Nefes almak derken… Oksijenin yüzde 70'ini ormanlar değil, algler ve diğer deniz canlıları üretir.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
Oksijen üretimi için atmosferde bulunan suyun oksijen ile hidrojene ayrılması gerekir. Başka şekilde oksijen üretimi için volkanik olayların gerçekleşmesi, bitkilerin fotosentez gerçekleştirmesi, suda yaşayan canlıların üretimi ya da karbondioksit ve mineral oksitlerin oksijen üretmeleri gerekir.
Dünya'daki oksijenin çoğu aslında başka canlılar tarafından üretilir. Dünya'daki tüm ormanlar oksijenin yaklaşık %20 kadarını fotosentez yoluyla üretmektedir. Geriye kalan kısmını ise su yosunları yani "algler" üretmektedir(URL-1).
Kanın akciğerlerden taşıdığı oksijenin yüzde doksan yedisi hemoglobin yoluyla taşınır.
İlgili 31 soru bulundu
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi.
Balıkesir. Doğal kaynaklarıyla ünlü Balıkesir, insanlara adeta oksijen ziyafeti sunuyor. Bu kaynakların başındaysa dünyanın en temiz ikinci yüksek oksijen oranına sahip alanı olan Kaz Dağları geliyor. Aynı zamanda Kaz Dağları ile aynı isme sahip muhteşem bir milli park da var.
Çam Ağaçları ve Özellikleri
Çam ağaçları iğne yapraklı ağaç türlerinden olup yaz kış yapraklarını dökmeyen türden ağaçlardır. Çam ağaçları güzel görünüşleri dışında bize büyü bir oksijen kaynağıdır.
Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken, zeytin ve incir açları karbondioksit salınımı yapar. Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken, zeytin ve incir ağaçları ise oksijen vermeye başlar.
40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saatte oksijene dönüştürür. 1 Hektar çam ormanı havadaki 36.4 ton tozu süzer. 1 Hektar çam ormanı yılda 30 ton oksijen üretir.
Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar.
Fotosentezde güneş enerjisi kimyasal enerji olarak toplanır ve su ile karbondioksiti glikoza dönüştüren bir süreçte kullanılır. Oksijen yan ürün olarak açığa çıkar. Hücre solunumunda oksijen glikozu parçalamak için kullanılır ve süreçte kimyasal enerji ve ısı açığa çıkar. Bu tepkimenin ürünleri karbondioksit ve sudur.
Su fotosentezde elektron, hidrojen ve oksijen kaynağı olarak kullanılır. Devirli ve devirsiz fotofosforilasyon reaksiyonlarında ilk elektron tutucu ferrodoksin'dir. Bu durumda ferrodoksin en güçlü, klorofil ise en zayıf elektron tutucudur. Işık reaksiyonları sonucu toplam 3 ATP ve 2 NADPH2 üretilir.
Çeşitli kaynaklara göre olgun, yapraklı bir ağaç 2-10 kişinin yıllık oksijen miktarını karşılayacak kadar oksijen üretir. Bunun yanında ağaçların yemekten tıpa, işlenmemiş içeriklerden gölgeye, rüzgarkıranlardan sel kontrolüne kadar bolca faydaları vardır.
Hepimizin bildiği gibi ağaçlar güneş ışığı ile gündüzleri karbondioksiti oksijene çevirirler, buna da fotosentez diyoruz:) Geceleri ise tersine oksijen kullanırlar ve ortama karbondioksit salarlar.
Oksijen açısından deniz kıyısbında yaşayanlar daha şanslı. Atmosferde bulunan oksijeninin yüzde 75'ini ağaçların değil, denizlerdeki yosun türü bitkilerin ürettiği, bu nedenle tatilini deniz kıyısında geçiren ya da buralarda yaşayan kişilerin, oksijen açısından diğer yerlere göre daha şanslı olduğu bildirildi.
Limon ağacı, evin veya bahçenin hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur. Yapraklar, karbondioksiti emer ve oksijen üretir, bu da hava kalitesini iyileştirir.
“Sinek daha ağaçla temasa geçmeden asılan şişeler, içerisinde kullanılan gübre dolayısıyla sineği şişeye yöneltiyor ve içerisine topluyor. Şişenin içerisinde ilaç yok; ekolojik dengeleri bozmayan, zararı olmayan bir madde kullanılıyor. Organik tarımcıların da kullandığı bir gübre.
Dolayısıyla tüm bitkiler, atmosfere oksijen pompalıyorlar demekte bir sakınca yok. Yani yukarıdaki söz, "Bitkiler gezegenin oksijen kaynaklarıdır." olsa bile yeridir.
Binalara çok yakın dikilmiş ağaçların kökleri genelde, temeli tahrip edecek yeterli basınç oluşturamaz. Ancak çok ince kökler su bulmak için betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir. Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür.
Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken zeytin, incir ağaçları karbondioksit salınımı yapar. Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken zeytin, incir ağacıları oksijen vermeye başlar. İncir ağaçları yapraklarını döker, zeytin ağaçları yapraklarını dökmezler. Zeytin ağacı sürekli oksijen üretir.
Buna rağmen, örneğin bir habere göre, “Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesi, oksijen yoğunluğu açısından dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise 'en doğal oksijen çadırı' olarak biliniyor.” Bir reklama göre ise “Dünya Sağlık Örgütü ölçümlerine göre insan organizması için en iyi hava (Oksijen Oranı: 0.021) ...
Oksijen havada %21 oranında bulunur. Yükseklikle birlikte oksijenin bu yüzdesi değişmez, fakat hava “inceldiği” için basıncı düşer, böylece belli bir hacimdeki oksijen molekül sayısı azalır ve böylece yükseklikle orantılı olarak solunan havadaki oksijen azalır.
Kabaca 5500 metredeki oksijen basıncı, deniz düzeyinin yarısı kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri