Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicri ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (bkz.
Recep ayında mübarek gün ve gecelerin önemlilerinden olan 13.14. ve 15 . gün ve gece ibadetleri sorgulanmaya başladı. Her hicri ayın 13, 14, 15. gününde tutulan oruçlara Eyyam-ı Biyd orucu denir.
Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.
Huseyn ibni Ali ibni Ebi Talib (Radıyallahu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Eyyam-ı biyz (her ayın 13, 14 ve 15. gününün) oruçlarının ilk günü 3 bin senenin, 2. günü 10 bin senenin, 3. günü ise 18 bin senenin orucuna denk olur. "
"Eyyam-ı biyd (her ayın 13, 14 ve 15. gününün) oruçlarının ilk günü 3 bin senenin, 2. günü 10 bin senenin, 3. günü ise 18 bin senenin orucuna denk olur. " ŞABAN AYI NE ZAMAN BİTİYOR? Üç Aylar, 2023 yılında Receb ayının ilk günü olan 23 Ocak günü başladı.
İlgili 44 soru bulundu
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/435).
Şevval orucu, Ramazan ayının ardından başlayan Şevval ayı içerisinde tutulur. Bayram döneminden sonra tutulması uygun görülen Şevval orucunu, Şevval ayının sonrasına bırakmamak gerekir. Her yıl Hicri takvimin 10. ayında başlayan Şevval ayı, Ramazan Bayramı'nın ilk günü başlar.
Eyyâmu'l-bi'z'de / dolunayda sadece bir gün oruç tutmak, vücuttaki 10 günlük toksik birikimi yok eder. Her kamerî ayın 13-14 ve 15. günlerinde 3 günü oruç tutmak ise bedendeki 30 günlük toksik birikintisinin tümünü yok eder.
Hızır inancını pekiştirmek ve kutsallığını yaşatmak için; Alevi mezhebinde özel bir oruç tutulur. Bu oruç Hızır orucu adıyla anılır.
- Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak müstehaptır. - Peygamber Efendimiz (asm) pazartesi ve perşembe günlerini oruçlu geçirmeye özen gösterirdi. - Amellerinin oruçlu iken Allah'a arz olunmasını isteyenler, pazartesi ve perşembe günlerini oruç tutarak geçirmelidirler.
Rebiülevvel'in 11. Günü yani 26 Eylül 2023 Salı günü ise Mevlid gecesidir. Geceler bir gün önceden geldiği için Pazartesi akşamı Mevlid-i Şerif gecesi Rebiülevvel'in 12. Gecesidir. Mevlid'in anlamı ise Hz. Peygamberimiz (S.A.V) dünyaya geldiği gündür.
Kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.
Alevi inancına göre her yıl şubat ayında tutulan Hızır orucu için Miladi takvime göre belirlenen tarih geldi. Hızır orucunun amacı bir nevi Hızır gibi herkesin darlığına ve zor anına yetişmek onun hoşnutluğunu kazanmaktır.
Kefaret orucu bunun dışında kalır, çünkü bir akşamdan diğer akşama kadar sürmektedir. Yahudilerde bu oruçlardan ayrı, 'Ester Orucu' diye bilinen pazartesi ve perşembe günleri tutulan bir oruç daha vardır.
ŞABAN AYININ 13,14,15. GÜNÜ NE ZAMAN? Şaban ayının 13, 14, 15. günü 2023 yılında 5,6,7 Mart'a denk geliyor. Bu üç gün içerisinde 6 Mart'ta Berat Kandili idrak edilecek.
Eyyâm-ı Biyd (Aydınlık Günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir. (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir.
İbrahim geleneği ile süren tüm peygamberlerin tuttuğu Muharrem orucunu tutarlar. Sahur yoktur. Orijinal oruç budur. Kuran'ı Kerim'deki Bakara Suresi'nin belirttiği oruç da budur.
Halk kültürümüzde bolluğun bereketin simgesi ve değişik kimliklerde görünerek güç durumdaki insanlara yardım eden kutsal kişilik Hz. Hızır anısına, Aleviler şubat ayının ikinci haftasında (salı-çarşamba-perşembe) üç gün oruç tutarlar.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]).
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş (Ebû Dâvûd, Savm, 68 [2449]; Tirmizî, Savm, 54 [761]) ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 68 [2449]; İbn Mâce, Sıyâm, 29 [1707]).
Şeyh İbn Useymin Rahimehullah'a şöyle soruldu: Şayet bir kadın üzerinde Ramazan borcu/kazası varsa Şevval ayında ilk önce kazayı mı yapar yoksa Şevval'dan altı gün orucunu mu tutar? Şöyle cevap verdi: Şayet bir kadının üzerinde Ramazan borcu varsa gerekli borcu ve kazayı yapmadan altı Şevval orucuna başlayamaz.
Bazı vatandaşlar uykusunu bölmemek için "Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?" sorusunun yanıtını merak ediyor. NİYETSİZ, SAHURSUZ ORUÇ KABUL OLUR MU? Diyanet, sahur yapmadan oruç tutulabileceğini ifade etti.
Araplar şevval ayını uğursuz kabul ettiklerinden bu ayda nikâh kıymazlardı. Resûl-i Ekrem, Hz. Âişe ile şevval ayında evlenerek bu inancın yanlış olduğunu göstermiştir. Ramazan bayramının birinci günü olan şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri