Cari harcamalar Devletin mevcut üretim kapasitesini kullanmak için gerekli mal ve hizmet bedellerinden oluşmaktadır. harcamalarından oluşmaktadır. Transfer harcamaları Sosyal transferler, mali transferler ve faiz harcamalarından oluşmaktadır.
a)Cari harcamalar b)Yatırım harcamaları, olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Cari harcamalar, devlet mekanizmasını işleyişini sağlamak için, devletin mal ve hizmet satın alması ve tüketimi ile ilgili harcamalardır. Devletin, personeline ödediği maaş, ödediği kiralar, elektrik, su faturaları cari harcamalardır.
Üretim gerçekleştirilirken söz konusu olan tüketime yapılan ödemeler, cari giderlerdir. Örneğin bir devlet dairesi'nin ısınma, elektrik, kırtasiye giderleri, çalışanlara yapılan maaş ve ücret ödemeleri, vb. harcamaları birer cari giderdir.
Buna göre harcamalar; cari, yatırım ve transfer harcamaları olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmıştır.
Harcamalarla ilgili yapılan açıklamalarda da belirtildiği üzere cari harcamalar karşılıklı, transfer harcamaları karşılıksız yapılan harcamalardır. Yine cari harcamalar milli gelirde değişiklik oluşturan, transfer harcamaları ise milli gelirde değişiklik oluşturmayan harcamalardır.
İlgili 31 soru bulundu
Türk bütçe sisteminde sosyal ve mali transferlerden farklı olarak borç faiz ödemeleri transfer harcaması olarak değerlendirilmektedir.
Transfer harcamalarına örnek verecek olursak; borç faiz ödemeleri, sosyal yardımlar, sübvansiyon ödemeleri, sosyal güvenlik ödemeleri, vergi iadeleri, yerel yönetimlere yapılan ödemeler ve kamu teşebbüslerine yapılan transfer- lerdir (Kalaycı, 2016, s.2).
Transfer harcamaları, iktisadi, sosyal ve mali transfer harcamaları olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
3) Verimli ve Verimsiz Transferler
Dolaysız Harcamalar; kişilerin gelirlerini doğrudan yardımlarla reel olarak arttırmayı hedefleyen harcamalardır. Örneğin, malul aylığı, emeklilik aylıkları, devlet borçları faiz ödemeleri, fakirlere yapılan yiyecek-yakacak yardımları vb.
Transfer harcamaları, devletin karşılıksız olarak gerçekleştirmiş olduğu harcamalardır. Bu harcamaların içerisinde emekli maaş ödemeleri, burs ödemeleri, borç faiz ödemeleri gibi çeşitli harcama kalemleri yer almaktadır.
Faiz dışı giderler ise, personel giderleri, vergiler, kira giderleri, amortismanlar gibi, çoğunlukla sabit giderleri kapsamaktadır.
Reel (Gerçek) harcama, bir ekonomide devletin mal ve hizmetlere veya üretim faktörlerine doğrudan talebiyle oluşan bir tür kamu gideridir. Devletler bu harcama türü ile kamu hizmetlerini görmek üzere personel istihdamı veya üretim faaliyetlerinde bulunur.
Sermaye giderleri, normal ömrü bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi için yapılan, bütçe hazırlama rehberi ve bütçe kanunları ile belirlenmiş asgari değeri aşan ödemelerdir.
01- PERSONEL GİDERLERİ
Bu bölüm, kamu personeli ile kamu personeli olmasa bile bunlar gibi çalıştırılan veya hizmetinden faydalanılan kişilere veya diğerlerine bordroya dayalı olarak nakden yapılan ödemeleri kapsayacaktır.
Cari gider ödemesi demek; aile sağlığı merkezlerinde çalışanların maaşı demek, aile sağlığı merkezilerinin elektrik, su, doğalgaz, internet, tıbbi malzeme alımı, temizlik malzemesi alımı demek... Cari gider ödemeleri zamanında yatmadığında aile sağlığı merkezlerinin işleyişinin aksaması demektir.
Pigousya göre transfer harcamaları GSMH üzerinde direkt etki yapmayan ve devletin karşılıksız olarak yaptığı harcamalardır. Bu harcamalar ile devlet piyasadan mal ve hizmet satın almamakta sadece karşılıksız olarak gelir aktarımı sağlamaktadır.
Ulusal vergi otoritelerinin ulaşmak istediği sosyo-ekonomik amaçlar doğrultusunda tahsilinden vazgeçtiği vergiler “vergi harcaması” olarak anılır. Vergi toplama maliyetlerinden farklı olan bu harcamalar, kamu ekonomisi açısından bir tür gelir kaybı anlamına gelir.
Sosyal transferler, kişileri belirli risklere karşı korumak veya bu risklerin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla karşılığında cari bir hizmet beklenmeden yapılan primli, primsiz ayni ve nakdi ödemelerdir.
Reel harcamalar hem üretimde kullanılan işgücü gibi, mal ve hizmet alımı gibi harcamaları içeren tüketim (cari) harcamalarından hem de makine-ekipman, bina/arazi gibi sermaye mallarına yapılan harcamalardan oluşan yatırım harcamalarını kapsar.
1050 sayılı Kanunda bütçe türleri; 1- Genel Bütçe, 2- Katma Bütçe, 3- Özel Bütçe ve bunlara bağlı döner sermaye bütçesi, şeklinde düzenlenmiş ve söz konusu Kanunda öngörülmemiş olmasına rağmen uygulamada fon bütçeleri de tesis edilmiştir.
GSYH düzeyinde meydana gelen değişme ile transfer ödemelerindeki değişme arasındaki orana transfer ödemeleri çarpanı denir. reel GSYH düzeyinde kaç liralık bir değişime yol açacağını inceler. düzeyinde meydana gelen değişme ile otonom vergideki değişme arasındaki orana vergi çarpanı denir.
Cari sağlık harcaması; sermaye veya yatırım kalemleri dışındaki kalemlere yapılan harcamalardır. Maaş ve ücretleri, sarf malzemesine yapılan harcamaları ve mal ve hizmet üretildikçe günlük olarak tüketilen mal ve hizmetlere yapılan harca- maları içerir.
Gelir dağılımının harcamalar ile ilgili bölümü daha çok transfer harcamaları aracılığı ile gerçekleşir. Sosyal transferler gelir dağılımını daha adil hale getirirken, mali transferlerden olan faiz ödemeleri ise geri dağılımında adaletsizliğe neden olur.
Faiz, bir borç anlaşmasının satıcının sonunda elde edilen kar olarak nitelendirilebilir. Faiz oranları nominal ve reel oran olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Nominal bankalar gibi kurumlar tarafından açıklanan faiz oranı, reel ise enflasyona göre düzenlenmiş faiz oranıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri