Fâtımî-İsmâ'ilî ezânı
Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu. 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk'ün amacı, Arapça'yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe'yi camiye hakim kılmaktı.
biliyorsunuz ezan ilk kez bilal-i habeşi tarafından okunmuştur.
İlgili 38 soru bulundu
1930'lu yıllarda sık konuşulan ezanın Türkçeleştirilmesi, Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü'nün Başbakan olduğu 1932 yılının Temmuz ayında Diyanet'in yayınladığı genelge ile tüm yurtta uygulamaya konuldu. İlk Türkçe ezan ise, 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rifat Bey tarafından Fatih Camii'nde okunmuştu.
Yahudiler günde üç defa ibadet ederler. 9 Sabah (ġahrit), Ġkindi (Minha) ve AkĢam (Arvit). Ġbadet Ġslamiyet'te olduğu gibi kamet ve ezanla olmaz, hahamın davetiyle duanın okunmasından sonra gerçekleĢir. Arvit'te akĢam ibadetine baĢlamak için “beraha” (cemaat duasına davet) yapılır.
Ayrıca Kur'an için "şanı büyük" ve "en eksiksiz kitap", Muhammed için "peygamberimiz efendimiz hazretleri" ve "Allah'ın birinci ve en büyük kulu" demiştir.
Atatürk; Kur'an'ın Türkçe okunması ve namazın Türkçe ile kıldırılması konusundaki teşebbüslerinden umduğu neticeyi alamadığı ve bu konudaki çalışmalar toplumda büyük huzursuzluklara sebep olduğu için bundan vazgeçmiş olmakla birlikte, Türkçe ezan okunması uygulaması sürdürülmüştür.
Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanlığına verdiği talimatı üzerine yazdırıldı. 1925'te Diyanet İşleri Riyaseti Kur'an'ı çağın icaplarına göre yeniden tefsir edebilecek birine görev vermek istemiştir. Bu görev, Atatürk'ün talimatı üzerine Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a verildi.
18 yıl süren zulüm: Türkçe ezan
30 Ocak 1932'de Fatih Camii'nde başlayan Türkçe ezan dayatması 16 Haziran 1950'ye kadar sürmüştü. Tek parti döneminin halkta hiçbir karşılık bulmayan ve fakat 18 sene boyunca uygulanan en büyük dayatması olan Türkçe ezan, ilk olarak 1932 yılının 30 Ocak gününde Fatih Camii'nde okunmuştu.
3 Şubat 1932'de (26 Ramazan) Ayasofya Camii'nde Türkçe Ezan okunduğu, 18 Temmuz 1932'de ise Arapça ezanın genelge ile yasaklandığı belirtilen açıklamada, 18 yıl devam eden yasağın 16 Haziran 1950'de Arif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldığı ifade edildi.
Böyle büyük bir günde ezan okunmaz, namaz kılınmaz” dedi, derken bir de fetva verdi. Deli İbrahim'in fetvasıyla, o gün camiler ve mescitler kapatıldı, ezan okunması ve camilere namaz için gelinmesi yasaklandı ve 1730'un 29 Eylül günü, tarihlere “İstanbul'da fetihten buyana ezan okunmayan tek gün” olarak geçti.
Diyanet, Kuran'ın tercümelerinin Kuran hükmünde olmadığını ve bu tercümeleri Kuran olarak isimlendirilmesinin de caiz olmadığını belirtti. Açıklamada, "Mealin Kur'an yerine okunması da doğru değildir" denildi. Diyanet'in açıklamasında ezanın Türkçe okunmasıyla ilgili de "Caiz değildir" ifadeleri kullanıldı.
İlk Türkçe ezan 1885'te 2. Abdülhamit döneminde başlatılmıştır. 1932'de din dilinin Türkçeleştirmesine geçilmiştir.
Sözlükte “bildirmek, duyurmak, çağrıda bulunmak, ilân etmek” mânasında bir masdar olan ezan kelimesi terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder.
Atatürk'ün cenaze namazı 19 Kasım 1938 günü Dolmabahçe Sarayı'nda kıldırıldı. Cenaze aynı gün Yavuz Zırhlısı ile İzmit'e oradan da aynı günün akşamı 20.30'da Ankara'ya götürüldü.
İlk Türkçe tefsir Hak Dini Kur'an Dili'nin müellifi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır.
İskilipli Mehmed Âtıf Hoca (1875, Toyhane - 4 Şubat 1926, Ankara), Türk imam, müderris.
V. SELANİK ASKERÎ RÜŞTİYESİ: Çocukluğundan itibaren askerliğe büyük bir ilgi duyan Mustafa, asker olmak istiyordu.
Ancak bu belge 80 yıl boyunca, el yazısı ve tam metniyle hiçbir yerde yayınlanmadı. Birkaç kişi dışında belgeyi hiç kimse göremedi. Atatürk'ün mektubu, Türk Tarih Kurumu üyesi bazı kişiler tarafından sansürlendi, kesilip kırpıldı, ve tahrif edildi.
Diğer dinlerde boy abdesti
Hititler'de cinsel ilişkiden sonra yıkanıldığı bilinmektedir. Yahudilik'in kutsal kitabı Tevrat'ta gusül gerektiğinde yıkanma emredilmektedir.
3- Haksız yere peygamberleri öldürmeleri: Hz. Zekeriya (a.s) ve Hz.Yahya (a.s) peygamberleri haksız yere öldürmüşlerdir. Müfes- sirlerin ittifak ettiği ve nerdeyse bütün islamî kaynaklarda bu iki peygamberin hunharca katledildiği nakledilmiştir. 4- Kalplerimiz kılıflanmıştır demeleri: Hz.
Yom Kippur sırasında Yahudiler 25 saat oruç tutar ve oruç sırasında hiçbir şey yemez ve içmezler. Oruç, Yom Kippur'dan önceki gün başlar ve oruç sırasında Yom Kippur için hazırlık yapılır.
Bu sıralarda Abdullah bin Zeyd, gördüğü bir rüyayı Muhammed'e anlattı. Rüyasında ezanın bugünkü şeklini duymuştu. Bunun üzerine Muhammed, duyduğu ezanı Bilal'e öğretmesini ve bundan sonra namaz vakitlerinin ezanla duyrulacağını bildirdi. Böylece ilk ezan okuyan (müezzin) Bilal olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri