Fas'taki ana din, resmî devlet dini olarak kabul edilen İslam'dır. Resmi olarak nüfusun %99'u Müslüman ve bunların da neredeyse tamamı Sünni'dir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünniliğin Mâlikî mezhebindendir. Yapılan anketler, nüfusunun %80-95'inin en azından bir şekilde dindar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
İslam Fas'ta en yaygın din olup devletin resmi dinidir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünni olup Maliki mezhebindendir. Ülkenin ikinci en büyük ve İslam'dan önceki dini ise Hristiyanlıktır.
8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
Fas hangi kıtada yer almaktadır diye bir soru sorulduğunda cevap Afrika kıtası olacaktır. Kuzey Afrika bölgesinde yer alan ve Atlantik Okyanusu'ndan Akdeniz'e uzanan bir kıyı sahiline de sahip olan Fas; doğu ve güneyde Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile çevrelenmiş bir konumdadır.
Fas anayasası İslam'ı sadece resmî din kabul etmiş ve her dinden insana ibadet ve din özgürlüğü hakkı vermiştir.
İlgili 19 soru bulundu
İspanyol güçlerini Fas Sultanının askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesinin kuşatmayı bıraktı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin zaferi.
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır.
8- Fas pahalı mı? Fas'ın resmi para birimi Dirhem. Kısaltması ise MAD. Türk Lirası'na göre değeri düşük olduğu için Fas'ın ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
İslam hukukuna dayalı olan Fas'ta resmi olarak Müslümanların alkol tüketmesi yasak fakat uygulamada tolere ediliyor. Mağaza, bar ve restoranlarda Ramazan ayı dışında alkol satışına izin veriliyor.
Fas ne için bilinir? Geleneksel Fas el sanatları, şehrin tarihi merkezi olan imparatorluk şehirleri Medine'de bulunabilir. Medina, mücevherler, kilimler, deri eşyalar ve çaydanlıklar dahil tüm Fas ürünleri için tek adrestir. Kazablanka, Fas'ta çekilmiş en ikonik filmlerden biridir.
Fas Türkiye uçuş süresi yaklaşık olarak 4 saattir.
Fas, Kuzey Afrika'da, Mağrip olarak adlandırılan bölgenin batısında, Ku- zey Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'in kıyısında yer alan 32,3 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 99'u Arap-Berberi (yüzde 40 ora- nında Berberi) ve yaklaşık yüzde 99'u Müslümandır.
Fas, ekonomik bakımdan fakir ülkeler arasında yer alır. Bunun sebebi iklim, topografya ve sosyal yapılar gibi faktörlerdir. Yoksulluk, kırsal bölgelerde daha da yoğunlaşmakta; yoksulluk sınırının altında yaşayan 4.000.000 kişiden 3.000.000'u bu bölgelerde yaşamaktadır.
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Bu sorunun basit bir yanıtı var: “EVET.” Fas ziyaret etmek için oldukça güvenli bir yer ve İspanya ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinden daha güvenilir olduğunu öğrenince şaşıracaksınız.
Genel Durum. İspanya'dan ve Fransa'dan 1956'da bağımsızlığını kazanan Fas, 1963 yılından bu yana iki meclisli parlamenter monarşiyle yönetiliyor.
Fas'ta, Zagura ve Varzazat gibi yarı çöl durumunda bulunan yerlere dahi 1960'lardan beri görülmemiş kar yağışı hayatı oldukça zorlaştırdı. Kar sebebiyle 900 okulda eğitime ara verildi.
Fas, 28 milyon nüfuslu; yaklaşık 14 milyonu kadın- anayasal monarşi ile yönetilen ve ekonomide liberalizmi ve çoğulcu siyaseti seçmiş bir ülkedir. Geleneksel mirasına kuvvetle bağlı ve yeniliğe cesurca açıktır.
Her iki ülke de Akdeniz İçin Birlik projesinin tam üyesidir. Fas, Türkiye'den birçok ürün ithal eder. Uluslararası alanda Türkiye, Fas'a yardım etmektedir ve Fas'a destek de bulunmaktadır.
Arapça'daki anlamı ise "akşam" demektir. İngilizce adı "Morocco", Fransızca'da "Maroc" olan ülkenin adı, ülkenin ortasında bulunan Marrakech (Marakeş) şehrinin isminden türemiştir.
Fes'in Ele Geçirilmesi (1576)
III. Murad, Saadi tahtını kazanmasına yardım etme desteği karşılığında Abdülmelik tarafından Fas'ı Osmanlı himayesine alma teklifini kabul etti. III. Murad daha sonra Cezayir valisi Ramazan Paşa'ya Fas'ı işgal etmesini ve Abdülmelik'i Osmanlıya bağlı bey olarak tahta oturtmasını emretti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri