Fabl üstadı olarak bilinen La Fontaine, çocuklar tarafından çok okunmuş ve hala da okunmakta olan bir şairdir.
Dünya'nın en ünlü fabl yazarları Ezop, La Fontaine ve Beydeba'dır. Ezop'un fablları M.Ö. 300 yılında derlenerek yazıya geçirilmiştir. Amerikalı James Thurber ve İngiliz George Orwell çağdaş fabl yazarlarıdır.
Dünya edebiyatında ilk ve önemli fabıllar Hint yazarı Beydeba'ya aittir. Beydeba'nın fabılları “Kelile ve Dimne” adlı bir eserde toplanmıştır.
Jean de La Fontaine (d. 8 Temmuz 1621, Château-Thierry – ö. 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
Fabl diye adlandırılan hayvan hikayelerine ilk rastlanan uygarlık yine Frigler…
İlgili 38 soru bulundu
Örneğin karınca çalışkanlığı, tilki kurnazlığı, karga kendini beğenmişliği, kurt saldırganlığı simgeler. 8- Fablların birçoğu hikemi ve mizahi bir üslupla kaleme alınmıştır. 9- Fabl yazarları eserlerini genellikle sade ve herkesin anlayabileceği bir dille kaleme alır.
Masal ve fabllar arasındaki en önemli fark ise fablın öğretici yönünün olmasıdır. Ancak masallarda öğretici bir yön olması gibi bir koşul yoktur. Fablın sonunda muhakkak bir hayat dersi yer alır. Masallarda ise filmlere de konu olan o meşhur 'mutlu son'lar vardır.
Fabllar babası La Fontaine, 17. yüzyılda çocuk dünyasına seslenebilen hayvan masallarıyla bir çığır açar. Canlı ve hareketli bir anlatımla renkli tasvirler, La Fontaine masallarının özellikleri arasındadır. Ezop'un masallarında açıkça verdiği ibret derslerini La Fontaine şairlik yeteneğiyle metnin arkasına saklar.
Kurt ile Köpek, Şahin ile Horoz, Aslan ile Fare, Fare ile Deve, Rüzgâr ile Kavak Ağacı uzun fabla verilebilecek örneklerdir.
Daha çok manzum şeklinde yazılan insan dışındaki varlıklar arasında geçen hayali olayların anlatıldığı hikâyelere fabl denir. İnsanlar arasında gerçekleşen olaylar alegorik bir şekilde hayvanlar arasında geçmiş gibi anlatılır. Böylelikle soyut konuların somutlaştırılması sağlanmış olur.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Dünya Edebiyatında ilk roman örneği Genji'nin Hikayesi adlı kitaptır. Her ne kadar kitabın adında ''hikaye'' kelimesi geçse de bu kitap roman türündeki ilk eser kabul edilir. O dönemde henüz ''roman'' ile ''hikaye'' arasında bir ayrım söz konusu olmadığı için kitap ''Genji'nin Hikayesi'' adıyla yayımlanmıştır.
Hayvanların ve nesnelerin insana özgü davranışlarda bulunması, düşle gerçeği iç içe yaşayan çocuklar için tanıdık bir dünyanın kapılarını aralar. Bu yüzden fabllar küçük yaşlardan itibaren çocukların ilgisini çeker.
İÖ VI. yüzyılda yaşamış Eski Yunan fabl yazarı. Türkçede daha çok Ezop olarak tanınır. Aisopos, Masallar -Bütün Ezop Masalları-, çev.
Belirli bir ahlâk dersi vermek amacıyla meydana getirilen hayal ürünü kısa ve hareketli hayvan hikâyelerine fabl denir. (Oğuzkan, 1997) Latince hikâye anlamına gelen fabula sözcüğünden kaynağını alan fabl, ahlak öğretisi sunarak, kıssadan hisse türünde simgesel hikâyeler anlatılır.
Çocuklara hitaben yazılan fabllar ders ya da öğüt vericidir. Fabl ilk zamanlarda nazım türü ile yazılırken daha sonra düz yazı ile yazılmıştır. Fabl kelimesi söylenince akla gelen ilk isim La Fontaine olmaktadır. Burada belirlenen amaç küçüklere ahlak dersi vermektedir.
Kahramanları çoklukla hayvanlardan seçilen, sonunda ders verme amacı güden, genellikle manzum hikaye, öykünce anlamına gelir. Bu kelime genellikle fabıl şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı fabl şeklinde olmalıdır.
Fabl; İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıklara kişilere insan özelliği verilerek, başlarından geçen olayları anlatan yazı türüdür. Fabllar genellikle ders verici niteliğindedir. Örnek; “Biri baba, biri oğlu iki papağan Kral sofrasından geçiniyorlarmış.” “Bizim salyangoz, kelebek ve uğurböceğini çok severmiş.
Masal sözcüğünü gerçek anlamına bağlı olarak kullanan ilk sanatçı Namık Kemal'dir. Fabl; kahramanları çoğunlukla hayvanlardan seçilen, ders verme amacı güden, genellikle manzum bir edebî türdür. Fabllarda bir öğüt yer alır.
Fabl, hayvanların konuşturulması ile okuyucuya bir ders vermeyi amaçlayan masalsı didaktik eserlerdir. Yabancı dil öğretiminde kullanılan fabllar, hedef dilin günlük kullanımlarına örnekler vermesi, dilin kültürünü yansıtması ve kısa hikâye- ler olması bakımından bir materyal özelliği taşımaktadır.
2. Olay: İnsanların başına gelebilecek herhangi bir olay, fablın konusudur. Olay, kahramanın özlem, beğenme, korku, istek, öfke gibi duygularından doğar. Fabl plânı dört bölümdür: Serim, düğüm, çözüm, öğüt.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir. Fabl şeklindeki bu eserin dışında, "Binbir Gece Masalları" da bu türün güzel örneklerindendir.
Ahlak dersi ve öğüt vermesi açısından oldukça etkileyici olan “La Fontaine Masalları” sadece çocukların değil, büyüklerin de severek okuyabileceği bir eserdir. Masallarda sık sık bahsedilen hayvanlar; aslan, kurt, eşek, tilki, kurbağa, fare ve horozdur.
Aslan gücün, at bencilliğin, balıkçıl müşkülpesentliğin, cırcırböceği tembellik ve sorumsuzluğun, eşek acziyet ve kabalığın, fare huzur ve gösterişin, gelincik dünya nimetlerine düşkünlüğün, geyik ile zağar iyiliğin ve bu değerin sömürülmesinin, güvercin yardımseverliğin, horoz küçük hesaplar peşinde koşmanın, karga ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri