Peygamberler arasında sabrı ile tanınan Hz. Eyyüb'ün hastalanıp çile çektiği mağaranın da yer aldığı makam, sabır dileyenlerin akınına uğruyor.
Buna göre fakirlik Allah'ın insanları imtihan ettiği yollardan biri olup sabredenler bu imtihanı kazanmış olurlar (el-Bakara 2/155).
Sabrıyla bilinen Hz Eyyüb'e verilen mucizeler şunlar:
Biri sıcak, biri soğuk, iki pınar fıskırmıs. Sıcak sudan yıkanınca bedenindeki, soğuk sudan içince içindeki hastalıklardan kurtulmus. Kuvveti geri gelmis.
I-FAKİRLİKLE İLGİLİ HADİSLER
Bu konuda farklı görüşler olsa da genel olarak nisab miktarı malı olmayan ve aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselere fakir, hiç malı olmayan ve dilenmek zorunda kalan kimselere de miskin denileceği ifade edilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Allah'ın kendilerine ilim ve hikmet verdiği bildirilen peygamberlerden olan Hz. Eyyûb, sahip olduğu tüm zenginliğini ve çocuklarını kaybetmiş, tüm bunlara ve çektiği ağır hastalığa karşı gösterdiği sabır nedeniyle yüce Allah tarafından ödüllendirilmiştir.
Allah, sadece inananlara değil, kendisini inkâr edenlere, hatta iftira edenlere bile bol bol rızık verir.
Allah, Eyüp Peygamberi bilinen ve görünmeyen düşmanın hilesiyle imtihan etti. Görünmeyen ve fakat bilinen düşman şeytandır. Sâd suresinde: “Kulumuz Eyüp'ü an! O, Rabbine: “Şeytan, bana bir kötülük ve azap dokundurdu.” demişti…
Hz. Eyyub gelen bu ilahi emirle hemen ayağını yere vurdu. Ve yerden latif bir su fışkırmaya başladı. Kuran-ı Kerim'de "İşte sana yıkanılacak ve içilecek bir su..." diye nitelenen şifalı su ve sabır makamı Şanlıurfa'nın Eyyubiye mahallesinde bulunmaktadır.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Yoksulluk sorunu ülkeden ülkeye farklılık gösterse de yoksulluğun nedenleri olarak; işsizliğin artması, enflasyon, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, savaşlar, iç ve dış göçler, ülkede yaşanan sosyo-ekonomik krizler sayılabilir.
Kur'an, insan için çalışmanın dışında hiçbir şey olmadığını söylemektedir (Kuran, 53:39). Yoksulluktan, sabrederek değil, çalışarak kurtulabiliriz. Onur ve özgür insanlar olmak, çalışmak ve varlık yaratmayı gerektirmektedir. Yoksulluk, kader değildir.
Yunus (peygamber) - Vikipedi.
Nitekim Kur'ân-ı Kerîm insana endişe ve korku veren çeşitli hastalıkların, afetlerin ve benzeri durumların insan için bir imtihan vesilesi olduğunu açıkça ifade eder (el-Bakara 2/155).
Eyyub'un canlı bir örnek olan hâli ve kıssası Kur'anı-ı Kerim'de yer almaktadır. Onun uzun süren dayanılmaz bir hastalığa müptelâ olduğu, fakat bu İlâhî imtihanı üstün azmi ve sabrı neticesinde kazandığı, sonunda Rabbine yaptığı niyazı sayesinde sıhhat ve afiyete kavuştuğu anlatılmaktadır.
Hazret-i Eyyub, yedi yıl dert ve belâ içinde kaldı. Hâlinden hiç şikâyet etmedi. Şeytan, bu defâ insan sûretinde Rahîme Hâtunun karşısına çıkıp onu Eyyub aleyhisselamın hizmetinden alıkoymaya çalıştı. Ona; "Kendine yazık ediyorsun.
Rivayete göre Eyyûb hastalanmadan önce yetmiş, iyileştikten sonra da yetmiş yıl yaşamıştır. Onun bütün ömrünün doksan üç yıl olduğu da nakledilir.
Eyyub'un eşi hakkında değişik rivayetler olsa da, onun, ya Hz. Yakub'un kızı veya onun torunlarından, yani Yakub (as)ın soyundan biriyle evlenmiş olduğunu göstermektedir.
Eyüp duasının 500 defa okunması tavsiye edilir.
Ebu Eyyub El Ensari, doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb (Arapça: أبو أيوب الأنصاري; ö. 672 veya 674), Hicret'ten sonra Muhammed'i Medine'deki evinde konuk eden ve Türkiye'de "Eyüp Sultan" olarak tanınan kişidir.
Hazreti Eyyub (a.s.) ziraatçilik ile uğraşmaktaydı.
Onlara vereceği nimetleri, sa'y ve amel kanununa bağlamıştır. Dünyada çalışan kazanır, çalıştığının mükâfatını görür, çalışmayanlar da, tembelliğin cezasını bulur. Allah (c.c.), nimet, sağlık ve rızık hazinelerinin tek sahibidir. Bu nimetleri bize, çalışmak şartıyla verir.
Bir işte gerekli çabayı gösterip Allah'a dayanan insana Allah'ın yardımı gecikmez. Ancak işten hak ettiği çabayı esirgeyen, işine hile yapan, Allah'a dayanmayan, umduğu başarılı neticeye ulaşamaz. Çünkü Allah ona yardım etmez.
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
İnsanlar, dinimizin gösterdiği huzur yolundan ayrıldıkları için, dünyada bereket kalmadı, rızıklar azaldı. Günah işlemek, rızkın daralmasına sebep olur. Rızkı veren Cenab-ı Hak, (Beni unutursanız, rızkınızı kısarım) buyuruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri