Yarış mesafesinin %75'inden azının tamamlandığı durumlarda pilotlara yarım puan verildi. En hızlı tur için de 1 puan dağıtıldı. Bu puan formülünü uyguladığımızda,
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
En hızlı tur, Motor sporlarında bir yarış sırasında en kısa sürede tamamlanan tura verilen ad. Formula 1, Formula 2 ve Formula E şampiyonalarında yarışan yarışçılara en hızlı tur için puan ödülü verilir.
Şampiyonada en çok puanı toplayan takım ve pilot şampiyon olur ve ödüllendirilir. Şampiyonada sadece ilk yarışta ilk 10 sırada bitirenler puan alabilir. Puanlar sırasıyla; birinciye 25 puan, ikinciye 18 puan, üçüncüye 15 puan ardından 12, 10, 8, 6, 4, 2 ve 1 olarak paylaşıtırılır.
Formula 1, geçtiğimiz haftalarda sprint yarışları için yeni bir puan sistemine geçeceğini doğrulamıştı. Buna göre artık ilk sekize puan verilecek. Sportif kurallarda yazılana göre kazanan 8 puan alırken, sonrasında puanlama 7-6-5-4-3-2-1 şeklinde devam edecek.
İlgili 27 soru bulundu
Sprint yarışlarında 100km tamamlanacak ve yarışlar 25-30 dakika (ortalama 20 tur) kadar sürecek. Bu yarışlarda pilotlar; pite girmek zorunda olmayacak, yarışa istediği lastikle başlayabilecek ve ortalama 20 tur boyunca damalı bayrağa kadar tam gaz yarışacak.
Kurallara göre yarışı ilk sırada tamamlayan pilot ve takımı 10 puan alırken, 2. sırayı elde eden 8, 3. sıradaki pilot ise 6 puan kazanır. Yarışlarda 4. olan 5, 5. olan 4, 6. olan 3, 7. olan 2, 8. olan ise 1 puan almaya hak kazanır. Bu durumun tek istisnası, yarış askıya alınır ve yeniden devam ettirilmezse yaşanır.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
Her araçta, oldukça gelişmiş yarı otomatik, kesintisiz vites kutuları yer alır. Pilotlar kalkış dışında debriyajı kullanmazlar. Aynı şekilde vites değişimi esnasında normal araçlarda olduğu gibi gazdan da ayaklarını çekmezler. Daha önce söylediğimiz gibi "kesintisiz" olması bu yüzdendir.
Formula 1 tarihinde dünya şampiyonu olmuş en yaşlı sürücü kaç yaşındadır? Juan Manuel Fangio, 1957'de 46 yaş 41 günlükken şampiyonluğu kazanan, bugüne kadarki en yaşlı F1 şampiyonu.
Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Saatte 250 mph hız hedefi bulunan takımın CEO'su Nick Fry, 007'nin arkasına yerleştirilmiş bir paraşüt bulunacağını ve düşük downforce'da gideceğini söyledi.
Araçların ağırlığı da bir dezavantaj. NASCAR'da mevcut araçlarla kaydedilen en yüksek hız saatte yaklaşık 321 km/s. Bu, F1 ve IndyCar'dan oldukça yavaş oldukları anlamına geliyor. NASCAR ayrıca en kötü hızlanmaya da sahip.
55 yıldır gerçekleştirilen Formula 1 yarışlarına ilişkin bazı ayrıntılar şöyle: -Formula 1 araçlarının ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre ve bu hız, ancak İtalya'nın Monza pistinde yapılabiliyor. -Bir Grand Prix sırasında araçların fren diskleri ve pedalları bin derecelik ısıya ulaşabiliyor.
Ancak araçların pist üstündeyken geri vitese takamayacağını belirten bir kural maddesi bulunmuyor. Hatta F1 araçlarında geri vitesin zorunlu olmasının nedeni, pilotların pist üstünde ileri ileri kendilerini kurtaramayacak durumda olduklarında kaza bölgesinden geri geri çıkmalarını sağlamak.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
Öte yandan motordan alınan gücü tekerleklere farklı seviyelerde aktarma görevine sahip olan şanzımanlar arasında üçüncü bir seçenek daha var: Yarı otomatik şanzıman. Yarı otomatik şanzımanlar için otomatikleştirilmiş manuel şanzıman veya F1 şanzımanı da denebilir.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
Formula 1 otomobillerinde 1.6 litre hacminde çift turbolu V6 motor bulunur. Motorun devir çevirme limiti 15.000 rpm'dir. Silindir başına 4 valf olmak üzere 24 valf bulunur. Yakıt akış limiti ise 100kg/h olarak sınırlandırılmıştır.
Ortalama bir F1 yarışında 300 kilometreden fazla benzin tüketilir. Bir aracın 100 kilometreden 6 litre benzin tükettiğini varsayarsak bir Formula aracı aynı durumda 45 litre benzin tüketir.
Sarı Bayrak
Bu bayrak pistte bir tehlike olduğuna işaret eder. Pist dışına çıkmış bir araç, yol üzerinden bozulmuş bir araç, pist zemininde tehlike yaratabilecek maddeler olması durumunda bu bayrak sallanır. Tehlike içeren bölge neresi ise bayraklar orada sallanır.
F1 Komisyonu, cumartesi günü için “sprint shootout” (Sprint Yarışı Gridi'ni belirlemek için yapılacak sıralama turları) adı verilen bir eleme seansını ve sprint yarışını içeren tamamen bağımsız bir gün olacağı revizyonlarını oybirliğiyle onayladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri