Fâsık, Allah'a itaat etmekten büyük ölçüde çıkıp dinin sınırlarını aşan kimsedir (Mefâtîḥu'l-ġayb, III, 200; V, 165). Râgıb el-İsfahânî'ye göre az veya çok olsun her günah fısktır. Fâsık ise şeriatın hükümlerini benimseyip ikrar ettikten sonra bunların tamamını veya bir kısmını ihlâl eden kimsedir.
Terim olarak ise fısk, isyan etmek ve Allah'ın emrini terketmek anlamına gelir. Aynı kökten türetilen "fusûk" ise, "dinden çıkmak"3, "itaatten ayrılıp ma'siyete (günahlara ve isyana) dalmak ve yine imandan küfre geçmek"4 anlamlarına gelmektedir.
Sözlükte “yarmak, bir şeyi genişçe yarıp açmak” anlamındaki fecr veya fücûr kökünden türeyen bir sıfat olarak “dindarlık perdesini yırtan, fütursuzca günaha dalan, haktan bâtıla sapan kimse” gibi mânalar taşır.
Sünni âlimlerine göre fasık mümin işlediği günaha göre kısas, had, tazîr vb. cezalara çarptırılır. Tövbe etmeden öldüğü takdirde, durumu Allah'ın iradesine bağlı olup dilerse doğrudan doğruya veya şefaatçilerin şefaatiyle onu affeder, dilerse cehennemde azaba uğrattıktan sonra cennete koyar.
Büyük günah, kebîre veya fısk, bir İslam dinî terimi. Fısk işleyen kişiye fâsık denir.
İlgili 27 soru bulundu
Diğer bazı âyetlerde ise fısk ve füsûk müminlere nisbet edilir (bk. el-Bakara 2/197, 282; en-Nûr 24/4). Âyetlerde belirtildiğine göre Allah fâsıklardan razı olmaz, yaptıkları malî hayırları kabul etmez ve kendilerini hidayete erdirmez; onları dünyada cezalandırdığı gibi âhirette de cehenneme atar.
Çeşitli hadis rivayetlerinde Allah'a ortak koşmak, adam öldürmek, ana babaya karşı gelmek, yetim malı yemek, faiz yemek, dürüst kadınları iffetsizlikle suçlamak, büyü yapmak, savaştan kaçmak, yalancı şahitlikte bulunmak ve ödenemeyecek miktarda borçlu olarak ölmek büyük günahların başında zikredilmiştir (Müsned, II, ...
Müslüman kadınların el ve yüzleri hâriç, başlarını ve vücutlarını açarak nâmahrem erkeklere göstermeleri büyük günahtır; intihar etmek, emanete hıyanet etmek, harama bakmak, haram sesleri dinlemek, gıybet, yalan, iftira... Bütün bunlar büyük günahlardır. Günahta ısrar ise daha büyük günahtır.
Hiç inanan bir kimse, yoldan çıkmış [fâsık] bir kimse gibi olur mu? Elbette eşit olamazlar. Öyleyse iman eden kimse, fasık olan gibi olur mu? Bunlar eşit olmazlar.
Bununla beraber, genel olarak yaratıklar arasında ilk kâfir olanın İblis olduğunu söylemek mümkündür: “...İblis kâfirlerden oldu.” (Bakara, 2/34) mealindeki ayetin ifadesinden bunu anlamak mümkündür. İnsanlık camiası içindeki ilk kâfir olan kimsenin Kabil olma ihtimali kuvvetlidir.
Facir kelimesinin Arapça'daki çoğulu 'Füccar' veya 'Fecere' şeklindedir. Fücur, bir başka deyişle Hakk'tan sapmak, hak yolu yarıp kötülük ve isyana düşmek, sınır tanımaz ve utanmaz bir şekilde günah işlemektir. Zina ve yalan gibi edep dışı günahlara da fücur denilmektedir.
(ﻓﺠ]ﺎﺭ) i. (Ar. fācir'in çoğul şekli fuccār) Fâcir olanlar, günahkâr ve sefih kimseler, fecere: Celâlin eylemekçün hükmün icrâ / Cahîmi mesken-i füccâr edersin / Gedâ eylersin istersen şehânı / Gedâyı şâh-ı haşmet-kâr edersin (Hersekli Ârif Hikmet).
“Fâcir” ise, Allah'ın emirlerini yerine getirmeyen, dinin yasaklarını çiğneyen, aşırı isyana dalan, günahta ısrar eden ve en büyük günahlardan dahi kaçınmayan kimse demektir.
Bir grup âyette de leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilmiş, vurularak öldürülmüş, yuvarlanıp ölmüş, boynuzlanıp ölmüş, canavarlarca parçalanmış hayvanların etinin yenmesi ve fal okları ile kısmet aranması fısk olarak nitelendirilmiştir (bk.
Fasık kelimesi sıfat olarak Allah'ın emirlerini tanımayan, günah işleyen anlamına gelmektedir. Fasık Ne Demek? Allah'ın emir ve yasaklarına riayet etmeyen, haram işleyen ve bu günahları bilen kişiler için kullanılan bir sözcüktür.
İslâm döneminde “hak yoldan ayrılma, Allah'ın emirlerine itaatsizlik etme” şeklinde daha özel bir anlam kazanmış, hem müşrik, yahudi, hıristiyan ve münafıklar, hem de dinin emirlerine aykırı hareket eden müslümanlar fısk kelimesi ve türevleriyle nitelendirilmeye başlanmıştır.
“Fasık” ifadesi, Şeriatın hükümlerini gözeteceğine söz vermiş olan bir kimsenin, bu sözünü kısmen veya tamamen ihmal edip, yerine getirmeyi bırakan bir kimse için kullanılmaktadır. Bu ifade hem kâfir için hem de günahkâr bir Müslüman için kullanılır.
Fâsık kavramı, dinî literatürde kâfir için kullanılmakla beraber daha çok açıktan gü- nah işleyen Müslüman için kullanılmaktadır. İslam hukuku açısından fâsık, tasarruf- larında yalan söyleme ihtimali olan ve töhmet altındaki kimsedir.
Tanrı buyruklarına karşı olan, dince suç sayılan, öteki dünyada/ahirette cezayı gerektiren iş veya davranış demektir. Günâh işleyenlere veya günâhı olanlara günahkâr denir.
İslam'da en büyük günah Allah'a şirk koşmaktır. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de Allah'ın şirk dışında tüm günahları affedebileceği yazar. Bu günahı işleyen kişilere ise müşrik denir. Dini yalanlayanlara ve ahiret gününe iman etmeyenlere ise münkir ya da kafir olarak tanımlanır.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
Sadaka-i cariye sevapların en büyüğü olarak aktarılır ve kişilerin ölümünden sonra dahi sevap kazanmalarını sağlayan ibadet çeşitlerinden birisidir. Bu ibadet, içerisinde birçok maddeyi barındırır ve bunlardan birisini dahi yapan kişiler sadaka-i cariye ibadetini yerine getirmiş olurlar.
Allah'ın affetmeyeceği bir günah yoktur, yeter ki samimi bir tövbe ile tövbe edelim. İnsan hayatta iken işlemiş olduğu her türlü küfür ve günaha geri dönmemek kaydı ile tövbe ederse, Allah bunları tamamen affeder.
1) Şirk Koşmak
Allah gibi başka bir yaratıcının varlığını savunmak şirk koşmaktır. Şirk koşmak en büyük zulümlerdendir. Şirk koşmak kişiyi Cehenneme kadar götürür. En büyük günahlar olarak sayılan şirk koşmak nefsine yapılmış bir zulüm olarak tebliğ edilir.
Kur'ân-ı Kerim'de; “Kim yaptığı haksızlıktan sonra tevbe eder, halini düzeltirse, şüphesiz ki Allah, onun tevbesini kabul eder. Çünkü Allah, çok bağışlayan ve merhamet edendir”14 buyurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri