Mantık ilmine yapmış olduğu katkıları ve düzenlemeleri sayesinde Fârâbî Orta Çağ İslam aydınları arasında Muallim-i Sânî ya da Hace-i Sâni (İkinci Üstat / Magister secundus) olarak bilinir.
Bu nedenle İslam felsefesinin kurucusu sayılmış,aynı zamanda kendisine Aristoteles'ten sonra gelen ikinci öğretmen anlamında “hace-i sani” unvanı verilmiştir.
Farabi (871–950)
İslam dünyasında felsefe alanında Muallim-i Evvel (İlk Öğretmen) denen Aristo ile kıyaslanacak kadar büyük bir şöhrete sahiptir ve Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen) olarak anılır. Batı dünyasında "Alpharabius" olarak tanınır.
Fârâbî, Batı'da Alpharabius olarak tanınmaktadır. Onun kurmuş olduğu felsefî doktrin, gerek öğrencileri ve eserleri, gerekse onu eleştiren düşünürler kanalıyla kısa zamanda Maveraünnehir'den Endülüs'e kadar bütün İslâm coğrafyasına yayılmıştır.
Öz. Fârâbî'nin felsefi sistemi genel olarak iki temele dayanır. Birisi Fârâbî'nin bağlı olduğu İslâm dini, diğeri Yunan felsefe geleneği ve içinde barındırdığı, Platoncu, Aristotelesçi ve Yeni Platoncu unsurlardır.
İlgili 34 soru bulundu
Farabi: Ünlü Türk filozofu ve bilgini (870-950). Türkistan'da Farab bölgesinde doğan Farabî'nin asıl adı Ebu Nasr Muhammet'tir. Doğum yerinden dolayı Farabî adıyla anılır.
Farabi, Karahanlılar döneminde, parlak bir kültür ve bilim ha- yatı yaşayan Maveraünnehir'de Farab kentinde doğmuş, ilk genç- lik çağlarına kadar orada kalmış, sonra Bağdat ve Suriye'ye gide- rek Arapça öğrenmiş, döneminin ünlü hocalarından ve Filozofla- rından dersler almış, kendini yetiştirmek için olağanüstü bir ...
Turan, Türk Kültür Tarihi, s: 164)Farabi (872-950),İslam uygarlığında siyaset felsefesinin kurucusudur. Siyaset felsefesi ile ilgili temel düşüncelerini “Fusul al-Madani”, “ Medine-i Fadıla”(Erdemli Şehir) ve “ Kitab es-Siyaset” başlıklı eserlerinde ortaya koymuştu.
İnsandaki nefsin beş gücü/cüzleri vardır. Besleyici (el-gâzi), duyumsayan (el-hasse), hayal eden (el-mütehayyil), arzulayan (el-nüzuî) ve düşünen (el-nâtık) güçleri (Farabi, 2005b: 29, 48).
Felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmıştır. İslam dünyasında felsefe alanında Mualim-i Evvel (İlk Öğretmen) denen Aristo ile kıyaslanacak kadar büyük bir şöhrete sahiptir ve Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen) olarak anılır. Batı dünyasında "Alpharabius" olarak tanınır.
Aynı zamanda gökbilimci, mantıkçı ve müzisyen de olan Farabi, yorumları ve incelemeleri sayesinde Orta Çağ'ın en önemli aydınları arasında yer alıyor. "İlk Muallim (öğretmen)" Aristoteles'den sonra, "İkinci Muallim" unvanıyla tanınmış; felsefe ve düşünce tarihinde bu unvanla anılmıştır.
Farabi'nin önemli eserleri arasında "El-Medinetü'l-Fazıla" (Mükemmel Şehir), "El-Makalat" (Makaleler), "El-İhsa al-Ulum" (Bilimlerin Kısaltılması) gibi eserler bulunmaktadır. Bu eserler, felsefi düşüncelerin yanı sıra bilim, siyaset ve eğitim konularında derinlemesine çalışmalar içermektedir.
Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıki izahını Farabi yaptı. O, titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını, deneyler yaparak tespit etti. Bu keşfiyle musiki aletlerinin yapımında gerekli olan kaideleri de buldu.
Ailesi aslen İranlı soyundan olan Farabi'nin tam adı Ebu Nasır Muhammed İbn el- Farah el Farabi'dir. Farabi'nin atalarının zamanında Türkistan'a göç ettiği bilinmektedir. Kendisi 8 – 13. Yüzyıllar arasında İslam'ın Altın Çağı olarak adlandırılan dönemde yaşamış olan çok ünlü bir filozof ve bilim adamıdır.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Farabi Türkistan'ın Farab şehrinde doğmuş, 870-950 yılları arasında yaşamış ünlü Türk düşünürü ve bilimadamıdır. Buhara, Bağdat, Şam, Kahire, Harran ve Halep gibi zamanın önemli ilim merkezlerini dolaşmıştır. Felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmıştır.
Türk-İslam biliminin güneşi olarak kabul edilen Farabi, dünyada da kültür, bilim ve düşüncenin önemli bir sembol şahsiyeti olmuştur. Matematik, felsefe, tıp ve müziğe benzersiz katkılar sağlamış, Aristo'nun eserleri hakkındaki yorumlarıyla ünlü olmuştur.
Fârâbî varlıkları sınıflandırırken en üstte bulunan, en salt ve en mükemmel olan “ilk sebep”ten (Tanrı) başlayarak basitlik ve mükemmelliğin en alt düzeyinde yer alan ilk maddeye (heyûlâ) kadar iner. Buna göre varlık mertebelerinin ilki, insan aklının ulaşabildiği en kutsal varlık olan Tanrı'dır.
İbn Bînâ, kendisi gibi Türk asıllı Fârâbî (m. 870-950) doğrultu sunda filozof olmuş, (—zaten o da, Meşşâiler Okulu'na, mensuptur—) ve yine Türk asıllı bügin-filozof Bîrûnî (m. 973-1051) ile ilmî tar tışmalar yaparak, bilgin hüviyetini kazanmıştır.
Bir musiki üstadıydı. Kanun adındaki çalığı aletini o buldu. Ayrıca rübab denilen çağlıyı da o geliştirip, bu günkü şekle soktu. Birçok bestesi vardır.
Farabi'nin dedesinin adı Uzluk, babasının adı Tarhan'dır. Ayrıca O, Türklerin oturduğu bölgede dünyaya gelmiştir. Kaynaklarda kendisinden, al-Fcylesof at-Türkî diye söz edilir. Mavcraünnehir'de Farab ilinin Vesic köyünde H. 257/M. 870 yılında doğmuştur.
Farabi, dini anlayışı bilimle uzlaştırmayı hedefleyen, bu doğrultuda da felsefesi ile dini görüşleri arasında sıkı bir bağ bulunan düşünürdür. Tıpkı Platon'un eserlerinde gördüğümüz gibi onun düşünsel alanları arasında bir bağ, paralellik söz konusudur.
Ebû Nasr el-Fârâbî (ö. 950), aslen Orta Asya‟lı bir Türk olup, en büyük İslâm düşünürlerinden biridir.
Özet: Farabi mille terimi din ile felsefe arasında bir uzlaşı arayışını ifade etmektedir. O bu terim aracılığı ile antik felsefenin mirasını yaşadığı dönemin toplumsal aktüalitesi ile birleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri