Arapça kökenli bir kelime olup fedakarlık, diğerkamlık anlamına gelir. Öz vermek anlamının birleşmesi ile insanın kendi varlığı dışında kalan varlıklar için kendinden bir şeyler vermesidir.
TDK'ya göre özveri, fedakarlıkta bulunmak, kendi çıkarlarını önemsememek ve başkalarının iyiliği için mücadele etmek demektir. Özveri, yardımseverlik ve karşılıksız iyilikte bulunmak manasında da kullanılır.
Özveri, kendini kaybetmek demek değildir. Özveri, insanların birbirlerine karşı saygı, sevgi ve yardımseverlik duygularını göstermelerinde önemli bir rol oynar. Özverili davranışlar, insanların arasındaki bağları güçlendirir ve toplumda dayanışmayı arttırır. Özveri, iş hayatında da oldukça önemlidir.
Cevap: Bir amaç uğruna veya gerçekleşmesi için herhangi bir şey için kendi çıkarlarından vazgeçme, fedakârlık.
Özveri kelimesi sıklıkla Türkçede yer alan ve çok kullanılan kelimelerden biridir. Bu sözcük daha çok fedakarlık ve kişisel çıkarları bir kenara bırakma gibi anlamlara üzerinden değerlendirilebilmektedir. Özveri göstermek ise herhangi bir konu odaklı fedakarlık gerçekleştirmek şeklinde belirtilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Özveri kelimesi en çok da annelerimizle özdeşleştirdiğimiz, kendinden ödün verme, fedakarlıkta bulunma gibi anlamları olan bir sözcüktür.
Özverinin en temel motivasyonu karşılık beklemeden yapılıyor olmasıdır. Yani bir çıkar, geri dönüş beklentisi olmadan yapılmasıdır. Kısacası fedakârlık çıkar ve karşılık beklentisi ile ortaya çıkarken özveri tamamiyle sevgiden gelir.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
özverisiz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Özveri ile davranmayan, özverisi olmayan.
Bir sonuca bağlanmayan tartışmalarda ve uyuşmazlıklarda taraflardan birinin kendi hakkından vazgeçmesine ödün vermek denir. Bu kelime, bazı durumlarda fedakarlık kelimesinin yerine de kullanılır.
Özveri eş anlamlısı kelime: Fedakârlık.
Aşırı özveride bulunma (“altruizm”, Türkçe karşılığıyla özgecilik, eski dilde kullanılan karşılığıyla diğerkamlık), yapmak zorunda olduğu için değil, yalnızca yapmak istediği için, başkalarına aşırı ölçüde yardımcı olmaya çalışmak demektir.
Kıvanç ismi, gurur ve onur duygusu, başarı veya memnuniyet anlamına gelir. Türkçe kökenli bir isim olan Kıvanç, bir kişinin başarılarından veya mutluluğundan dolayı hissettiği içsel tatmin ve övünç duygusunu ifade eder. Kıvanç İsminin Diğer Anlamı/Anlamları: Yüce, yüksek, ulu, büyük, sağlam, iyilik tanrısı.
Verimlilik verimi iyi olan, bol olan, kendisinden beklenen ve istenen yani en iyi sonucu veren anlamına gelmektedir. Verimlilik pek çok alanda kullanılmaktadır. Tarım sektöründe ekilen ürünlerin bol olması verimliliği belirtmektedir.
Orijinal dilinde ''marginale'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı, uçta ve kenarda olandır. Marjinal sözcüğü cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır: Örnekler: ''Marjinal bir oluşum'' - ''Marjinal bir sanatçı.'' Kelimenin fiil hali ise ''marjinalize etmek'' şeklinde yazılır.
özdeşim, bir egonun başka bir egoda özümsenmesi(yani bir egonun başka bir egoya benzemesi) ve bunun sonucunda egonun bazı açılardan diğeri gibi davranması, onu taklit etmesi, bir anlamda içine almasıdır.
Türkçede doğru yazımı sıklıkla sorgulanan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''özveri'' şeklindedir. Eğer öz veri şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''özveri'' birleşik yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Özverili çalışmaları sonucunda istediği notu aldı.
bir şey uğrunda değerli kılınan seyi verme; adı üstünde; özünü verme, fedakarlık.
Kişinin kendi duygu ve ihtiyaçlarını bir kenara koyarak başkalarının ihtiyaçları için özveride bulunmalarıdır. Aşırı fedakârlık söz konusu olduğunda kişi kendi isteklerini sık sık ihmal eder. Kendi huzuru ve istekleri ikinci plandadır. Bu durum uzun vadede kişinin kendi mutluluğuna engel olur.
Fedakârlık, kişinin kendi kişisel amaçlarını ikinci plana atarak başka bir kişiye fayda sağlamasını içermektedir (Impett ve Gardon,2008). Fedakârlık davranışları bir duyguyu besleyecek kişisel çıkarlarından vazgeçmek olarak da tanımlanmıştır (Lin vd., 2016).
Bu şekilde davranan kişiler "özverili" ya da fedakar" olarak adlandırılır.
Fedakârlık kişi- nin, insanlara, topluma, vatanına, milletine, ailesine karşılık bekle- meden, kendi insani ve vicdani, ahlaki sorumluluğu ile yaptığı, iyi- lik, yardım, hizmettir. Fedakârlıkta bulunan kişi bazen kendi çıkarlarını göz ardı ederek, canına, malına za- rar gelecek olsa dahi yerine getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri