sorusunun kısa cevabı boğazın farenks adı verilen arka kısmının iltihaplanması şeklinde verilebilir. Halk arasında sıklıkla boğaz ağrısı ya da boğaz iltihabı olarak bilinir. Bu rahatsızlık daha çok soğuk kış aylarında ortaya çıkar ve yakın temasta olan bireyler arasında hızla yayılma eğilimi gösterir.
Çoğunlukla grip ve soğuk algınlığı gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlar ile birlikte ortaya çıkar. Bunun yanında viral bir enfeksiyon olan mononükleoz ile de ortaya çıkma olasılığı vardır. Bazen saman nezlesi veya alerjik rinit gibi alerjilerden dolayı faranjit görülebilir.
Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir. Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.
Akut farenjitle birlikte, sinüzit ve bronşit gibi diğer üst solunum yolu hastalıkları da sık görülen hastalıklar arasında yer alır. Ayrıca, kızamık, tifo, çiçek gibi hastalıkların ilk dönemlerinde de farenjit görülebilir. Akut farenjitler, genellikle virüs kaynaklı olduğundan 3-7 günde hastada iyileşme gözlenir.
Bademciklerin enfeksiyonu, tonsilit, de eş zamanlı olarak görülebilir. Viral farenjit. Özellikle 4-7 yaş arasında sıklıkla rastlanan farenjit, bir yaşın altındakilerde nadiren görülürken, semptomatik belirtileri hastalığın sebebine göre değişir.
İlgili 43 soru bulundu
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Akut farenjitin viral mi bakteriyel mi olduğunun iyi ayırt edilmesi gerekmektedir.
Bakteriyel sebeplerle oluşan farenjitte hastalık daha ağır seyreder. Doktorun yaptığı boğaz testi ile hastalık kolayca saptanabilir ve yayılmadan tedavi edilebilir.
Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir. İstirahat, sulu gıda, gargara ve kısa süreli ağrı kesicilerin kullanılması çoğunlukla yeterlidir.
Bir anda ortaya çıkmasıyla bilinen akut faranjit, genel olarak boğazda yanma, seste kısıklık oluşması, ağrı ve ateş gibi rahatsızlıklarla baş gösterirken, sürekli kendini tekrarlayan kronik faranjit ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda bir şeyin takılma hissi gibi rahatsızlıklarla kendini göstermektedir.
Boğazı tahriş edecek sıcak ya da çok soğuk gıdaların tüketimi de kronik farenjitte etkin rol oynamaktadır, Beslenme yetersizliği, stres, yetersiz uyku ve kalabalık ortamlar hastalığın hem oluşmasına hem de tedavi sürecinin yavaşlamasına etki etmektedir.
Hem akut hem de kronik farenjitin teşhisi için hekim, hastanın öyküsünü almalı ve hastayı fiziksel bir muayeneden geçirmelidir. Genellikle herhangi bir tetkik yapmak gerekmez ancak muayene sonrasında doktor gerekli gördüğü taktirde hastadan bazı testleri isteyebilir.
Akut farenjitin bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğundan söz ettik. Eğer, bu rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmezse; enfeksiyon, aşağıya iner ve larenjite döner. Daha ilerleyen süreçte ise bu kez akciğere kadar iner ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar.
Kulak Burun Boğaz (KBB)
Su buharı: Su kaynatılarak buharını burun ve ağız yoluyla çekmek, faranjitin olumsuz etkilerini aşağı seviyelere çeker. Buhar çekerken bir battaniye ya da pike yardımıyla örtünmek çok daha etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.
Bu şikâyetler özellikle kronikleşmiş ise hastalarda ciddi endişeye yol açmaktadır. Oysa çok kaba bir genelleme yapmak gerekirse bu yakınmalar çoğu kez basit fiziksel, iltihabî, tümöral veya psikolojik sebeplere bağlıdır. En sık rastlanılan sebep farenjit denilen yutak bölgesinin iltihabi olaylarıdır.
Genellikle boğazın fizik muayenesi ile Nazofarenjit, farenjit veya ÜSYE tanısı konur. Boğaz kültürü alınırsa, laboratuvar testleri ile (örneğin A grubu streptokok veya strep gibi) boğaz ağrısının, bakteri nedenli olmadığı görülecektir.
FARENJİT ÇEŞİTLERİ
Akut ve kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır.
Farenjit tedavisi için öncelikle etkenin saptanması gerekir. Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez.
Farenjitin hem viral hem de bakteriyel formları bulaşıcıdır. Farenjit yapan mikroplar burun ve boğazda yaşama eğilimindedir. Hastalığı olan bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığında, virüs veya bakteri içeren minik damlacıkları havaya bırakır. Bir kişi bu havayı soluduğunda virüs bulaşabilir.
Faranjit olan ne yememeli? Faranjit yüzünden oluşan boğaz tahrişini önlemek için çok sıcak ya da çok soğuk gıdalar tüketmemek gerekir. Bu gıdaları tüketmek boğazda daha fazla tahrişe neden olabileceğinden iyileşmesini geciktirebilir. Bu nedenden dolayı sıvı tüketimine ağırlık vermek gerekmektedir.
Faranjit özellikle soğuk aylarda kendini gösteren bir hastalık olduğu halde bahar aylarında ya da yaz aylarında da çeşitli durumlara bağlı olarak kendini gösterebilmektedir. Baharda polenler, yazın soğuk içeceklerin sıkça tüketilmesi gibi.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Farenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
En sık bademcik iltihabı ve farenjit nedeniyle kulak ağrısı görülür. Boyun, yutak, yemek borusu ve gırtlak enfeksiyonları da aynı etkiyi yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri