Türkiye'nin birçok ilinde "F" harfi ile başlayan plakaların tercih edilmediği ve bunların boşta kaldığı öğrenildi. Vatandaşların, yeni araç alırken veya başka ile ait plakayı değiştirirken trafik şube müdürlüklerinde boşta bulunan plakalar arasından tercihte bulunduğu kaydedildi.
Denizli Merkez İlçelerin Plaka Kodları:
20 EA 001 – 20 EZ 999. 20 FA 001 – 20 FZ 999.
Ülkeler genellikle plakalardaki kodları kendi isimlerinin kısaltması olarak kullanmaktadır. D plakası da Deutschland'ın kısaltmasıdır ve Almanya'ya aittir.
Plakaların iki rakamlı ilk grubu il isimlerinin alfabetik sıraya göre dizilmesiyle aldığı sıra numarasıdır. Yönetmelik 24 Ekim 1962 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu listede olmayıp yeniden il olacak yerlere alfabetik sıraya bakılmaksızın sırayla 67'den sonraki sayılar verilmiştir.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
0001 plakalı araç TBMM Başkanı'na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir.
Sözleşmenin yapılması ile tahsis hakkını kullanan servis araçları sahipleri Servis Taşımacılığı Sistemine geçer ve kendilerine "P" plaka verilir.
Geçici plakalar diğer plakalar gibi metal plaka üzerine basılmaz. Geçici trafik belgesi olarak adlandırılan geçici plakalar sarı bir zemine sahip karton üzerine basılır. Bu sarı zemine sahip karton plakaların zeminlerinden çaprazlama beyaz bir şerit geçer. Ayrıca plakaların harf kodu sadece “G” harfi ile ifade edilir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde "Prototip veya yol testi için kullanılacaklara "T", birinci fıkrada belirtilen yerler arasında sürülecekler ile gösterisi yapılacaklara "G" harf grubu bulunan plakalar verilir." denilmiştir. Buna göre prototip ya da test için kullanılacak araçlara geçiçi plaka olarak "T" plaka verilir.
Mavi Plakalar
Jandarma plakaları, 99 JAA 999 ve 99 JZZ 999 arasında kalan plakalardır.
09 plaka kodu ülkemizin Aydın iline aittir.
Normal plakanın sol kısmında bulunan simgeler kimi ülkelerde araç plakasının yanında koyu renkle yazılırken kimi ülkelerde de logo şeklinde gösterilir. Örneğin Avrupa Birliği ülkelerinde plakaların yan tarafında mavi zemin içinde Avrupa Birliği simgesi bulunur, altında ise AB plaka kodu beyaz renk ile gösterilir.
Bu kapsamda binek otomobilin plakası 19 BB 001 olurken, yine önceki dönemden kullanılan minibüsün plakası ise 19 BB 002 olarak değiştirildi.
Yunanistan taşıt plakası
Üç harf ve dört rakam düzeninden oluşan Yunanistan taşıt plakalarındaki harfler Latin alfabesi ile Yunan alfabesinde ortak şekiller olan Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ, Χ harflerinden oluşturulurlar.
İl plaka numaraları 84 taneden oluşur. 83 Kıbrıs olurken, 84 ise ülkenin resmi kodu olan Türkiye'yi temsil eder.
ZZ bir plaka türü. Resmi anlamı ''Zorunlu Ziyaretçi'', yani adada öğrencilik, askerlik gibi ''zorunlu'' nedenlerle bulunanların kullandığı gümrüksüz araçlara verilen bir plaka.
Tescili yapılmamış araçlara, sürüş testi yapılacak araçlara ve gümrükte muhafaza edilen araçlara sarı renk plaka verilmektedir.
(Özel plaka olarak vergisini versen de, o harfleri kısaltma olarak alamazsın. Adını uzun yazdırıp alırsın.) Olmayan harfler tüm iller için geçerli.
0016 kırmızı plaka Milli Savunma Bakanı'nın aracına aittir. 0017 plaka İçişleri Bakanı'nın aracına aittir. 0018 plaka Hazine ve Maliye Bakanı'nın aracına aittir. 0021 plaka Sağlık Bakanı'nın aracına aittir.
0002 plaka Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı'na aittir. 0003 plaka daha doğrusu 0003-0036 kırmızı plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir. 0004 plaka Genel Kurmay Başkanı'nın aracına aittir. 0005 plaka Dış işleri Bakanı'nın aracına aittir.
MA MZ plaka, geçici giriş karnesi ve yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ile Türkiye'ye giren yabancı araçları temsil ediyor. Bu tür bir plakaya ise sadece gerekli koşulları sağlayan yabancılar sahip olabiliyor… Vergi muafiyeti sağlayan MA ve MZ plakalar, İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü tarafından veriliyor.
Her yabancı plaka gibi RO plakasının da hangi ülkeye ait olduğu merak edilmektedir. RO plakasının yabancı bir ülkeye ait olduğu açıktır. RO plakası, bir Avrupa ülkesi olan Romanya'ya ait bir plakadır ve o sınırlar içerisinde kullanılmaktadır.
Bu da demek oluyor ki aynı plakadan birden fazla bulunma şansı yoktur.
Vali plakaları KIRMIZI PLAKA diye adlandırılan plakalardandır. Ana gövde rengi kırmızıdır. Çerçeve çıtası harf ve rakkamlar pirinçtir. Vali plakalarında o ilin trafik plaka kodu ve 0001 ( 3 sıfır ve 1 ) yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri