Bol miktarda fosfor, demir ve çeşitli vitaminler içerir. Bedensel ve ruhi yorgunluğa iyi gelir. Kansızlığı önler ancak kalp ve tansiyon hastalığı olanların yemesi önerilmez. Kolesterol içerdiği için dikkatli tüketilmelidir.
B vitaminleri, özellikle B1 vitamini (tiamin) açısından çok zengindir. Demir, esansiyel yağ asitleri ve iskelet sistemi için önemli olan fosfor kaynağıdır. Folik asit açısından zengin olmasıyla DNA sağlığı ve aneminin önlenmesinde rol oynar.
Lezzetli bir et çeşidi olan dana yürek vitamin ve mineral yönünden zengin bir yiyecektir. Özellikle kalp, damar ve kas sağlığına faydası ile bilinmektedir. Dana yürek Molu Et bünyesinde çalışan uzman veterinerler kontrolünde yetiştirilen sağlıklı danalardan elde edilmektedir.
Sakatatlar demir açısından oldukça zengin besinlerdir. Karaciğer sakatatlar içerisinde en çok demir mineraline sahip besindir. Ortalama olarak 100 gram dana ciğerinde 5-7 mg demir minerali bulunmaktadır. Pişmiş 100 gram ağırlığındaki karaciğer bir yetişkinin günlük demir ihtiyacının yaklaşık %34'ünü karşılamaktadır.
Kuzu yüreği B12 vitaminiyle fiziki yorgunluğa iyi gelebiliyor. Fosfor, demir ve çeşitli vitaminler sayesinde kansızlık ve karaciğer hastalıklarına iyi gelebiliyor. Dikkatli tüketilmesi gerekiyor.
İlgili 15 soru bulundu
Dana yürek, protein, B grubu vitaminleri, demir, potasyum, fosfor, çinko içeriği yüksek bir besindir. Kolesterol ve doymuş yağ içeriğine bağlı olarak dikkatli tüketilmelidir. Yüksek kolesterolü olan bireyler için uygun değildir.
Yürek yıkanır ve küp küp doğranır. Doğranan yürek sıcak tavada kavrulur ardından su eklenerek pişmeye bırakılır. Pişen yürek üzerine yağ ve baharatlar eklenerek lezzetlendirilir. Pilav, salata ya da ekmekle servis edilir.
Kuzu böbrek ve yüreği çok yararlı ve lezzetli sakatatlar arasındadır.Yüksek oranda D vitamini içerirler. Vücuttaki tüm hücrelere gerekli olan B12 vitamini de sakatatlarda bol miktarda bulunur. Hücreler ne denli hızla çoğalırsa o kadar fazla B-12 vitaminine gereksinim duyarlar.
Kelle paça çorbası içerdiği yüksek protein oranıyla ağız ve diş sağlığı için destekleyici bir besindir. Protein, ağız ve diş sağlığını korumaya ve gelişimini desteklemeye yardımcı olur. Özellikle diş eti hasarlarını onarabilir, ciddi boyutlara ulaşmasını önleyebilir.
En çok sevilen sakatatlardan ciğer; içerdiği demir ile kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren karaciğer, libidoyu yükseltiyor, aşk hayatına renk katıyor.
Tavuk yürek: Kalp, dostlarımız için mükemmel bir protein, B vitamini ve demir kaynağıdır. Bazı esansiyel yağ asitlerini ve az miktarda da A vitamini içerir.
Dananın iç organlarından kalp diğer adı ile yürek kısmıdır. Saklama Koşulları : 0°C ile +4°C'de 10-15 gün;-18°C'de 12 aydır.
Yürekleri 1 saat suda bekletelim daha sonra bolca yıkayalım genişçe bir tencereye alıp ocağa koyalım. Altını gür açalım kaynadıktan 10 dakika sonra altını kısalım kendi suyunda pişecektir ekstra su gerekmez. Çok basit ve gerçekten harika bir tat mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Hayvansal yağ içeriğine ve A vitaminine sahip tereyağı, sakatatlar, etin yağlı kısımları, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler karaciğer yağlanması zararlı yiyecekler arasındadır ve diyetten çıkarılmalıdır.
A, E, D ve K2 vitaminlerine sahip olan tavuk ciğeri diş yapısının gelişimini destekler ve sağlıklı bir diş eti oluşmasını sağlar. B12 vitamini içeriği ile beyin gelişimini destekler. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Hücre yenilenmesine yardımcı olur.
Dalak yemek beyin sağlığı açısından da önemlidir. Ayrıca bir protein kaynağı olan dalak tüketerek pek çok beyin rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca beyin hastalıklarından olan alzheimer gibi rahatsızlıkların da önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca dalak yemek merkezi siniri sistemini de önemli ölçüde korur.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Bu sebeple kilo problemi olan kişilerin paça çorbasını çok sık tüketmeleri önerilmez. Ayrıca kelle paça çorbası kolesterol bakımından da zengin bir besindir. Kolesterolü fazla olanlar için önerilen bir besin değildir. Aşırı tüketildiğinde kelle paça çorbası kalpte yağlanma meydana getirebilir.
Güçlü bir antibiyotik etkisi olan dana ayak paça aynı zamanda da cilde çok faydalıdır. Öte yandan dana ayak paça vücuda enerji verir ve beyin gelişiminde oldukça etkilidir. Tüm bunlardan ziyade, özellikle dana ayak paça çorbası da B vitamini, protein, kolajen bakımından zengin olduğu için kan değerlerini düzenler.
Dana Yürek (Pişmiş) içeriğinde 0,92 Karbonhidrat(g), 24,05 Protein(g), 3,04 yağ(g), 131,25 Sodyum(mg), 350,00 potasyum(mg), 10,00 Kalsiyum(mg), 8,75 A Vitamini(ui), 5,47 C Vitamini(mg), 6,28 ve Demir barındırır. Dana Yürek (Pişmiş) kalorisi ve besin değerleri…
Dana yürek, protein, B grubu vitaminleri, demir, potasyum, fosfor, çinko içeriği yüksek bir besindir. Kolesterol ve doymuş yağ içeriğine bağlı olarak dikkatli tüketilmelidir. Yüksek kolesterolü olan bireyler için uygun değildir.
Böbreğin İşlevi
Kandan atık ürünlerin süzülüp temizlenmesinden ve sıvı fazlasının idrar şeklinde atılmasından sorumludurlar. Böbrekler, aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesi, yeni kırmızı kan hücrelerinin yapılması ve kemiklerin sağlıklı olmasında da yardımcıdırlar.
Yürek sote yanına en çok yakışan yemeklerden biri domatesli bulgur pilavıdır. Yemeğinizin yanına patates kızartması yapabilirsiniz. Yürek sote sevenler için olmazsa olmaz soğan salatası tarifini kaçırmayın.
Kuşbaşı kesilmiş olan yürek ve böbrekler orta ateşte kendi suyu bitene kadar haşlanır. Suyunu çektikten sonra soğan ve biber eklenerek bir süre kavrulur. Sonrasında az miktarda domates, baharat ve su eklenir. Yaklaşık yarım saat kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri