Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir.
Buhar, bir maddenin, kritik noktasından düşük bir sıcaklıktaki gaz fazıdır.
Su yeterince soğuduğunda donar, buz hâlini alır. Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir.
MADDENİN HALLERİ
Akışkan : Moleküllerin sürekli hareket halinde olan maddelerdir (gazlar ve sıvılar). Buhar : Gazlar gibi davrandıkları halde bulundukları sıcaklıkta sıvılaştırılabilen akışkanlardır. Gaz : Bulundukları sıcaklıkta basınçla sıvılaştırılamayan akışkanlardır.
Suyun basit fakat çevre açısından son derece önemli bir özelliği de suyun sıvı hâli üzerinde batmadan yüzebilen, suyun katı hâli olan buzdur. Bu katı faz, (sadece düşük sıcaklıklarda oluşabilen) hidrojen bağları arasındaki geometriden dolayı, sıvı hâldeki su kadar yoğun değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Ayrıca sıvılar akışkandır. Akarak konum değiştirebilirler. Örneğin bir ırmağın akması ya da suyun bir kaptan boşalması gibi. Ancak sıvıların akışkanlıkları hayli değişkendir.
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir.
Suyun sıvı halden haz halien geçmesine buharlaşma(evaporasyon) denir. Su yüzeyindeki moleküller yeterli bir kinetik enerji kazandıkları zaman havaya fırlarlar. Su yüzeyi yakınlarında sürekli olarak sudan havaya, havadan suya geçen moleküllere rastlanır.
Buhar banyosu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basittir. Geniş bir kap içerisine ısıtılan suyu koyarak, suyun sıcaklık ayarını yapın. Sıcak su içine istediğiniz bitki ya da uçucu yağlardan birkaç damla ekleyerek buharın etkisini artırabilirsiniz.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur.
Maddenin klasik halleri: katı, sıvı, gaz, plazma
Maddenin klasik hallerinde katı, sıvı, gaz ve plazma vardır. Bu haller günlük yaşamda normal koşullarda gözlenir ve bir maddenin hacmi, şekli ve genel özelliği ile tanımlanır.
Buhar, fizik, kimya ve mühendislikte, buharlaşmış suyu ifade eder. 100 santigrat derece civarındaki sıcaklıkta ve standart atmosferik basınçtaki buhar, saftır, saydam gaz haldedir ve sıvı haldeki sudan 1600 kat daha hacimlidir. Buhar doğal olarak suyun kaynama noktasından daha sıcaktır.
Gaz havadan önemli derecede daha hafif ise, yukarı doğru hareket eder. Gaz veya buhar havadan büyük bir oranda daha ağır ise, yer seviyesinde birikir.
Meyve suyu, tatlı bir sıvı gıda olmasından dolayı 'yüksek kalorili' olarak algılanmaktadır.
Su buharı, bulutlara dönüşme esnasında gaz haldedir. Yükseklik farkından kaynaklı sıcaklık değişiminden dolayı su buharı sıvı hale dönüşür. Bu durumda sıvı hale dönüşen su buharı tekrar dünyaya düşer. Aynı döngü sürekli tekrarlanarak belli dönemlerde yeryüzüne yağmur düşmüş olur.
Havada bulunan su buharına nem denir. bitkiden terleme sonucu atmosfere karışan su buharı nemin kaynağıdır.
Belirli bir hacimdeki havanın taşıyabileceği maksimum su buharı miktarı havanın sıcaklığına bağlıdır. Sıcaklık arttıkça havanın taşıyabileceği su buharı miktarı da artar. Havanın taşıyabileceği nem sıcaklığına bağlıdır.
Su katı, sıvı ve gaz olmak üzere Dünya'da 3 farklı fiziksel halde bulunur. Donmuş buzullar, denizler, okyanuslar, tatlı sular, su buharı, bulut gibi formlarda bulunan su; yer altı, yeryüzü ve atmosfer arasında sürekli bir dolaşım halindedir.
Maddenin Gaz Hali
- Maddenin gaz halinin belirli bir şekli yoktur. - Aynı zamanda maddenin sıvı hali gibi kabın şeklini alırlar. - Hava, su buharı, azot gazı ve oksijen gibi birçok farklı madde gaz hali olarak bilinmektedir.
Sıvıların ısı alarak gaz hale geçmesine buharlaşma denir. Elimize dökülen kolonya buharlaşırken bizden ısı alır. ➢ Buharlaşma sadece sıvının yüzeyinde gerçekleşir. ➢ Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşmektedir. ➢ Ancak sıcaklık arttıkça buharlaşma da artar.
Kuru buz karbondioksitin katı halidir. Katı halden faz atlayarak direk olarak gaz haline geçer. Bu yüzden eridiğinde hiçbir tortu geride kalmaz. Çeşitli kaynaklardan elde edilen karbondioksit gazı, saflaştırma işlemlerinden geçirildikten sonra -20°C'ye soğutularak 20 Bar basınç altında sıvı hale getirilir.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri