Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir. Bu hastalar; bacağı veya eli gibi bir uzvunun olmamasına rağmen o uzvu ağrıyormuş, kaşınıyormuş ya da elektrik çarpıyormuş gibi hissetmektedirler.
Bu ağrı nöroma, güdükteki fiziksel değişiklikler veya yaygın olarak uygun olmayan protez uygulamaları ile ortaya çıkmaktadır. Çoğu kez protezde yapılan modifikasyonlar ağrının azalmasına veya tümüyle kaybolmasına neden olur.
Kesilip uzaklaştırılmış bir uzuvda hissedilen kasılma, yanma ve batma niteliğindeki ağrılardır. Kesilerek kaybedilmiş uzuvun sanki yerinde duruyormuş gibi hissedilmesine fantom duyarlılığı, kesilen uzuvun güdük bölgesinde oluşan ağrılara da güdük ağrısı adı verilmektedir.
Fantom ağrısı neden olur? Hayalet ağrılara neden olan unsurların başında hastanın uzuv kaybından önce uzun süreli ve şiddetli ağrılar çekmiş olmasıdır. Bu durum, uzuv kaybından sonra da hastanın aynı ağrıyı deneyimlemesine yol açabilmektedir. Güdük ağrıları ise kesilen sinirlere bağlı ortaya çıkar.
Hayalet uzuv veya Fantom organ, kesilen bir vücut parçasının sanki yerindeymiş gibi hissedilmesidir. Genellikle karıncalanma, yanma, kaşıntı şeklinde kendini gösterir. Kısmen sinir uçlarının uyarımından, kısmen de ruhsal tepkilerden kaynaklanabilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Fantom ağrısı nedir? Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir. Bu hastalar; bacağı veya eli gibi bir uzvunun olmamasına rağmen o uzvu ağrıyormuş, kaşınıyormuş ya da elektrik çarpıyormuş gibi hissetmektedirler.
Hayalet ağrının neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir ancak bu konuda birkaç teori vardır. Omurilik ve beyindeki sinirler ampute kol veya bacaktan gelen sinyaller kaybolunca yeniden organize olur. Buna bağlı olarak vücutta yanlış bir şeyler olduğunu gösteren ağrı sinyalleri oluşabilir.
Ampütasyon iş kazaları, trafik kazaları ve savaş yaralanmaları gibi bir travmaya bağlı olarak gelişebildiği gibi; kol veya bacaktaki kemik veya yumuşak doku tümörü, enfeksiyon, damar hastalığına bağlı kanlanma bozukluğu, aşırı doku hasarı veya işlev bozukluğu gibi herhangi bir hastalık nedeniyle de cerrahi tedavi ...
İnsidansı hızla artan amputasyonla beraber amputelerin yaşamını olumsuz etkileyen amputasyona sekonder en sık karşılaşılan problemlerden biri fantom ağrısıdır. Fantom ağrısı, amputelerin ekstremitelerinin kaybettikleri kısmında hissettikleri şiddetli ağrıdır.
Fantom ağrısı kişinin kaybettiği uzvu sanki varmış gibi ağrı hissetmesidir. Ayna terapisinde ampute kişi sağlam tarafını hareket ettirirken aynadan sanki ampute tarafı hareket ediyormuş gibi görsel uyaran alır. Bu prensiple uygulanan terapi fantom ağrısının tedavisinde etkili bulunmuştur.
Amputasyon, işlev kaybı, beden imgesi kaybı ve duyu kaybı oluşturması nedeniyle bir tür travma olarak değerlendirilebilir. Uzuv kaybının ortaya çıktığı ampütasyonda, hangi organda kayıp yaşandığıyla ilişkili olarak, her çocukta farklılık gösteren psikolojik tepkiler görülebilecektir.
Ayna tedavisi, hastanın sağlam ekstremitesinin hareketlerini, etkilenen ekstremite görünmeyecek şekilde hastanın orta hattına paralel olarak yerleştirilen aynada gözlemlenmesine dayanan ve görsel ilüzyon yaratan bir tedavi yöntemidir.
Kronik ağrı ise bir belirti değil, kendisi bir hastalıktır. Ağrı kaynağı olan durum ortadan kalkmasına rağmen ağrı mesajları beyne gönderilmeye devam eder. Beyinde devamlı bir ağrı algısı, kendine ait bir alan oluşturur. Tedaviye rağmen 12 haftadan uzun süren ağrılara kronik ağrı denir.
Güdük: Amputasyondan sonra ekstremitenin kalan kısmı. Protez: Kesilen uzuvun görevini üstlenen cihazlar. Soket (Kovan): Protezin güdüğü içine alan kısmı.
Psikojenik ağrı ise ağır ve uzun süreli olan, doku hasarı bulunmayan ağrı yakınmalarıdır. Psikojenik ağrı da, ağrıları açıklayacak fiziksel hiçbir neden bulunmaz, başımız, sırtımız ya da midemiz ağrıdığında doktora gittiğimizde herhangi bir sebep bulunamaz. Bu durumda sorun psikolojiktir.
Hiperpati: Tekrarlayan bir uyarana karşı giderek artan tepki verme şeklinde ortaya çıkan bir duyarlılık hali. Hipoaljezi: Ağrılı uyaranlara karşı azalmış reaksiyon. Hipoestezi: Özellikle bası ve ısıya karşı azalmış cilt du- yarlılığı.
Diş ağrısı, sadece kendini ağız bölgesinde hissettirmez. Çene vasıtasıyla baş bölgesindeki bütün organlarla bağlantılıdır. Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
Bazı araştırmacılar atipik diş ağrısının primer olarak psikojenik olduğunu düşünürken diğerleri ise psikolojik problemlerin ağrı kaynaklı olarak ikincil şekilde ortaya çıktığını savunmuşlardır.8-13 Psikojenik ağrıda mental, emosyonel ve davra- nışsal faktörler ağrının başlangıcı, ilerlemesi ve artmasında etkilidir.
Aşırı ağrı hissetmenizin nedeni, tedavinin tam olarak bakterilerin veya enfeksiyonun kaynağını giderememiş olması olabilir. Bu probleme dolguyla ilgili bir sorun veya dişte oluşan ufak bir çatlak neden olabilir. Kanal tedavisinden sonra birkaç gün boyunca şiddetli ağrı hissederseniz diş hekiminize başvurun.
Şeker hastalarında yalnızca sinir bozulmaları olmaz. Aynı zamanda kontrolsüz şeker düzeyi büyük ve küçük damarları da bozar. Bu hastalarda iyi kanlanamayan, iyi beslenemeyen parmak uçlarında yaralar açılır. Bu yaralar beslenme bozukluğu da olduğu için iyileşemez ve mikroplarla kolayca infekte olur.
Diyabetik Ayak Belirtileri ve Tedavisi. Diyabetten en sık etkilenen organlar ayaklardır. Şeker, kontrol altında tutulmazsa yıllar içinde ayaklarda damar ve sinir uçlarında tahribat oluşur.
Eğer bu dokular uzaklaştırılmaz, uzuvlar ampüte edilmezse burada üreyecek mikroplar sadece komşu dokuları değil yaşamı da tehdit eder. Bazı durumlarda tamamen ölmemiş bir uzvun da ampüte edilmesi gerekir. Örneğin ayakta bulunan bir yara iyileşse bile üzeri tamamen kapatılamayacaksa ampüte edilmesi gerekebilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki bir lezyon veya fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan ağrıdır. Nöropatik ağrı sinir hücresi üzerinde oluşan hasar sonrasında o bölgeden kaynaklanan kontrol dışı elektrik deşarjlarından kaynaklanır.
Psike (zihinsel durumu ifade eden) ve soma (vücut) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Psikosomatik ağrılar, kişinin psikolojik durumundan kaynaklanan fiziksel bir ağrı türüdür. Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri