Fatih Sultan Mehmet Han, 9 yaşınnda hafız, 12 yaşında padişah oldu ve 21 yaşında istanbul " u fethetti.
Fatih Sultan Mehmed'in Arapça ve Farsçanın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyancayı çok iyi bilmesi, bu dönemdeki münasebetlerine dayandırılmaktadır.
2. Mehmet, defalarca girişimde bulunulmasına rağmen ele geçirilemeyen Bizans'ın elindeki İstanbul'u, 54 gün süren kuşatmanın ardından 1453 yılında henüz 21 yaşındayken fethederek "Fatih" unvanını aldı.
Her türlü ihtiyacı ile ilgilenen Hocası Akşemseddin'in Şehzade Mehmet üzerinde emeği çoktur. Şehzade Mehmet daha 12 yaşında iken Manisa'ya vali olarak tayin edilmiştir. Babası II. Murat'ın devlet işlerinden bunalması üzerine Şehzade Mehmet daha 12 yaşında iken devletin başına geçer.
Fatih Sultan Mehmet'in bilinen 7 eşi vardır. Bu eşlerden ise toplamda 5 tane çocuğu olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'in eşlerinin isimleri ise şunlardır: Emine- Gül Bahar Hatun: Fatih Sultan Mehmet'in ilk eşi olan Gül Bahar Hatun'un cariye kökenli olduğu bilinmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
3. Ahmed, 19 kadınla, en fazla eşi olan padişahlardandır. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın eşi Hatice Sultan'ın annesi Emetullah Baş Kadın, Baş Hasekisidir.
Ölümünün ardından padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet yetkilileri ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in naaşını unuttu. Bundan daha beteri ise sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başlamış olmasıydı.
İstanbul'un fethini takip eden o hararetli günlerde Fatih Sultan Mehmed, esirler arasından 14 yaşında bir çocuğu seçip himayesi altına almıştı. Sonra ne olduysa oldu, bu çocuk bizzat Fatih tarafından öldürüldü... İstanbul'un fethine dair belgelerin çoğu fetihten yıllar, hatta asırlar sonra yazılmıştır.
Tanım. Fatih Sultan Mehmed olarak da tanınan II. Mehmed (1432-1481), Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci ve en büyük padişahları arasındaydı.
Fatih Sultan Mehmet'in bilinen dört çocuğu vardır. I. Gülbahar Hatundan olan II. Bayezıd, Sultan Bayezid-i Veli adıyla da bilinmektedir. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Doğum yeri ise bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan Dimetoka'da, Dimetoka Sarayı'dır.
Fatih Sultan Mehmed, uzun boylu, dolgun yanaklı, kıvrık burunlu, adaleli ve kuvvetli bir padişahtı. Devrinin en büyük ulemalarından birisiydi ve yedi yabancı dil bilirdi. Alim, şair ve sanatkarları sık sık toplar ve onlarla sohbet etmekten çok hoşlanırdı.
35 dil bilen Johan Vandewalle'nin bildiği diller; Felemenkçe, Danca, Latince, İngilizce, Almanca ve Türkçenin yanı sıra Farsça, Çağdaş Arapça, Rusça, Osmanlıca, Klasik Arapça ve Eski Slavca.
Fatih Sultan Mehmet 8, Yavuz Sultan Selim 6, Abdülhamid Han 5 dil biliyordu.
Mehmet (1595-1603), içlerinde kundakta olan çocukların da olduğu 19 kardeşini tahta çıktığı günün gecesi öldürttü. Oğlu şehzade Murat'ı da boğdurttu.
İşte bu ortamda Fatihin cenazesi sarayın bir odasında unutulur ve kokar. Ancak, İç savaş sona erip Bayezid iktidara gelince Fatihin cenazesi kaldırılır. Kokan cenazenin mumyalama işini Baltacılar kethüdası, yani bir nevi bugünün özel kalem müdürü gibi bir işlevi olan Kasım yapar.
Fatih'in sıradan bir komutan olmadığını, çağ kapatıp çağ açtığını ifade eden Büyükgöz, "Gebze özelinde Fatih'in Otağı Hünkar Çayırı diye adlandırılan bu yer, Fatih Sultan Mehmet'in vefat ettiği yer.
Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusunun Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmesidir. Olayın sonucunda 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu yıkılmış ve Osmanlı Devleti, bir imparatorluk hâline gelmiştir.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiş, devlet kurumlarını buna göre yeniden yapılandırmıştır. Osmanlı Devleti'nin impa- ratorluk olarak yeniden yapılandıran Fatih'in en önemli icraatlarından ikisi kardeş katli düzenlemesi ve devşirme sistemidir.
deniliyor buraya. sorusu olduğu için o dönemden sonra 2. Bayazit tahta geçmiştir.
II.Selim'in hamamda cariye kovalarken ayağının mermere takılıp düşüp öldüğü rivayetinin çıkış noktası ve tek kaynağı 17.yy tarihçisi Peçevi'nin eseridir. Ahmed Refik Altınay buradaki kaydı alıp işin içine "cariye kovalamalarını" katınca daha bir popüler oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri