Fas veya resmî olarak Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır.
10 Eylül 2021 tarihinde Kral, Ulusal Bağımsızlar Birliği lideri Aziz Akhannouch'u yeni hükümeti kurmakla görevlendirmiştir. Yeni hükümet 7 Ekim 2021 tarihinde görevine başlamıştır. Yeni koalisyon hükümeti RNI, PAM ve PI tarafından kurulmuş olup, çok sayıda Parlamento dışından teknokrat Bakana da sahiptir.
Fas anayasası İslam'ı sadece resmî din kabul etmiş ve her dinden insana ibadet ve din özgürlüğü hakkı vermiştir.
'Harem'de kaç kişi vardı? Fas'ı 1704 yılında ziyaret eden Fransız diplomat Dominique Busnot'nun aktardığına göre, İsmail'in 4 eşi ve 500 cariyesinden 600 erkek çocuğu vardı.
Fas'ta devletin resmi dini İslam'dır. CIA tarafından tutulan The World Factbook'a göre Fas nüfusunun %99'u Müslüman'dır. Fas anayasası İslam'ı resmi din kabul ederek her dinden insana ibadet ve cemaat özgürlüğü hakkı vermektedir. İslam dini Fas'a 680 yılında Emevîler aracılığıyla getirilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
İspanyol güçlerini Fas Sultanının askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesinin kuşatmayı bıraktı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin zaferi.
Fes'in Ele Geçirilmesi (1576)
III. Murad, Saadi tahtını kazanmasına yardım etme desteği karşılığında Abdülmelik tarafından Fas'ı Osmanlı himayesine alma teklifini kabul etti. III. Murad daha sonra Cezayir valisi Ramazan Paşa'ya Fas'ı işgal etmesini ve Abdülmelik'i Osmanlıya bağlı bey olarak tahta oturtmasını emretti.
Fas, ekonomik bakımdan fakir ülkeler arasında yer alır. Bunun sebebi iklim, topografya ve sosyal yapılar gibi faktörlerdir. Yoksulluk, kırsal bölgelerde daha da yoğunlaşmakta; yoksulluk sınırının altında yaşayan 4.000.000 kişiden 3.000.000'u bu bölgelerde yaşamaktadır.
İslam hukukuna dayalı olan Fas'ta resmi olarak Müslümanların alkol tüketmesi yasak fakat uygulamada tolere ediliyor. Mağaza, bar ve restoranlarda Ramazan ayı dışında alkol satışına izin veriliyor.
Her iki ülke de Akdeniz İçin Birlik projesinin tam üyesidir. Fas, Türkiye'den birçok ürün ithal eder. Uluslararası alanda Türkiye, Fas'a yardım etmektedir ve Fas'a destek de bulunmaktadır.
Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır.
Arapça'daki anlamı ise "akşam" demektir. İngilizce adı "Morocco", Fransızca'da "Maroc" olan ülkenin adı, ülkenin ortasında bulunan Marrakech (Marakeş) şehrinin isminden türemiştir.
1939'da, Fransız Kuzey Afrika'sı üç sömürgeden oluşuyordu: Cezayir, Fas ve Tunus. Sömürgelerin üçünde de Arap ve Berberi Müslümanlar, kendilerine katılan Fransa ve diğer Güney Avrupa ülkelerinden gelenlerle birlikte, özellikle Cezayir'deki nüfusa göre en büyük bölümü oluşturmuşlardır.
İslam Fas'ta en yaygın din olup devletin resmi dinidir. Fas'taki Müslümanların çoğu Sünni olup Maliki mezhebindendir. Ülkenin ikinci en büyük ve İslam'dan önceki dini ise Hristiyanlıktır.
Fas ne için bilinir? Geleneksel Fas el sanatları, şehrin tarihi merkezi olan imparatorluk şehirleri Medine'de bulunabilir. Medina, mücevherler, kilimler, deri eşyalar ve çaydanlıklar dahil tüm Fas ürünleri için tek adrestir. Kazablanka, Fas'ta çekilmiş en ikonik filmlerden biridir.
Bugün İspanya'nın Fas topraklarında bulunan şehirlerinden Melilla İspanyollar tarafından 1497 yılında ele geçirilmişti. 1884'te ise Batı Sahra bölgesi İspanyollar tarafından sömürgeleştirildi. 1912-1956 yılları arasında Fransız-İspanyol sömürgesi olan Fas, 1956'da önce Fransızlardan, sonra da İspanyollardan ...
Türk vatandaşları, ülkeye giriş tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli pasaport hamili olmaları halinde Fas'a yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
1912 yılında Fransa, Fes Antlaşması ile Fas üzerinde bir protektora kurarak Fas'ın fiili bağımsızlığına son verdi.
Hollanda yasaları, bağışçıların en fazla 12 kadına sperm vermesine ve en fazla 25 çocuğun babası olmasına izin veriyor. Ancak Hollanda'nın Lahey kentinde yaşayan Jonathan M.'nin, yasal engellere rağmen 102 çocuğun biyolojik babası olduğu belirlendi.
Pakistan'ın Quetta kentinde yaşayan 50 yaşındaki Sardar Jan Mohammad Khan Khilji, 60. çocuğu da doğduktan sonra, 61. çocuk için arkadaşlarından dördüncü bir eş bulmasına yardım etmelerini istiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri