Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli olduğundan dolayı, bu 84 ülkede ayrıca bir uluslararası sürücü belgesine ihtiyacınız olmayacak. Dolayısıyla, artık uluslararası ehliyet almak zorunda değilsiniz. Ancak, yeni ehliyetler yine de yabancı ülke ehliyetlerinin yerine geçmemektedir.
Türk ehliyeti, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli değildir. Ancak, AB üyesi ülkeler, Türk ehliyetini belirli bir süre için tanıyabilirler. Genellikle, AB ülkeleri Türk ehliyetini 6 ay boyunca tanır. Bazı ülkelerde ise, Türk ehliyeti sadece turistik amaçlı kısa süreli araç kullanımı için tanınabilir.
Yeni nesil çipli ehliyetlerin toplam 84 ülkede geçerliliği bulunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durumda eski ehliyet ile yeni çipli ehliyetler arasında geçerlilik bakımından bir fark bulunmamakta.
En kısa süre de ülkemizde de böylesine bir yaptırıma gidilmek zorunda! Fakat bu durum ne olur bilinmez. İsveçte ehliyet almak o kadar zor hale geldi ki, pek çok İsveç ülkesinde yaşayan Türk de, ülkeye geri dönüş yapmaya çalışıyor! Ortalama olarak her yıl 60 bin şoförden, 6 bininin ehliyetine el konuluyor.
İlgili 35 soru bulundu
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
AB üyesi olmayan ülkelerden alınan ehliyetler Almanya'da yalnızca altı ay geçerlidir. Bu, yalnızca ikametinizin ilk altı ayı boyunca kendi ülkenizden aldığınız ehliyetle Almanya'da araç kullanmanıza izin verildiği anlamına gelir. Altı aylık süre, Almanya'da ikamet kaydınızı yaptırmanızla başlar.
Stajyer Sürücü Şehir Dışına Çıkabilir mi? Stajyer ehliyeti olan aday sürücüler, normal ehliyet sahibi sürücüler gibi tek başlarına şehir dışına çıkabilirler.
İlk kez uluslararası ehliyet alacaklar için uluslararası ehliyetin fiyat tarifesi şu şekildedir: Ehliyet ücreti: 287,46 TL. Harç: 500,80 TL. KDV: 51,74 TL.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız.
Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirecek sürücülerin ödemeleri gereken ücret: 13+2 TL'dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin, kaybedenlerin veya çaldıran sürücülerin ödeyecekleri ücret ise: 145 + 624 TL'dir.
Yabancı ülkelerden geliyorsanız ve ulusal sürücü belgeniz İngilizce değilse, Suudi Arabistan için uluslararası bir sürücü belgesi aldığınızdan emin olun. Bunun yalnızca bir çeviri işlevi gördüğünü ve gerçek sürücü belgenizin yerini almadığını unutmayın. Son olarak, ulusal ehliyetiniz ülkede yalnızca üç ay geçerlidir.
Yunanistan sınır kapılarında Türk sürücü belgeleri tanınmamakta olup, Uluslararası Sürücü Belgesi talep edilmektedir. Araç tescil ve trafik belgeleri 6 ay süreyle tanınmaktadır.
Kendi ülkenizden belgenizi aldıktan sonra 1 yıl kadar (size ait ehliyetinizin de geçerlilik süresinin dolmaması şartıyla) Amerika'da IDP ile özgürce araba kullanabilirsiniz.
İngiltere'ye giden Türk Vatandaşları, ilk 12 ay süresince Türk ehliyeti ile İngiltere'de otomobil kullanabilir. Ancak 12 aydan sonra Türk ehliyeti geçerli olmayacaktır. Bunun için ilk 12 aylık süresi içinde İngiliz ehliyeti almak zorundalar.
Ehliyet kursuna giderek yazılı sınavı ve direksiyon sınavını başarıyla tamamlayıp nüfus müdürlüklerinden ehliyet alan kişiler, stajyer sürücü olmaya hak kazanır. Stajyer sürücülerin sahip oldukları ehliyete ise stajyer ehliyeti veya stajyer sürücü belgesi denir. Tabii stajyer ehliyetin de bir süresi bulunur.
STAJYER SÜRÜCÜ TEK BAŞINA ARAÇ KULLANABİLİR Mİ? EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
Bu belge uluslararası anlaşmaya taraf pek çok dünya ülkesinde geçerlidir. Bunun tek şartı, o ülkede turist olarak bulunmak ve daimi ikametinin olmamasıdır. Belgenin geçerliliği düzenlendiği tarihten itibaren 1 yıldır. Bu sebeple ibraz edilen sürücü belgesinin de en az 1 yıl geçerliliği olması istenir.
Türkiye'nin, uluslararası kara yolu trafiğini kolaylaştırmayı ve güvenliği artırmayı amaçlayan Karayolu Trafik Konvansiyonu'na taraf 85 ülkeden biri olduğunu anımsatan Serim, konvansiyon uyarınca vatandaşların sürücü belgelerinin, yurt dışında yalnızca 6 ay geçerli kaldığını anlattı.
Türk Sürücü Belgemi-Ehliyetimi Hollanda'da Kullanabilir miyim? -Evet, Türk ehliyetini 6 Ay süre ile kullanabilirsiniz. Yalnız bu 6 aylık sürenin ne zaman başladığına dair bilgiler net değildir. Bazen ilk iltica başvurusunu, bazen BSN alınan tarihi, bazen oturum tarihini baz alan uygulamalarla karşılaşılmıştır.
İlk kez ehliyet alacak olan vatandaşlar yeni çipli ehliyet nasıl alınacağını merak ediyor. Yeni sistem ile birlikte ehliyetlerde çipli sisteme dahil edildi.
Rusya'da Türk ehliyeti ile vasıta kullanabilirsiniz. 2014 yılının başlangıcında yürürlüğe giren kanuna nazaran yabancı ehliyetler ile Rusya'da mesleki olarak vasıta kullanımı yasaklanmıştır.
Eğer İspanya'ya turist olarak geliyor ve Türk ehliyeti İspanya'da geçerli mi diye merak ediyorsanız, sorunuzun cevabı Evet geçerli!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri