3294 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler veya sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan haneler faydalanabilmektedir.
Başvuru Yeri ve Şekli
Muhtaç aylığı talebinde bulunan kişiler başvuru formunu doldurup imzaladıktan sonra engelli ise özrünü belirten sağlık kurulu raporunu ekleyip, ikamet ettiği ilin bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne şahsen veya posta yoluyla göndererek başvuru yapabilirler.
Başvurular resmi olarak ikamet edilen yerdeki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına yapılır. Başvuru yapan kişinin daha önce Vakfımızda kaydı bulunmuyor ise Vakfımız tarafından istenen 'Hane Başvuru Kayıt Formu', 'Sorgu Dilekçesi' ve 'MAAY Sözleşmesi' formlarını doldurarak teslim edilmesi yeterlidir.
Yetim erkek veya kız çocuğunun 18, örgün lise ve dengi öğrenimde 20, örgün yükseköğrenimde ise 25 yaşını tamamlaması, hallerinde muhtaç aylığı yardımı kesilir. çocuklarına veya 18 yaş altı özel gereksinimli çocuklarına verilen yardım tek başına aylık kesme sebebi sayılmaz.
Muhtaç Aylığı Nedir? Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ödenen ayıktır. Vakıflar Yönetmeliğinin hükümlerine göre, 18 yaşından büyük engelli bireylere ve 18 yaşından küçük engelli çocuğu bulunan ana babalara ve ayrıca, annesi veya babası olmayan 18 yaşından gün alamamış yetim çocuklara aylık bağlanmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (3.800,78 TL) az olan haneler faydalanabilmektedir. Ödemeler her ay için hesaplanıp 2 ayda bir yapılmaktadır.
Muhtaçlık aylığı geçen yıl 680 liraydı. Son zamla 817 liraya çıkarıldı. Yüzde 20 zam yapıldı. Muhtaç aylığı başvurusu, ikamet edilen ilin bağlı olduğu 'Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne şahsen başvurarak ya da posta yoluyla yapılıyor.
Aylık ödeme 2023 yılında 4 bin 337 TL'ye yükseltildi.
65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 liraya yükselecek.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre artık yaşlılık aylıklarında aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak. Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylığa hak kazanabilmesi için sadece eşinin ve kendisinin gelirine bakılacak.
Çözger raporu ile maaş alınır mı? Çözger raporu ile engelli maaşı alma konusu, özel gereksinimli çocukları bulunan vatandaşların merak ettiği konulardandır. Devletin resmi kurumlarına başvurarak, Çözger (Özel Gereksinim) raporu sahipleri adına, evde bakım maaşı ve engelli aylığı alınabilmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Muhtarlıktan veya Kaymakamlıktan alınacak Fakirlik Belgesi, • E-Devletten veya Nüfus Müdürlüğünden alınacak İkametgah Belgesi, • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, • Açılmış bir dava varsa dava için gerekli belgelerin fotokopisi.
Fakirlik belgesi doldurmak için bulunduğun yerin Muhtarlık binasına giderek fakirlik belgesi isteyebilirsiniz. Muhtarlık binalarında farklı tarzda fakirlik belgeleri yer alabilir. Bunun için muhtar ile görüşmede fayda vardır. Ayrıca kırtasiyelerde hazır olarak satılmaktadır.
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Yeni yönetmelikle 65 yaş üstü yaşlılar, evi olsa da yoksulluk yardımı alabilecek. Yoksul durumda olan, 65 yaş üzeri muhtaç ve yaşlı aylığı alan ya da engellilik durumundan dolayı maaş bağlanan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir gelişme yaşandı.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
65 yaş maaşı, devletin dar gelirli ve sosyal güvencesi olmayan kişilere sunduğu yardımlardan biri. Herhangi bir sigorta kurumundan emekli olmayan 65 yaş üstü kişilere üç ayda bir verilen yaşlılık aylığı, şartları sağlayan tüm vatandaşlara bağlanıyor.
Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. Vasilik görevi, uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer. Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir.
Asgari Ücretin AGİ hariç net tutarının 3'te 2'sinin altında geliri olan kişiler evde bakım maaşı alabilmektedir. 2020 yılı için kişi başına düşen gelir 2 bin 104 TL'nin 3'te 2'si olan 1,402 TL'nin altında olmalıdır.
Engellilik oranı, bu Kanuna göre aylık bağlanması gereken oranın altına düşen kişiler ile üçüncü fıkrada belirtilen aylık ortalama gelir tutarından fazla gelir elde etmeye başlayan kişilerin aylıkları kesilir.
Enflasyon artış oranı ve maaş katsayısıyla birlikte 65 yaş aylığı 1.997 TL'den 2.348 TL'ye yükseldi.
Babadan kalan emekli aylığını alan Annem 2022 de en düşük emekli maaşı 3500 TL iken 3940 TL yani en düşük maaş tan 440 TL fazla alıyordu. 2023 de en düşük maaş 5500 TL olarak belirlendi fakat yatan maaş 4970 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri