Dr. Aydın, "Halk dilindeki ismiyle 'Kristal Oynaması' ise hastalığın oluşma mekanizmasını açıklamaktadır. İç kulak kanalındaki kristaller, dengemizi sağlamamıza yardım eder. Kristallerin olması gerektiği yerler dışına sürüklenmesi Vertigo dediğimiz baş dönmesinin ortaya çıkmasına sebep olur" dedi.
Bu hastalığa sahip olan kişilerde sıkça rahatsız edici baş dönmeleri görülür. Çok rahatsız edici bir durum olmasına rağmen tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Kulak kristali oynaması, bireylerde yaşam kalitesini oldukça düşürür.
Herhangi bir ilaca gerek olmaksızın sadece o kayan kristali yerine yerleştirme manevraları yapıyoruz. Eğer tanı kristalse bunun tedavisi beş dakika sürüyor. Başarı oranı da yüzde doksanın üzerinde. Tabii bu manevrayı yani tekrar düzelttikten sonra kristali hastalardan üç gün biraz sabretmesini bekliyoruz.
Kulak kristali veya kristal oynaması denilen durum, tıpta Benign Proksismal Pozisyonel Vertigo dediğimiz hastalıktır.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
İlgili 25 soru bulundu
Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır. Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir.
Kulak içindeki kristallerin yerinden oynaması: Stres, travmanın etkisi sonucu kulak içindeki mineral kristalleri yerinden oynuyor. Kristaller kulağın salyangoz bölgesine dağılıyor buda kişide baş dönmesine sebep oluyor.
En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Bulunduğu bölgeden kopan kristaller, baş hareketleri ile birlikte yer değiştirir. Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer.
Çünkü kristal kayması ya düzelir, ya da düzelmemişse eskisiyle aynı veya daha kötü olursunuz. Arası olmaz. Arası gibi hissetmeniz, yatınca dönecekmiş gibi olması, siz bu olayı unutup, psikolojinizi rahatlatıp, pozisyon alma güvenini sağladığınızda tamamen kendiliğinden bitecektir.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Vertigo, birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir, bazen sürekli hale gelebilirken bazen de geçer ve sonra tekrar ortaya çıkabilir." Vertigo'nun semptomlarını ise Dr.
Baş Yaralanmaları: Kafa travmaları, özellikle başın ani hareketleri sırasında, kristallerin yer değiştirmesine neden olabilir. İç Kulak Enfeksiyonları: İç kulak enfeksiyonları veya iltihaplanmalar, vestibüler sistemi etkileyerek kristal oynamasına yol açabilir.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır. Sakız çiğneyen vertigo hastalarının bu durumu daha kolay atlattığı bilinir.
İç kulak kristallerinden kaynaklanan baş dönmesini genellikle muayene ile saptanır. Tanıda bazı pozisyon testlerinden yararlanılır. Dix-Hallpike manevrası uygulanır.
Bu bağlamda vertigoya hangi doktor bakar sorusunun cevabı, çoğunlukla KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü doktorları veya nöroloji bölümü doktorlarıdır.
Baş dönmesi yaşandığı sırada 2 kaşık bal ve 1 kaşık sirkeyi karıştırarak tüketirseniz, dönme hissi azalacaktır. Badem, magnezyum açısından zengin bir besin olduğundan tansiyonu dengeleyerek vertigonun yarattığı baş dönmesine karşı kullanılabilir.
Baş dizlere doğru uzatılır ve 30 saniye boyunca yere değdirilir. Rahatsız olan kulak yönünde baş döndürülür ve 30 saniye beklenir. Baş hızlıca kaldırılır ve dört ayak üzerinde 45 derecelik açıda tutularak 30 saniye beklenir. Ardından baş dik olacak şekilde yukarı kaldırılır ve manevra tamamlanır.
İç kulak iltihabı ve enfeksiyonları veya Meniere hastalığı gibi durumlar, tansiyonu etkileyebilir ve yükselmesine yol açar. İç kulaktaki kan akışının azalması veya düzensizliği, tansiyon yükselmesine katkıda bulunur.
Uzun süren yolculuklar, darbeler, geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlarda kristaller yerinden oynayarak denge sistemini uyarır. Bazı baş hareketlerinde de kristaller yer değiştirebilir, bu durumda da baş dönmesi atağı kaçınılmaz olur.
Baş dönmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Normal bir baş dönmesinde anlık sersemleme, denge kaybı ve hatta bayılma yaşanabilir. Vertigo da ise sanki sizin veya çevrenizin dönüyormuş gibi hissedersiniz ve normal bir baş dönmesinden çok daha şiddetli olur.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Kafa travmaları: Kafa bölgesine gelen darbeler ya da kafa travmaları, kulak kristallerinin yerinden oynamasına sebep olabilir. Aşırı stres: Stres, iç kulak bölgesindeki dengenin bozulmasına yol açabilir ve buna bağlı olarak kulak kristallerinin hareket etmesine neden olabilir.
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Eğer günlük su ihtiyacınızı almıyorsanız ve çok az su içiyorsanız, vücudun dengesi bozulacağı için vertigoyu bedeninize çağırabilirsiniz. Susuz kalan kişilerin bu hastalığa eğilimi daha yüksektir. Her hastalığı tetikleyen alkol ve sigara alışkanlığı, vertigonun da nedenleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri