Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Çiğ somonda kötü bir koku var mı diye kokla. Amonyağa benzer çok keskin bir balık kokusu geliyorsa büyük ihtimalle bozulmuştur. Taze somonun kokusu çok hafif olmalı. Balığın bozulduğunu anlamak için üzerinde sütümsü bir tabaka olup olmadığına bak.
Izgarada pişiriyorsanız balıkların arasına defne yaprağı koyabilirsiniz. Bu sayede hem koku biraz olsun giderilir. Hem de ızgara balık tarifi konusunda birçok kişinin tavsiye ettiği defne yaprağını kullanmış olursunuz.
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
İlgili 32 soru bulundu
Somonu ateşten aldıktan sonra balık birkaç dakika daha pişmeye devam eder. Bu nedenle servis yapmadan önce somonu ocak, fırın veya ızgaradan çıkar ve yaklaşık 5 dakika beklet. Somonu ateşten aldıktan sonra pişmeye devam ettiğinden biraz az pişmiş olarak ateşten alman sorun olmaz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Eğer somonda amonyağa benzeyen keskin bir koku varsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Taze somon daha hafif bir kokuya sahiptir. Yüzey: Somonun bozulduğu üzerindeki beyaz ve saydam deriden anlaşılabilir. Çiğ somonun yüzeyinde mat bir tabaka oluşmaya başladıysa, bu onun bozulduğunu gösterir.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Fırın kabını hafifçe yağlayın ve somonu kaba alın. Yanına istediğiniz sebzelerden azar azar koyarak 180-190 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Spatula yardımıyla fırın kabından alıp servis tabağına yerleştirin.
Yine pişirme işleminden sonra geniş bir tencerenin içine su, sirke ya da limon suyu, defne yaprağı, karanfil ve çubuk tarçın koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım mutfakta oluşan sinmiş balık kokusunu alarak hoş bir koku yayılmasını sağlar.
Balıkları pişirdikten sonra, pişirdiğiniz kabı bekletmeden yıkamanız gerekir. Ancak bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmanız da önemli. Sıcak su, balık kokusunun yayılmasına neden olur. Koku tavadan çıkmıyorsa, yıkadığınız tavayı ocağa alarak içerisindehazır kahve veya Türk kahvesi kavurabilirsiniz.
1-Balığı kızartırken bir tencerede sirkeli su kaynatırsanız kokuyu alacaktır. 2-Balık kızarttıktan sonra bir tencerenize su koyun, suyun içerisine biraz sirke veya limon suyu ve hoş bir koku vermek için de içerisine bir kaç defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin ve kaynatın.
Taze balığın gözleri canlı ve parlak iken bayat balık solgun bakar. Göz çevresinde az da olsa kanamaya rastlanabilir. Kanlı gözleri olan balıktan uzak durulmalıdır. Gözleri çökmüş, kornea tabakası kremamsı, adeta katarakt gibi göz bebekleri olan balıklar bozuktur.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Kekik, pul biber, defne yaprağı, karabiber, tuz sıvıyağla karıştırılıp balıklar ve patateslerin her yerine gelecek şekilde karıştırılır. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar takriben kırk dakika pişirilir. Fırında somon kokar mi? Bir miktar koku olabilir.
Tavayı önceden ısıtılmış fırına koyun ve sıvıyı bırakana kadar somonu pişirin. Somonun üzerindeki kapağı ya da alüminyum folyoyu çıkarın ve 20 ila 25 dakika daha pişirin. Filetolarınız inceyse [2,5 cm'nin altında], 20 dakika sonra kontrol edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri