Bir süre sonra da Müslümanları namaza çağırmak için kullanılacak çağrı sözlerini, rüyasında gördüğünü söyleyen Abdullah b. Zeyd, Hz. Muhammed'in kapısı çalar; rüyasını anlatır. Hz. Muhammed, rüyada öğrenilen sözleri beğenir ve ezan okunması kararını verir.
Sabit bir yöntemde karar vermek üzere Muhammed'in de katıldığı istişare toplantılarında ortak bir karara varılmamış olup daha sonraları sahabeden bazı kimselerin (Abdullah bin Zeyd) gördükleri rüyalar sonuncunda mevcut ezan kullanılmaya başlanmıştır. Muhammed'in emriyle ilk ezan Bilâl-i Habeşî tarafından okunmuştur.
Bu sıralarda Abdullah bin Zeyd, gördüğü bir rüyayı Muhammed'e anlattı. Rüyasında ezanın bugünkü şeklini duymuştu. Bunun üzerine Muhammed, duyduğu ezanı Bilal'e öğretmesini ve bundan sonra namaz vakitlerinin ezanla duyrulacağını bildirdi. Böylece ilk ezan okuyan (müezzin) Bilal olmuştur.
Tüm bu olaylardan özetle ezan ilk defa 622 yılında hicret ile birlikte Medine şehrinde Hz. Bilal tarafında okunmuştur. Mescid-i Nebevî'nin inşası ile cemaatle namaz kılmalar başlamış ve ezan ile Müslümanlar davet edilmiştir.
Ezân'ın o günden beri güzel sesli müezzinler tarafından okunması itibar görmüştür. hz. Peygamber de bunu teşvik etmiş, hz. Bilâl'e sesinin güzelliği ve etkisinden dolayı “Bizi namazla rahatlat ey Bilâl”41 buyurarak, ezanın sesi güzel insanlar tarafından okunması gerektiğine işaret etmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
- Es-Salâh, es-Salâh (Buyrun namaza, buyrun namaza)" diye seslenerek Müslümanları namaza çağırmaya başladı. Fakat bu şekil de yeterli değildi. Aradan fazla bir zaman geçmeden, Ashabdan Abdullah bin Zeyd bir rü`ya gördü. Rü`yasında bugünkü ezan şekli kendisine öğretiliyordu.
Hicretin birinci yılında Mescid-i Nebevî tamamlandıktan sonra müslümanların ibadete nasıl çağrılacağının müzakere edildiği günlerde Abdullah'a rüyasında ezanın sözleri bildirildi. Sabahleyin Hz. Peygamber'e giderek rüyasını anlattı.
Atatürk; Kur'an'ın Türkçe okunması ve namazın Türkçe ile kıldırılması konusundaki teşebbüslerinden umduğu neticeyi alamadığı ve bu konudaki çalışmalar toplumda büyük huzursuzluklara sebep olduğu için bundan vazgeçmiş olmakla birlikte, Türkçe ezan okunması uygulaması sürdürülmüştür.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
İslam tarihinde ilk ezanı Hz. Muhammed'in daha sonrasında azat ettiği kölesi Bilal-i Habeşi okumuştur. Bilal Habeşi, 581 yılında Mekke'de doğdu. İslamiyet'i ilk kabul edenlerden biridir.
19. yüzyılda Türkçülük hareketinin yaygınlaşıp Türk sözcüğüne ve Türk diline önem verilmeye başlanması ile birlikte ilk olarak Sultan Abdülaziz devrinde Ali Suavi ezanın, hutbelerin ve namaz surelerinin bile Türkçeleştirilmesi gerektiğini savunmuştur.
Ezan kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de bir yerde "bildiri, ilâm" mânasında geçerken (et-Tevbe 9/3) terim anlamında ezana nidâ kökünün türevleriyle iki âyette (el-Mâide 5/58; el-Cum'a 62/9) işaret edilmiştir.
Dünyada İlk Sabah Ezanı Tokyo Cami'nde Okunmuyor
Yani, Yeni Zelanda güneşin ilk doğduğu 'bağımsız' ülkelerden birisi. Buradaki koordinatlara bakıldığında ise ülkenin en doğusundaki mescidin Tauranga mescidi olduğu görülüyor.
EZAN SÖZLERİ ARAPÇA OKUNUŞU
Hayye ale's-salâh, Hayye ale's-salâh. Hayye ale'l-felâh, Hayye ale'l-felâh. Allâhü ekber, Allâhü ekber.
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
Güncel Haberler. 1398 yıl önce okunan ilk ezanın yıl dönümü Diyarbakır'da kutlandıDİYARBAKIR'da İslam aleminin 5'inci Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulucami'de düzenlenen etkinlikle, 1398 yıl önce Bilal-i Habeşi tarafından okunan ilk ezan sosyal mesafe ve maske kuralına uygun kutlandı.
18 yıl süren zulüm: Türkçe ezan
30 Ocak 1932'de Fatih Camii'nde başlayan Türkçe ezan dayatması 16 Haziran 1950'ye kadar sürmüştü. Tek parti döneminin halkta hiçbir karşılık bulmayan ve fakat 18 sene boyunca uygulanan en büyük dayatması olan Türkçe ezan, ilk olarak 1932 yılının 30 Ocak gününde Fatih Camii'nde okunmuştu.
Böylece Arapça ezan yasağı, hapis cezasıyla da desteklenmiş oldu. Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk'ün amacı, Arapça'yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe'yi camiye hakim kılmaktı.
Çünkü İslâm`ın mukaddes kitâbı olan Kur`an, Arabçadır. Müslüman ferdin ibadet hakkı, ibâdeti, İslâm dîninde yerleşmiş olan usûl, âdâb ve lisân ile yani Kur`an diliyle yapabilmesini îcab eder.
“Hafız Yaşar'ın özel el yazımı anılarında Atatürk'ün Kur'an okunurken birçok kereler ağladığı yazılıdır. Gazi, her yıl Çanakkale Savaşları'nın yıldönümünde hafızlarını şehitliğe göndererek Kur'an okutuyordu. Annesi Zübeyde Hanım, koyu denecek kadar dindar bir kadın ve aynı zamanda hafızdı.
“Ezan bundan 88 yıl önce 18 Temmuz 1932'de yasaklandı. 18 yıl uygulanan bu yasak 16 Haziran 1950'de Rif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldı.
Ama Anıtkabir'de Kur'ân-ı Kerim okunmayacağına ilişkin bir genelge var mı? Hayır yok." diyen Likoğlu, Anıtkabir'de Kur'an okunması önerisinde bulundu.
Ebû Bekir ile Bilâl'in de hastalandıkları, Mekke'ye duydukları derin hasretle şiirler söyledikleri hadis kitaplarında zikredilir. Bilâl-i Habeşî hicretin 1. yılında Hz. Peygamber'in öğrettiği ezanı onun emriyle ilk defa okumakla meşhur oldu ve hayatı boyunca hazarda ve seferde Hz. Peygamber'in müezzinliğini yaptı.
Hz. Bilal Habeşi ilk kez ezanı okuması ile asırlar geçse de unutulmayan hala konuşulan biridir. İslamiyet'in yayılma döneminin en zor günlerinde Müslüman olduğunu açıkça net bir şekilde ifade edebilen ilk yedi Müslüman kişinin arasında yerini almış oldukça önemli olan sahabelerden birisidir.
Böylece Abdullah b. Zeyd ezanın lafızlarını Bilal'e söyler, o da okur. Bu arada Hz. Ömer de Peygamber Efendimiz (s.a.v. )'e, rüyasında aynı şeyleri gördüğünü söylemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri