"3-Nokta Kuralını” hatırlayın: En azından iki el ve bir ayak veya iki ayak ve bir el her zaman merdivenle temas halindedir. Düz veya uzayan merdivenlerde yukardan 3. merdivenden daha fazlasına veya katlanabilir merdivende yukarıdan 2. merdivenden daha fazlasına çıkmayın. Merdiveni nereye koyduğunuza dikkat edin.
Güvenli Merdiven Kullanımı
1. Merdiven üzerinde dengeyi kaybetmemek için erişimi zor olan noktalara uzanılmamalıdır. 2. Merdivenlerin tutunulamayacak kısmına kadar tırmanılmamalı veya üzerinde iş yapmaya çalışılmamalıdır. 3. Merdivenlerin tepesinin sert bir yüzeye dayalı olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Merdivenin, üzerinde çalışılan basamaktan en az 3 basamak (yaklaşık 1 metre) yukarı uzanacak şekilde olması sağlanmalı ve en üst 3 basamakta kesinlikle çalışılmamalıdır.
Her 4 metre için merdivende 1 metre açıklık bırakılmalıdır. Bu 4'e 1 kuralı olarak da adlandırılmaktadır. Merdivenler, güvenli olmayan zeminlere veya uygun olmayan destekler üzerine kurulmamalıdır. Ayrıca, elde yük varken merdivene tırmanılmamalıdır.
Merdivenin en üstteki üç basamağında ayakta durulmamalıdır. Aşırı uzanılmamalıdır. Kullanıcının kemer tokasının merdiven ayakları arasında kalmasına dikkat edinmeli ve çalışırken iki ayak da hep aynı basamak üzerinde tutulmalıdır. En üstteki üç basamak üzerinde çalışılmamalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
"3-Nokta Kuralını” hatırlayın: En azından iki el ve bir ayak veya iki ayak ve bir el her zaman merdivenle temas halindedir. Düz veya uzayan merdivenlerde yukardan 3. merdivenden daha fazlasına veya katlanabilir merdivende yukarıdan 2. merdivenden daha fazlasına çıkmayın. Merdiveni nereye koyduğunuza dikkat edin.
Ayrıca merdivenlerden inerken ve çıkarken her zaman sağ tarafı kullanmalıyız. Merdivenleri kullanırken çok dikkat etmeli ve yavaş yavaş inip çıkmalıyız. Eğer bunu yapmazsak düşebiliriz ve kaza geçirebiliriz.
Genel merdivenler için minimum genişlik 1,50 m, Özel merdivenler için de 1,20 m olmalıdır. Aslında hafif yaya trafiği için 0.60 m genişlik yeterli olmasına karşın,psikolojik olarak dar olarak algılanmaktadır, bu nedenle 0.90 m genişlik uygundur.
Merdivenlerin eğimi 60 dereceyi geçmeyecek, basamak genişliği en az 13 cm olacaktır. 10 m'yi geçen merdivenlerde 10 m'de bir dinleme platformu yapılacaktır. Merdiven genişlikleri en az 60 cm olacaktır. Seyyar merdivenler ahşap olarak yapıldığında 4 m uzunluğu geçmeyecektir.
En uygun basamak genişliği ve rıht yüksekliğini hesaplamak için ( 2 h + b = 62-63 cm ) formülü kullanılır. Bir merdivende kaç adet rıht olduğunu hesaplamanın en kolay yolu (en uygun rıht yüksekliği 17.5 cm kabul edilir.) kat yüksekliği 17.5 cm ye bölünür. Buradan çıkan tam sayı ise bize rıht sayısını verir.
Bir kişinin bu merdivenleri çıktığı hayal edildiğinde sonuçta herhangi bir yükselme ya da alçalma olmadığı hep başladığı yere döndüğü sonsuza kadar devam eden bir döngü ortaya çıkmaktadır. Üç boyutlu uzayda açıkça imkânsız olan bu merdivene Penrose merdiveni denir.
Merdiven Terimleri
Basamak: Merdivene çıkarken ayak basılan yüzeye basamak denir. Rıht: Merdiven basamakları arasındaki yüksekliktir. Rıht yüksekliği yönetmelikte belirli yerlere göre değişmektedir. Bahçe ve dış girişler 14-16 cm.
Örnek Merdiven Hesabı
Örnek: 3 metre yüksekliği bulunan bir yapının merdiven hesabını yapınız? Cevap: Standart basamak yüksekliğimiz= 16-17 cm'dir demiştik. 300 cm / 16 cm = 18,75 adet basamak sayısı çıkıyor.
8) Dört basamaktan fazla olan her merdivende, korkuluk ve trabzan bulunacaktır.
Eğim Açılarına Göre
Normal eğimliler acısı 25 – 36 derecedir. Bütün yapıların iç ve dış merdivenlerinde kullanılmaktadır. Fazla eğimliler acısı 37 – 45 derecedir. Çatı, bodrum katı gibi yerlerdeki merdivenlerde kullanılmaktadır.
Yatık eğimli 20-25 derece (%36-%46) • Normal eğimli 25-36 derece (%46-%72) • Dik eğimli 36-45 derece (%72-%100) olmak üzere üçe ayrılır. Dış merdivenler yatık, iç mekandaki esas merdivenler normal eğimli olmalıdır.Servis • merdivenleriyle az yer kaplaması istenen diğer iç merdivenler dik eğimli olabilirler.
Başlıca merdiven şekilleri aşağıdaki gibidir. Basamak: Rıht: Basamaklar arası dik yüzeydir. Normal koşullarda rıht yüksekliği en az 12cm, en çok 22 cm olmalıdır.
Merdiven Basamaklarının Ölçüleri: Basamak yüksekliği; 0.17 m .'den fazla olamaz. Basamak genişliği; 0.27 m .'den az olamaz.
Merdivenler Ana Merdiven ve Yardımcı Merdiven olmak üzere 2 guruba ayrılıyor. Ana merdivenlerin basamak genişlikleri standart olarak 25 ve 28 cm arasında olmalıdır. Rıht yükseklikleri ise yine standart olarak 17 ve 18 cm arasında olmalıdır.
Alman DIN standartlarına göre yürüme uzunluğu. ANA MERDİVENLER Örnek olarak; iki veya üç katlı Evlerde, kullanılma yoğunlğu en fazla olan ve Giriş katta bulunan Merdivendir. Ana Merdivenler için İdeal bir adim uzunlugu 63 santimetredir. Yani bir İnsanin yürüyüs halindeki adim uzunlugu 63 cm.dir.
Merdivenler İç ve Dış merdivenler olmak üzere ikiye ayrılır. Dış merdivenler tümüyle dış hava koşullarına açık olanlardır. Bunlar daha çok farklı yükseklikteki yolları, parkları, bahçeleri birbirlerine ve tretuvarlarla binaların zemin katlarını bağlarlar. İç merdivenler normal olarak dış hava koşullarına kapalıdır.
Adım atılan basamakların genişliği ise 0.27 metreden daha az olmamasına özellikle dikkat edilmektedir. Ek olarak merdivenlerin genişliği incelenecek olursa en az 70 cm olmalı ve buradan insanlar inip çıktığı için bu ölçüme 50 cm daha eklenmelidir.
Sadece kaldırımlarda değil, zebralardan yani yaya geçitlerinden karşıdan karşıya geçerken de, merdivenleri kullanırken de her zaman sağ taraf kullanılmalıdır.
75º - 65 º arasında portatif merdivenler. 42º - 38 º arasında basamaklı merdivenler. 30º - 15 º arası mümkünse kullanılmamalı. 15º - 0 º arasında sadece rampa kullanılmalıdır.
Mutlaka merdivenlerden çıkarken ya da inerken her zaman sağ tarafı kullanmalıyız. Böylece düzenli şekilde arkadaşlarımız ile beraber merdivenlerden yukarı çıkabilir ya da aşağıya inebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri