Mıknatıslar insanlar tarafından yapıldığında buna yapay mıknatıslar denir. Geçici ve kalıcı iki tür yapay mıknatıs vardır. Geçici yapay mıknatıslar her zaman manyetik olmayan mıknatıslardır, ancak mıknatıslıkları istenildiği zaman açılır. Kalıcı yapay mıknatıslar manyetik gücü hiç kaybolmayan sabit mıknatıslardır.
Yapay mıknatıs: Aslında mıknatıs olmadığı halde sonradan mıknatıs özelliği kazandırılmış maddeleri yapay mıknatıs denir.
Mıknatıslar üç çeşide ayrılır. Bunlar doğal mıknatıs, yapay mıknatıs ve elektromıknatıslardır.
Mıknatıs ya da demirkapan, manyetik alan üreten nesne veya malzemedir. Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Yapay mıknatıslar şekillerine göre beşe ayrılır: - Şerit mıknatıs - Silindir mıknatıs - İğne mıknatıs - U mıknatıs - At nalı mıknatıs Elektromıknatıslar Elektrik akımının oluşturduğu etki sayesinde mıknatıslık özelliği gösteren maddelere elektromıknatıs denir.
İlgili 44 soru bulundu
Mıknatıs doğal ve yapay olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Doğal mıknatıslar, içerisinde manyezit adı verilen demir oksit bileşiği bulunan ve doğada oluşan mıknatıslardır. Yapay mıknatıslar ise insan tarafından yapılmaktadır. Geçici ve kalıcı olmak üzere iki tür yapay mıknatıs vardır.
Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Doğada bulunan en kuvvetli manyetik özellikli mineral olan manyetit doğal mıknatıstır. Sülfit yataklarında, metamorfik kayalarda, pegmatitlerde ve değişik magmatik kayalarda oluşabilen bir demir mineralidir.
Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Mıknatıslar ikiye ayrılır . Yapay mıknatıs ve doğal mıknatıs olarak doğal mıknatıslar da itme ve çekme özelliği kendi kendine oluşan mıknatıslardır. Yapay mıknatıslar ise sonradan bir insan tarafından veya mekanik sistemler aracılı ile oluşan mıknatıslardır.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Mıknatıslar, manyetizmalarına nasıl ulaştıklarına, manyetik yeteneklerini ne kadar süre koruduklarına ve manyetik alanlarına göre doğal ve yapay mıknatıslar olarak iki gruba ayrılırlar.
Fabrika bacalarında mıknatıs kullanımı: Fabrika bacalarından çıkan dumanlardaki metalleri çekebilmek amaçlı mıknatıs kullanılır. Böylece metal parçalar doğaya ve çevreye zarar vermez. Teknolojik aletlerde mıknatıs kullanımı: Televizyon ya da tablet ve bilgisayar ile cep telefonu içerisinde mıknatıs kullanılır.
Manyetit ayrıca Lodestone olarak da bilinir. İlk mıknatıslar icat edilmedi, bunun yerine doğal olarak oluşan manyetit adı verilen bir mineralden bulundu. Geleneksel olarak, antik Yunanlılar manyetitin keşifçileriydi. Ayakkabı tırnakları manyetit içeren bir kayaya yapışan Magnes adlı bir çobanın hikayesi vardır.
Birçok neodyum mıknatıs standart olan metal döküm teknikleri ile üretilir. Esnek, güçlü ve kalıcı neodyum mıknatıslar, malzemelerin harmanlandığı, ısıtıldığı ve yüksek basınç altında şekillendirilmiş bir açıklıktan geçirilmeye zorlandığı bir plastik ekstrüzyon işleminde üretilir.
Bir mıknatısın etkisini gösterebildiği bölgeye mıknatısın çekim alanı veya manyetik alan denir. Her mıknatısın belirli bir çekim alanı vardır. Mıknatıs (magnet) büyüdükçe çekim alanı da büyür. Mıknatıslar, bazı özel özelliklere sahiptir.
Reklam sektörünün oldukça tercih ettiği magnetler, günlük hayatta da oldukça kolaylık sağlamaktadır. Tamamı mıknatıslı olan bu ürünler buzdolabı kapısı gibi metal zeminlere konumlanabilmektedir.
Yabancı dillerde mıknatısı ifade etmek için kullanılan magnet, sektörel anlamda da benzer bir kullanıma yol açmaktadır. Bu çerçevede magnet ile ifade edilen aslında mıknatısın ta kendisidir.
Doğal Mıknatıs, doğada oluşan mıknatıs türüne denir. Doğal mıknatıslar, Nikel, kobalt ve demir gibi maddelerde ferromanyetik özellik göstermektedir. Yapay mıknatıs ise gerçekte oluşan doğal mıknatıslara göre daha az oluşturulan yapay mıknatıslardır. Günlük hayatta kullandığımız mıknatıs çeşidi yapay mıknatıslardır.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
Süper iletkenli mıknatıslar süper iletken kablolar kullanılarak üretilen elektromıknatıslardır. Genellikle düşük sıcaklıklarda kullanılmaktadırlar. Çoğu elektromıknatıstan daha büyük manyetik alanlar üreten süper iletkenli mıknatıslar enerji verimliliği açısından da kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Mıknatıs altını çeker mi, sorusu merak konusudur. Mıknatıs altını çekmez, çünkü altın soy metaldir. Yeryüzünde az bulunan soy metaller aşınmaya dirençlidir. Mıknatıs; Manyetik alan üretebilme özelliği bulunan bir metaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri