Gökçeada (İmroz) (Luvice: Imrašša), Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer alan, Türkiye'nin en büyük adası. Yüzölçümü 285 km², kıyıları 92 km, nüfusu 10.377 kişidir. Adanın batısındaki İnce (Avlaka) Burun Türkiye'nin en batı sınırıdır.
Antik adı İmbros (İmroz) olan Gökçeada aynı zamanda Türkiye'nin en büyük adasıdır. Çanakkale Boğazı'nın ağzında yer alır. 290 kilometre karelik bir alan üzerinde oluşmuştur. Kıyı şeridinin uzunluğu yaklaşık 95 kilometredir.
Ege adalarından sınırlarımız içinde olanlar Türkiyenin en büyük adası Gökceada nın ( 279,24 km) yanı sıra Bozcaada nın ( 36,03 km ) Alibey adası ( 23,36 km) Uzunada ( 25,39 km) Karaada ( 9,08 km) dir. Ülkemizin en büyük adası Gökce ada Çanakkale iline bağlı dır.
Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz (Osmanlıca: ايمروز, Yunanca: Ίμβρος Imvros), Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km kıyı şeridine sahiptir.
Grönland... Dünyanın en büyük adası. Büyüklüğü 2 milyon 176 bin kilometrekare. Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki bu adanın sahip olduğu bu alan Türkiye'nin büyüklüğünün yaklaşık 3 katı.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye'de 11 ilin sınırları dahilinde adalar mevcuttur. Toplamda 64 ada ve sayısız adacık vardır. Balıkesir: En çok adaya sahip ildir.
Marmara Adası, Marmara Denizi'nin güneybatısında bulunan Marmara Adaları 'nın en büyüğü ve Balıkesir'e bağlı olan bir adadır. Gökçeada 'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük adası olup İstanbul'a deniz otobüsüyle 2,5 saat, gemiyle 5 saat; Erdek 'e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır.
Antik adı İmbros (İmroz) olan ilçe, 1970 yılında Gökçeada adını almıştır. Türkiye'nin en büyük adasıdır.
Ama bu arada başlayan Birinci Dünya Savaşı sebebiyle Yunanlılar adada kalarak, Anzak, İngiliz ve Fransız güçlerinin adayı deniz ve hava üssü olarak kullanmalarını sağlıyor. Gökçeada, Lozan Barış Antlaşması sonucunda 22 Eylül 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılıyor.
Eski adı Tenedos olan Bozcaada'nın bu adı, mitolojik bir öyküyle açıklanır. Tarihin her döneminde cazibe merkezi olan Bozcaada, Fatih Sultan Mehmed zamanında 1455-56'da Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1912 Balkan Harbi yenilgisinin ardından Yunanistan'ın kontrolüne geçmiştir.
Bozcaada veya eski adıyla Tenedos (Yunanca: Τένεδος Ténedhos, Latince: Tenedus), Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi'nde ise Gökçeada'dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale ilinin bir ilçesidir.
Yani Lozan''dan çok daha önce söz konusu adalar elimizden çıkmıştı. 1912 tarihli 1. Balkan Savaşı sırasında Yunanistan''ın girdiği Gökçeada ve Bozcaada 1913 tarihli Atina Antlaşması ile geri alınmıştı. Gökçeada ve Bozcaada dışındaki tüm Ege Adaları ise Yunanistan'a verilmişti.
Türkiye'nin ikinci en büyük adası ise Balıkesir'de bulunan Marmara Adası'dır. Ada, 72,5 km kıyı şeridine sahiptir. Marmara Adası'nın yüzölçümü 117,18 kilometre karedir.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada.
Büyükada: Prens Adaları'nın en büyüğü olan Büyükada'da iki tepe vardır. Aralarında vadi olan İsa Tepesi (164 m.) ve Yüce Tepe (202 m.) sahille çevrelenmiştir. Tüm ada 4.3 kilometre uzunluğu ve 1.3 kilometre genişliği ile diğer üç adadan daha büyük ve daha fazla nüfus yoğunluğuna sahiptir.
Gökçeada'dan ada kurabiyesi, ada balı, keçi peyniri, şarap ve zeytinyağı alabilirsiniz. Gökçeada'da ne yenir? Adada tadına bakmadan dönmemeniz gereken birçok lezzet bulunuyor. Bunlar kuzu pirzola, oğlak kapama, oğlak tandır, ahtapot ızgara ve kuzu ciğerin tadına bakmadan dönmemenizi öneriyoruz.
Yunanca adı İmbros (Imbrus) olan adaya, Osmanlı Türkleri İmroz adını vermiş, 1970 yılında ise Gökçeada adını almıştır. Yunanca'daki İmbros adının Luvice'de "açık alan/açık arazi" anlamına gelen İmraşşa kelimesinden geldiği düşünülmektedir.
Adından da anlaşılacağı üzere ince kum taneciklerinden oluşan sahili ve tertemiz denizi ile Gökçeada tatilinizde keyifli anlar yaşayabileceğiniz plaja girişler ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Bugün Gökçeadalıları hem Rumlar hem de Anadolu'dan gelenler oluşturmaktadır. Adanın Rum nüfusu 1960'lardan beri %90'dan fazla azalmıştır. Kentleşme oranı giderek artan adanın 2000 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 8894 olup, 7278'i ilçe merkezinde ve 1616'sı ise 9 köyde yaşamaktadır.
Girintili çıkıntılı koylarıyla uzun bir sahil şeridine sahip Gökçeada'nın her yerinde çekinmeden harika berraklıktaki denizine girebilir, akvaryum gibi sularda yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Aydıncık (Kefaloz), Uğurlu (Gizli Liman), Yıldızkoy, Laz Koyu, Kuzulimanı ve Marmaros en çok denize girilen plajlardandır.
Ayrıca özel aracınız ile Eceabattan karayolu ile Kabatepe limanına ulaşabilirsiniz. Deniz yolculuğu Çanakkale'den 2 - 2,5 saat Kabatepeden ise 1,5 - 2 saat sürmektedir.
Bu adalar, çevredeki Sedefadası, Tavşanadası, Yassıada, Sivriada ve Kınalıada'dan daha yüksektir. Adalar'ın İstanbul'a uzaklıkları, en yakın Kınalıada, en uzak Tavşanadası olmak üzere 7 deniz miliyle 13,5 deniz mili (25 km) arasında değişir.
Tüm bu bilgiler ışığında Sedef Adası ile ilgili merak edilen bir soru olan Sedef Adası kimin sorusunu şu şekilde yanıtlayalım: Sedef Adası, Mehmet Birgen ve kardeşi Esra Birgen'e büyük dedeleri Fethi Ahmet Paşa tarafından kalmıştır. Yani ada, günümüzde Birgen kardeşlerin mülküdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri