Fas (Arapça: المغرب, el-Mağrib; Berberice: ⵍⵎⵖⵔⵉⴱ, l-Meġrib) veya resmî olarak Fas Krallığı (Arapça: المملكة المغربية, el-Memleketü'l-Mağribiyye; Berberice: ⵜⴰⴳⴻⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⵖⵔⵉⴱ, Tageldit n l-Meġrib), yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir.
Fas, Kuzey Afrika'da, Mağrip olarak adlandırılan bölgenin batısında, Ku- zey Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'in kıyısında yer alan 32,3 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 99'u Arap-Berberi (yüzde 40 ora- nında Berberi) ve yaklaşık yüzde 99'u Müslümandır.
Arap coğrafyasının en batı bölgesinde olduğu için Arapçada batı anlamına gelen Mağrip, Avrupa bölgesinde ise Morocco ismi ile bilinir. Fas, resmi adı ile Fas Krallığı'dır.
Dünya genelinde "Morocco" olarak anılan ülke, Türkçe'de neden Fas olarak adlandırılmaktadır? Eskiden Osmanlı feslerinin ülkede bulunan Féz Şehri'nde üretiliyormuş. Bu isim zamanla kalıplaşarak, Ülke Türkçe'de "Fas" olarak anılmasına neden olmuştur.
8. yy'dan itibaren çeşitli hanedanlar tarafından yönetilen Fas toprakları 1912'de Fransa ve İspanya'nın himayesi altına girmiştir. Fas, 1956'da bağımsızlığına kavuşmuş ve anayasal monarşi rejimiyle idare edilmeye başlanmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Fas anayasası İslam'ı sadece resmî din kabul etmiş ve her dinden insana ibadet ve din özgürlüğü hakkı vermiştir.
İslam Fas'ta en yaygın din olup devletin resmi dinidir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünni olup Maliki mezhebindendir. Ülkenin ikinci en büyük ve İslam'dan önceki dini ise Hristiyanlıktır. Ülkede çok az sayıda Yahudi olup birçoğu İsrail'e göç etmiştir.
İki resmi dil Standart Arapça ve Standart Fas Berberi'dir. Fas Arapçası ( Darija olarak bilinir), Fas'ta birçok Arap tarafından yerel olarak konuşulur. Faslıların yaklaşık %33'ü için Fransızca gibi bazı yabancı diller ikinci dildir.
Fas'ın ülke adı dillere göre farklılık gösterebiliyor. Bu da seyahat planlama aşamasında biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Fas'ın kendi dilindeki adı, en batıdaki yer anlamına gelen El-Magrip. İngilizce ismi Morocco, Fransızca adı ise Maroc.
II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinden sonra da İttihat ve Terakki hükümetinin Fas politikası askeri faaliyet boyutunda kalmıştır. Fas'ta Fransız himayesinin tesis edilmesinden sonra da Osmanlı Devleti'nin Fas politikası tamamen sona ermiştir.
Fas, 1576'dan 1603'e kadar bir Osmanlı vasalı olarak kaldı.
edit : morocco da marakeş'ten (şehrin adı - eski bölgesel başkent) geliyor(muş). fas'ta yaşayan berberi kavminin dilinde al-marakush (tanrının toprakları) demekmiş.
İspanyol güçlerini Fas Sultanının askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesinin kuşatmayı bıraktı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin zaferi.
Fas ne için bilinir? Geleneksel Fas el sanatları, şehrin tarihi merkezi olan imparatorluk şehirleri Medine'de bulunabilir. Medina, mücevherler, kilimler, deri eşyalar ve çaydanlıklar dahil tüm Fas ürünleri için tek adrestir. Kazablanka, Fas'ta çekilmiş en ikonik filmlerden biridir.
Genel Durum. İspanya'dan ve Fransa'dan 1956'da bağımsızlığını kazanan Fas, 1963 yılından bu yana iki meclisli parlamenter monarşiyle yönetiliyor.
Resmi din İslam'dır.
Halkın yaklaşık yüzde 99'u Müslümandır. Çoğu Avrupa asıllı olan Hristiyanların oranı ise yüzde 1'dir. Yahudiler ise nüfusun yüzde 0,5'ini temsil eder. Müslümanlarda Maliki mezhebine mensup kişiler çoğunluktadır, onların ardından ise Hanefiler gelir.
Fas Türkiye uçuş süresi yaklaşık olarak 4 saattir.
Fas'ta konaklama maliyeti, kısıtlı bütçeyle seyahat edenler için son derece ucuz olabilir. Bir şehir merkezindeki ucuz bir yurt yatağı, gecelik 5 dolara kadar düşebilir. Yemekler kişi başı 2 $ gibi düşük bir fiyata mal olabilir ve otostop ve kamp, şehirler arasında seyahat etmenin yaygın yollarıdır.
İslam hukukuna dayalı olan Fas'ta resmi olarak Müslümanların alkol tüketmesi yasak fakat uygulamada tolere ediliyor. Mağaza, bar ve restoranlarda Ramazan ayı dışında alkol satışına izin veriliyor.
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır.
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Birinci Fas Krizi (Tanca Krizi olarak da bilinir), Mart 1905 ve Mayıs 1906 tarihleri arasında Fas'ın I. Dünya Savaşı öncesindeki konumu dolayısıyla oluşan uluslararası krizdir.
Dünyanın 59. büyük ekonomisi olan Fas, politik olarak istikrarlı ve iş dostu bir ülkedir. Uzun yıllardır sabit bir şekilde büyüyen Fas ekonomisi yapısal olarak Avrupa'ya Afrika'nın geri kalanından daha uyumlu olmasıyla beraber, Afrika kıtasındaki fırsatlardan da giderek daha fazla faydalanmaktadır.
Fas'ta, Zagura ve Varzazat gibi yarı çöl durumunda bulunan yerlere dahi 1960'lardan beri görülmemiş kar yağışı hayatı oldukça zorlaştırdı. Kar sebebiyle 900 okulda eğitime ara verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri