Fatih'in Güneye Hareketi Esnasında Ölümü: Üsküdar'da bir kaç gün kaldı, sonra araba ile hareket etti ve Rebi-ül-evvelin dördüncü Perşenbe günü (3 Mayıs 1481) Gebze'ye yakın Tekfur çayırı ordugâhında ikindi ile akşam arası elli bir yaşında vefat etti.
Murat döneminde 880 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye ulaştırdı. Gut hastalığı olan Fatih Sultan Mehmet, Anadolu'ya çıktığı sefer sırasında 3 Mayıs 1481'de Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı'nda vefat etti.
Fatih Sultan Mehmet 3 Mayıs 1481 yılında Memlukler üzerine sefere çıktığı bir sırada bugün Gebze tarafında bulunan Tekfur Sarayı civarında hayatını kaybetti. Öldüğünde daha 51 yaşındaydı. Padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi.
Bugün Bağdat Caddesi dediğimiz yol izlenerek ilk konak yerine yani Gebze Sahrası'na ulaşırlar. Fatih, 3 Mayıs 1481'de Gebze Sahrası'nda zehirlenip vefat eder. Seferi nereye yapacağını tam olarak bilmiyoruz. Sefer-i Hümâyun nereye saldıracağını ilan etmez.
1481 yılına kadar hükümdarlık yaptı ve bizzat 25 sefere katıldı. İmparatorluk sınırlarını Tuna'dan Kızılırmak'a kadar genişleterek devletin başşehri olarak İstanbul'u almak ve Hz.
İlgili 30 soru bulundu
Osmanlı İmparatorluğunun 7 padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, 30 Mart 1432 tarihinde Edirne'de doğdu. Tam adı Mehmet Bin Murat'tır. Babası Koca Murat lakabıyla da bilinen 2. Murat, annesi ise Hüma Hatun'dur.
Yıldönümü İstanbul'un Fatih'i, çağ açıp çağ kapatan hükümdar Fatih Sultan Mehmet Han'ı vefatının 539. yıldönümünde rahmet ve saygıyla anıyoruz.
Babasına karşı isyan etmekten dolayı yargılanmıştır; Nahcıvan Seferi'ne giden Osmanlı ordusunun Konya'da konakladığı sırada, padişahın otağında boğdurulmuştur. Katli, devlete isyan suçundan dolayıdır ancak deliller ve şahitler konusunda tartışma bulunmaktadır.
Vlad'ın ölümü hakkında birçok rivayet bulunmaktadır ancak en kabul gören görüşe göre Vlad, Aralık 1476 ve Ocak 1477 tarihleri arasında 300 Rumen askeri ile birlikte Osmanlı ordusuna mağlup oldu ve kılıçla başı gövdesinden ayrılarak idam edildi.
6. Fatih Sultan Mehmed (1451 – 1481) tahta çıkar çıkmaz 2 yaşındaki Ahmet'i ve Hasan'ı öldürtür. Ayrıca hamile olan 2 cariyesini de öldürür. Ve Fatih, bir kanunname çıkarır ve bu kanunun meşhur maddesine göre, 'Nizam-ı alem için şehzadeler öldürülebilir.
Mehmet (1595-1603), içlerinde kundakta olan çocukların da olduğu 19 kardeşini tahta çıktığı günün gecesi öldürttü. Oğlu şehzade Murat'ı da boğdurttu. Bu son oldu.
Sefer. Sadrazam Veli Mahmud Paşa komutasındaki Türk ordusu 1462 ilkbaharında sefere çıktı. Fatih Sultan Mehmed ise donanmayla Karadeniz üzerinden Dobruca kıyılarına çıktı. İbrail dahil Eflak'ın Tuna boyundaki kale ve müstahkem mevkileri Türk birliklerince ele geçirilerek yakıldı.
3 Mayıs - Otranto Seferi sona erdi. Fatih Sultan Mehmet öldüğü için Otranto Kalesi Napoli Krallığı'na verilerek Osmanlı geri çekildi. 22 Mayıs - 8. Osmanlı Padişahı II. Bayezid tahta geçti. Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi'nin temeli olan Galata Sarayı Enderûn-u Hümayûnu kuruldu.
Hadisenin zahirî sebebi olarak Osmanlı'nın para birimi olan akçenin ayarının düşürülmesi gösterilmişti. Çünkü bu ayarlama askeri ve piyasayı zarara sokmuştu. Bu sebepten yeniçeriler isyan çıkarttı. Fakat isyan darbeye dönüşmüş ve genç hükümdar bu hadisenin neticesinde tahttan indirilmişti.
Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans) başkenti Constantinopolis, 29 Mayıs 1453 tarihinde Osmanlı Padişahı II. Mehmed önderliğindeki Osmanlı Ordusu tarafından feth edilmiştir. Bu fetihle birlikte Osmanlı Devleti İmparatorluk olmuş, tarihteki en önemli devletlerden biri olan Doğu Roma İmparatorluğu sona ermiştir.
30 Mart 1432'de doğan Mehmed, Sultan II. Murad'ın (1421-1451) ve Murad'ın hareminden Balkan kökenli bir cariye olan Hüma Hatun'un üçüncü oğluydu. Dedesi I. Mehmed'dir (1413-1421) ve soyunu Osmanlı Hanedanlığı'nın banisi Osman'a (1280-1323) kadar takip etmiştir.
Fatih Sultan Mehmed, uzun boylu, dolgun yanaklı, kıvrık burunlu, adaleli ve kuvvetli bir padişahtı. Devrinin en büyük ulemalarından birisiydi ve yedi yabancı dil bilirdi. Alim, şair ve sanatkarları sık sık toplar ve onlarla sohbet etmekten çok hoşlanırdı.
Babası, Süleyman doğduğu zaman Trabzon valisi olan ve 1512 yılında padişah olarak tahta çıkan I. Selim, annesi ise Ayşe Hafsa Valide sultandı.
Fatih Sultan Mehmet'in diğer kardeşleri ise şunlardır: Şehzade Büyük Ahmet. Şehzade Orhan. Şehzade Hasan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri