Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Doktorunuz gerek görmediği sürece herhangi bir test yaptırmanız gerekmez. Fakat bazı durumlarda hekimler tarafından kan testi, akciğer röntgeni ve boğaz sürüntüsü ile kültür-antibiyogram testi istenilebilir.
Toplumda sık rastlanan bir hastalık olan farenjit, yutakta oluşan enfeksiyon sonucu yutağın iltihaplanmasıdır. Başlıca ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi semptomlarla kendini gösteren bu hastalık virüs ya da bakteri kaynaklı olabileceğinden, bu hastalığın bulaşıcı olduğu söylenebilir.
Faranjit hastalığı çoğunlukla kış mevsimi ile beraber ortaya çıkar ve görüldüğü bireylerde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açar. Boğaz bölgesi ya da yutak bölgesinin tahriş olmasından dolayı rahatsızlık oluşturan faranjit, akut faranjit ve kronik faranjit olmak üzere iki grupta incelenmektedir.
Farenjit bir diğer adıyla boğaz iltihabı, burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır.
İlgili 27 soru bulundu
Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Boğaz yanması, aşırı kuruluk hissi ve ağrı ile beraber faranjit kuru öksürük yapar. Aşırı kirli hava koşulları faranjiti tetikler ve faranjit öksürük kriz şeklinde bir nevroza dönüşebilir. Faranjitte yaşanan uzun süreli öksürük için acilen bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü faranjit iltihabı çok tehlikelidir.
Farenjitin sebebi belirlendikten sonra viral olan farenjit, 3-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Bunun yanında dinlenmek, su içeren gıdalar tüketmek, gargara yapmak ve ağrı kesici kullanmak iyileşmeyi hızlandırır.
Boyunda veya boğazdaki lenf bezlerinin şişmesi. Bademciklerde şişme ve kızarıklık görülmesi. Seste kısıklık oluşması Boğazın arka kısımlarında beyaz veya gri lekeler gözlenmesi.
Akut farenjitin bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan söz ettik. Eğer, bu rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmezse; enfeksiyon, aşağıya iner ve larenjite döner. Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar.
Viral farenjite iyi gelen uygulamalar arasında en bilineni bol sıvı tüketmektir. Ayrıca et suyu olan çorbalar içmek ve özellikle sıcak tuzlu su ile yapılan gargara faranjitin geçmesinde etkilidir. Bunun için; 1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırmak ve gargara yapmak faydalı olacaktır.
Kulak Burun Boğaz (KBB)
Çoğunlukla grip ve soğuk algınlığı gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlar ile birlikte ortaya çıkar. Bunun yanında viral bir enfeksiyon olan mononükleoz ile de ortaya çıkma olasılığı vardır. Bazen saman nezlesi veya alerjik rinit gibi alerjilerden dolayı faranjit görülebilir.
Farenjit bulaşıcı mıdır? Akut farenjitin kuluçka süresi ortalama 2-5 gün arasındadır. Hem kuluçka hem de hastalığın ilk 3-5 gününde virüs ve bakteriler bulaşabilir.
Kişide ortaya çıkan hastalıklar bazen kısa süreli olarak kendini gösterirken bazen de daha uzun süreli olarak varlıklarını göstermektedir. Faranjit de bazı durumlarda vücutta uzun süreli olarak kalabilmektedir.
Faranjit İlaçsız Geçer Mi? Virüslerden kaynaklanan akut faranjit iyileşmeyi geciktirici başka bir faktör olmadığı taktirde genellikle birkaç haftada kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat bakteriler sonucu meydana gelen akut faranjit antibiyotiksiz iyileşmemektedir.
BİSOLDUO® Action Sprey ağız ve boğazdaki kuru ve tahriş dokunun tedavisine yönelik bir ağız ve boğaz spreyidir. BİSOLDUO® ACTION SPREY akut farenjit ve/veya ağrısı, ses kısıklığı, öksürük ve ağrılı yutma gibi belirtilerini azaltmaktadır.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Enfeksiyondan bademciklerin etkilendiği duruma tonsilit adı verilirken boğazın etkilendiği duruma farenjit denir. Her ikisinin birlikte bulunduğu durum faringotonsillit olarak adlandırılmaktadır. Bu enfeksiyonlar hasta kişilerin başkalarıyla yakın teması sonucunda bulaşmaktadır.
Faranjit. Üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde en sık görülen faranjittir, bunun dışında bademcik enfeksiyonu, sinüzit farenjit sayılabilir. Bu hastalığın yol açtığı semptomlar boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma zorluğu, boğazda gıcıklanma hissi olur.
Farenjit belirtileri nelerdir? Akut farenjitin ana belirtisi boğaz ağrısıdır. Yüksek ateş, yutkunma zorluğu, geniz akıntısı, boğazda kızarıklık, baş ağrısı, eklem ağrıları, halsizlik, kas ağrıları, ses kısılması, öksürük ve lenf bezlerinin şişmesi, kulak ağrısı diğer belirtiler arasındadır.
Kronik farenjitte; boğazda kuruma, boğaza takılma hissi, gıcık tarzında öksürük, boğazda iyileşmeyen yaralar görülebilir.
Akut Farenjit'te hastanın şikâyetleri daha belirgindir. Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda kuruluk, yanma veya kaşınma hissi, ateş, öksürük gibi şikâyetler olur. Boyunda beze, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik-kırgınlık, ses kısıklığı gibi şikâyetlerde görülebilir.
Akut farenjitte hastada boğazda yanma, hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık ön plandadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri