Almanya'da araç kullanabilmek için, genellikle Almanya veya başka bir AB ülkesinden ehliyet almanız gerekir. AB üyesi olmayan ülkelerden alınan ehliyetler Almanya'da yalnızca altı ay geçerlidir.
Uluslararası sürücü belgesi sadece ulusal sürücü belgesi ile birlikte geçerlidir! Genel bir kural olarak sizin için geçerli olan: Avrupa Birliği veya bir EEA ülkesinin sürücü belgesine sahipseniz, Almanya'da sınıfa uygun bir aracı kullanabilirsiniz.
Türkiye'deki Emniyet Müdürlükleri veya Türkiye Motorlu Taşıtlar Mümessili (TÜVTÜRK) gibi belirli kurumlardan başvurarak bu belgeyi temin edebilirsiniz. Uluslararası Sürücü Belgesi, Türk ehliyetinizle birlikte kullanmanız gereken bir belgedir. Türk ehliyeti, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli değildir.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Almanya haricindeki çoğu ülkede Türk ehliyeti, yasal olarak geçerlidir ve araç kullanımına iznimiz vardır. Almanya'da ise bu süre sadece 6 aya kadardır. Almanya'ya taşındınız ve taşındığınız günden itibaren 6 aya kadar Türk ehliyetinizi yine sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Ehliyetlerimiz 6 ay boyunca yurt dışında geçerli. Eğer 6 ay'dan daha uzun bir süre yurt dışında kalacaksak, ya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyoruz ya da bulunduğumuz ülkenin ehliyeti ile ehliyetimizi değiştiriyoruz.
Dolayısıyla, artık uluslararası ehliyet almak zorunda değilsiniz. Ancak, yeni ehliyetler yine de yabancı ülke ehliyetlerinin yerine geçmemektedir. Mevcut eski ehliyetiniz ile yeni ehliyetler arasında (yurtdışında geçerlilik açısından) hiçbir fark bulunmuyor.
Türkiye'de uluslararası ehliyet Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80. maddesi gereğince Türkiye Turing Otomobil Kurumu'ndan alınır. Uluslararası ehliyete sahip olmak için sağlanması gereken tek şart, gidilen ülkede daimî olarak kalmamak, yalnızca turist olarak bulunmaktır.
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz.
Yabancı Uyrukluların Alman Ehliyetini Türk Ehliyetine Çevirme. Türk vatandaşlarının sahip olduğu hakların daraltılmış versiyonu, yabancı uyruklular için gözlemlenir. Bu kişiler, Türkiye'de Alman ehliyet belgeleri ile en fazla 6 ay araç sürebilirler.
Almanya'da ehliyet türleri, araçların boyutuna, ağırlığına ve kullanım amacına göre farklılık gösterir. Aşağıdaki ehliyet türleri mevcuttur: B sınıfı ehliyet: Bu ehliyet türü, otomobil, kamyonet, minibüs gibi araçları kullanmak için gereklidir.
Bu, yasal olarak AB ülkelerinin yollarında tır şoföru olarak çalısmanızı sağlayan bir belgedir. Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir.
Resmî göç Web sayfası “Make it in Germany” Türkiye gibi ülkelerden gelecek olan tır şoförleri için Almanca dil bilgisi ve Avrupa ehliyeti-Kod95 şartının Kasım 2023'ten itibaren kaldırıldığını açıkladı.
İltica prosedürünüz sırasında tüm belgeleriniz BAMF'de kalır. Normalde bunları ancak iltica prosedürünüz tamamlandıktan sonra geri alabilirsiniz. Sürücü belgeniz BAMF'de bulunduğu sürece kendiniz araç kullanamazsınız.
Alman yasaları asgari araç kullanma yaşını 18 olarak belirlemektedir.
Uluslararası ehliyet başvurusu için gerekli belgeleri 1 günde toplayıp randevu alabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra ise en geç 15 gün içerisinde, yeni ehliyetiniz, ibraz ettiğiniz adrese gönderilmiş olur.
Eski tip ehliyetlerini yeni tip ehliyet ile değiştirmek isteyen araç sürücülerinin ödemeleri gereken ücret 15 TL olmaktadır. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücülerin ise 769 TL ödeme yapmaları gerekmektedir.
Kanada'da ehliyet almak hiç kolay değil. Sürücülerin, direksiyon sınavı için hazırlanan bu parkuru hatasız bitirmeleri isteniyor.
Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Ülkemizde Altı (6) aydan fazla oturma izni veya öğrencilik izni olan ve T.C. kimlik numarası verilen her yabancı Türk ehliyeti alma hakkına sahiptir.
ABD'de turist olarak bulunan veya henüz ikamet izni almamış vatandaşlarımızın ülkemiz sürücü belgeleri ABD makamlarınca kabul edilmekle birlikte, uygulamada her bir eyaletin kendi kuralları geçerlidir. Amerika'da araba kullanabilmeniz için Türk ehliyetine sahip olmanız olması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri