler de Bağ-Kur'a ödenmiş olabilmektedir. Bu durumda 5458 sayılı Kanun çerçevesinde prim mahsuplaşması, yani ödenmiş prim paraları borçlu olunan tarafa aktarılabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
- Geçek kişi işverenler adına ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası primlerinin tamamı Bağ-Kur kapsamındaki prim borcuna aktarılacak, artan kısım gerçek kişi işverenin varsa Kuruma olan borçlarına mahsup edilecek yoksa kendisine iade edilecektir.
Buna göre sigortalılık hallerinin çakışması durumunda kişinin tek bir sigorta kolundan sigortalılığı kabul edilmektedir.
Çakışan dönemler içerisinde sigortalı ve işverence her iki kuruma da prim ödenmiş ise prim mahsuplaşması yapılmayacaktır.
Bu hafta da 4/B statüsündeki (Bağ-Kur) primlerin iptal edilerek 4/a prim borçlarına aktarılmasını ele alacağız. 4/b kapsamındaki sigortalıların ödedikleri primlerin tamamı aktarılacaktır. Öncelikle 4/a kapsamında sigortalı hissesine aktarma yapılacak, artan kısım da işveren hissesine aktarılacaktır.
Vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili tüm bilgilerini e-devlet sistemi üzerinden kolayca sorgulayabiliyor. SSK prim gün sayısı ve prim borcu sorgulamaları da kolayca e-Devlet şifresi ile e-Devlet üzerinden giriş yapılarak öğrenilebiliyor.
Çalışanların Sigortalılığı
Şirket ortağı olan bir kimsenin ortak olduğu işyerinde işçi olarak çalışması durumunda, 5510 sayılı Kanuna göre, 4/b kapsamında sigortalı sayılması hali ile hizmet akdine dayalı işçi olarak çalışması nedeniyle 4/a kapsamında sigortalı olması hali çakışacaktır.
Hizmet sürelerinin birleştirilmesi, prim günü tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenlere avantaj sağlıyor. Bazı durumlarda ise dezavantaj yaratabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu şekilde birden fazla statüde çalışması olanlar emeklilik için müracaat ettiklerinde hizmet birleştirmesi yapıyor.
Hizmet birleştirme işlemleri 3 şekilde yerine getirilir. Birincisi, e-devlet kapısı üzerinden; ikincisi (aktif çalışan devlet memurları açısından) çalışılan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesi ile; üçüncüsü sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne giderek yapılabilir.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Sosyal güvenlik yönünden Bağ-Kur'a (4/b) tabi olan bir kişinin, aynı anda sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdine/iş sözleşmesine tabi olarak çalışması halinde, Bağ-Kur sigortalılığı durmakta, SSK (4/a) sigortalılığı geçerli olmaktadır.
- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
Hizmet birleştirme emeklilik başvurusundan önce yapılmalıdır.
Hizmet birleştirmesi başvurusu sigortalının emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölümleri halinde ve aylığa hak kazanılmış olması koşuluyla yapılır. Hizmet birleştirilmesi talebi aylığa katılacak kurumlardan herhangi birine yapılır.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmet birleştirme nereden nasıl yapılır? SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir.
Cevap: Ek madde 5 kapsamında ödenen primler SSK'ya sayılıyor. Ek madde 5 kapsamında 450 gün daha prim ödeyerek Bağkur'dan sonra SSK'ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK'dan emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 işgünü prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olursunuz.
Emekli olacak kişi örneğin hem SGK hem de Bağkur'dan prim gün sayısına sahipse, yani iki statü de varsa son 2 bin 520 gün içinde sürenin yarısına yani 1260 güne bakılıyor. Bu kapsamda yarısından 1 fazla hangi kurumdan priminiz varsa emekli olabilirsiniz.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Prim aktarımı bir statüden prim ödenip diğer statüden prim ödenmediği durumlarda yapılacaktır. olan sigortalılık statüsüne aktarılmasında ünitelerin sigortalı tescil ve hizmet servislerince “Ek/İptal Prim ve Hizmet Tahakkuk Belgesi” (Ek 1) düzenlenecektir.
30/4/2021 ve öncesi Bağkur prim günleri silinmiş olan vatandaşlar öncelikle 2021/21 sayılı SGK Genelgesinin 2 nolu ekinde yer alan başvuru formunu doldurduktan sonra sigortalı dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri