Hecenin beş şairinden biri olarak anılan Faruk Nafiz Çamlıbel topluluk olarak beş Hececiler topluluğunda yer almıştır. Bu toplulukta Faruk Nafiz Çamlıbel'in yanında Orhan Seyfi Orhun, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Enis Behiç Koryürek bulunmaktadır.
Öz. Şair ve yazar Faruk Nafiz Çamlıbel, 1946-1960 yılları arasında, 14 yıl Demokrat Parti İstanbul milletvekilliği yapmıştır.
Şiirlerinde ele aldığı başlıca temalar aşk, hasret, tabiat, ölüm, kahramanlık ve tutkudur. 1918-1930 arasında edebiyatın tek kuvvetli aşk şairi olarak tanınmıştır. Duygu ve düşünceyi bir arada yürüten, romantik ve realist konuları ve hayatları işleyen şiirleriyle ün yapmıştır.
Faruk Nafiz Çamlıbel (18 Mayıs 1898, İstanbul – 8 Kasım 1973, İstanbul), Hecenin Beş Şairi'nden biri olan ve şiir, roman, biyografi, okul temsilleri ve tiyatro türünde toplam 30'dan fazla eser yazan Türk şair, yazar, siyasetçi, öğretmen ve milletvekilidir. “Anayurt” adında haftalık sanat dergisi de çıkarmıştır.
Bu, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Millî Edebiyat dönemi eserleriyle hazırlanan “memleket edebiyatı”dır (Aktaş, 2006: 187). Memleket Edebiyatı adıyla anılan bu dönemde memleket kurtarılmıştır. Artık Anadolu coğrafyası ve ülkenin kalkınması ön plandadır. Bu- nu da yapacak olanlar ülkenin kurtarıcılarıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Sanat şiiri, Faruk Nafiz Çamlıbel'in poetik fikirlerini “Memleketçi Edebiyat” ile “Batıya Angaje Edebiyat” karşıtlığı bağlamında dile getirdiği bir şiirdir.
Sanat şiirinde de Faruk Nafiz Çamlıbel, “Batıya Angaje Edebiyat Anlayışı”nı “Sen” kişi adılı bağlamında yalnızlaştırırken; aynı zamanda bu poetikayı savunan sanatçıların, aydınların kendilerini sorgulamalarını sağlamaya çalışır. Böylece Batıya hayranlık duyan sanatçıların davranışlarında değişiklik yapmayı amaçlar.
AKINCI TÜRKÜLERİ - FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL | Nadir Kitap.
Akıncı, Yahya Kemal Beyatlı tarafından yazılan ve 1919 yılında Şair Nedim dergisinde yayımlanan epik bir şiirdir.
Faruk Nafiz Çamlıbel, şiire başladığı ilk yıllarda önceleri Cenab Şahabeddin ve Ahmet Haşim'in etkisinde kalmıştır. Daha sonraları ise bu etki, Yahya Kemal Beyatlı'ya doğru yönelmiştir. Ve bu etki, Faruk Nafiz Çamlıbel'in asıl kimliğini bulduğu “Memleket Şiirleri” dönemine kadar kuvvetli bir şekilde devam etmiştir.
Faruk Nafiz Çamlıbel Edebi Kişiliği
Faruk Nafiz Çamlıbel edebi hayatı ilkokul ve ortaokul yıllarında başlamıştır. Yazmış olduğu eserler o dönemde yayınlanan çeşitli dergilerde yer almıştır. Yaşamı boyunca pek çok şiire imza atan sanatçı hem hece ölçüsü hem de aruz ölçüsünü ustaca kullanmıştır.
Bir Ömür Böyle Geçti (Faruk Nafiz Çamlıbel) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Akıncı Türküleri (1938) milliyetçi duygularla, Türk tarihine, şahsiyetlerine baktığı kitabıdır. Dumlupınar, Çanakkale, Millî Mücadele, Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal'in ölümü, İsmet İnönü'nün varlığı, Kara Fatma gibi pek çok başlığı iki kapak arasında açar.
1906'da Paris'te bir Türk destanı üzerinde çalışmaya başlayan Yahya Kemal (Ayvazoğlu 2001: 429), İstanbul'a döndükten sonra üzerinde çalıştığı destanın parçalarına şiir bütünlüğü vererek aralıklarla yayımlamaya başlar. Bu destanın parçalarından biri de Akıncı başlıklı şiirdir.
Han Duvarları, Faruk Nafiz Çamlıbel'in 1925 yılı Ocak ayında Türk yurdu dergisinde yayımlanmış şiiridir.
“Memleket edebiyatı”nı, erken cumhuriyet dönemindeki “millî edebiyat” akımının bir lâkabı veya bir kolu olarak görebiliriz. Türk milliyetçiliğinin oluşum süreci içinde 1910'ların başında ortaya çıkan milli edebiyat şiârı, cumhuriyet döneminde adeta resmî edebî akımı konumuna yerleşmişti.
Bu şairler arasında, Haluk Nihat Pepeyi, Orhan Şaik Gökyay, Şükufe Nihal Başar ve Arif Nihat Asya'yı sayabiliriz.
*Şairlerin çoğu Anadolu halk şairlerinin yolundan giderek yeni bir şiir oluşturmaya çalışırlar. *Memleket edebiyatı şiirinde konu memlekettir. *Şekil, halk şiiri şekilleri; vezin, hece veznidir. *Dil sadedir.
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde de yeni bir çığır açan Faruk Nafız Çamlıbel, Türk şiirinde 'memleket edebiyatı' akımını başlatır.
BEŞ HECECİLER (1923)
- Beş Hececiler şiire, birinci dünya savaşı ve milli mücadele döneminde başlamışlardır. Bu grubun sanatçılar milli edebiyat akımından etkilenmiş ve şiirlerini bu düşünce etrafında yazmışlardır.
Yıldız Yağmuru, Cumhuriyet'in ilk yılla-rında belirgin bir sanat algısı olan Memleket Edebiyatı kapsamında ürünler veren Faruk Nafiz Çamlıbel'in roman türünde verdiği eserdir. Üzerinde pek durulmamış bir eser olan roman, yazarın yaşamöyküsünden ve Anadolu duyarlılığından izler taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri