Bir Müslüman ezanın okunmaya başlamasıyla Öncelikle Besmele çekmelidir. Bismillahirrahmanirrahim Yani Esirgeyene ve bağışlayan Allah'ın adıyla dedikten sonra salavat getirilmelidir. Salavat Allah'ı zikretmek olarak tanımlanmaktadır. La havle ve la illah billah aliyul azim yani Allah'ın İradesi tüm kainatın üzerindedir.
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
Ezân-ı Muhammedî olarak da adlandırılır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Arapça'da "duyuru, ilan, çağrı" anlamlarına gelen "adhan" sözcüğünden Türkçeye geçmiştir.
Peygamber Efendimiz (asm) bir hadîs-i şerîflerinde: "Ezan nidâsını işittiğinizde, siz de müezzinin söylediklerini söyleyiniz." buyurmuşlardır. Bu itibarla: "Eşhedü en lâ ilâhe illâllah" şehadeti işitilince, "Ve ene eşhedü en lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerîke leh, ve enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh.
İlgili 23 soru bulundu
ezan'a olan saygı göstergesidir. çoğu zaman "ezzallah" diye telaffuz edilen sözcük. sonuna şefaat ya rasulallah da eklenebilir.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Allah Teala Hazretlerini övmek ve yüceliğini dile getirmek için söylenen bir sözdür. Yüce yaratıcımız olan ve her şeyin sahibi olan Allah Azze ve Celle, sadece ismi ile anılması eksik ve az olur. Allah CC Örnek Anlatımı: Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir.
La ilahe illallah cümlesinin Türkçe anlamı 'Allah'tan başka ilah yoktur. ' anlamına gelmektedir. Tüm Müslümanlar buna gönülden ve büyük bir kalp ile inanır.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının ve dolayısıyla dinin özünü oluşturan iki temel üzerine kurulmuştur.
Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir. Bunun yerine celle şânuhû (şanı yüce olan) veya celle ve alâ (azametli ve yüce olan) ifadeleri de kullanılmaktadır.
Eşhedü enne Muhammeden Resûlüllah. Eşhedü enne Muhammeden Resûlüllah. Hayye ale's-Salâh.
Peygamber'in öğrettiği ve şefaatine vesile olunacağını bildirdiği ezan duasını okumalıyız: “Allâhümme rabbe hâzihi'd-da'veti't-tâmme ve's-salâti'l-kâime âti Muhammeden el-vesîlete ve'l-fazîlete ve'b'ashü makâmen mahmûdeni'llezî vaadteh” Bu duanın manası şöyledir: 'Ey bu mükemmel davetin ve kılınacak namazın rabbi olan ...
Müezzin, camilerde ezan okuyan, sala getiren, namazlarda selam ve tesbih dualarını okuyan kişidir. Ezancı da denilir. Müezzinlik makamı, İslam peygamberi Muhammed zamanından beri vardır.
Böylece ilk ezan okuyan (müezzin) Bilal olmuştur. Bir süre sonra Bilal-i Habeşî sabah ezanına essalâtü hayrun minnen nevm (namaz uykudan hayırlıdır) şeklinde bir ekleme yaptı ve Muhammed, Bilâl, bu ne güzel söz! diye onu tasvip etti. Bilâl-i Habeşî, Bedir, Uhud, Hendek dahil Muhammed'le beraber tüm savaşlara katıldı.
Kelime-i şehadet anlamı diyanet
Dinî bir terim olarak, “Allah'tan başka ilâh bulunmadığına ve Hz. Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna gönülden inanır, sözle de ifade ederim” anlamına gelen “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh” cümlesinin yerine kullanılır.
Aziz, Arapça kökenli bir isim olup, "güçlü", "kıymetli", "saygıdeğer" ve "sevgili" anlamlarına gelir. İslamiyet'te de Allah'ın 99 isminden biri olan 'Aziz', aynı zamanda Allah'ın yüce sıfatlarından birini ifade eder.
2- Sadece La ilahe illallah demek yetmez. Peygamber efendimize de iman etmek, son Peygamber olduğuna şehadet getirmek şarttır. Yani Muhammedün Resulullah demek de gerekir.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
Azze ve cell (celle): Allah isminden sonra “aziz ve şânı yüce olsun” anlamında kullanılır: Öyle takdîr etti Hak azze ve cell (Ahmedî). Yetişir boğuştuğum gece gündüz ecelle / Allah rahim ve rahman, Allah azze ve celle (Necip F. Kısakürek – Ö. T.S.).
'Şefâat yâ Resûlallah!'
Bunu diyen kimse, Hz. Peygamber'in (asm) şefâatini istemektedir. Bunu isterken de Allah'ın O'na şefâat selâhiyet ve izni verdiği bilgisine dayanmaktadır. 'Allah izin versin vermesin sen bunu yapabilirsin' diyen yoktur ve bu talebin açık veya gizli bir şirkle alâkası bulunamaz.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
Şefaati kabul eden bazı kimseler -bilhassa Selefî zihniyete mensup olanlar- şöyle diyor: — Peygamberimizin şefaati haktır. Ancak “Şefaat ya Resulallah!” diyerek şefaati Peygamberimizden istemek şirktir.
Ancak, unutmamak gerekir ki, duaların kabulü Allah'ın takdirindedir. La İlahe İlla Ente Sübhaneke İnni Küntü Minezzalimin bu dua, Allah'ın birliği ve büyüklüğünün kabul edilmesi, insanın kendi kusurlarını ve günahlarını kabullenmesi, Allah'tan af ve yardım dilenmesi anlamına gelir.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir. Son sünnet kılındıktan veya en son namaz kılındıktan sonra, üç kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri