Günde 2 fincan zencefil çayı tüketimi, bitkinin sağlık üzerine etkilerinin optimum seviyede seyretmesini destekler. Genellikle aç karnına sabahları ya da öğünlerden önce tüketilmesi önerilen zencefil, metabolizmayı hızlandırmaya ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Zencefil suyunu günde 2-3 bardak aç karna olacak şekilde tüketin. Özellikle sabah aç karna tüketmek, zencefil suyunun yağ yakıcı etkilerini hızlandırır. Tat vermek için, bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz. Karışımı soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.
Günde bir kez zencefil çayı tüketenlerin hazımsızlık ve kabızlık yaşama olasılığı daha düşüktür. Ayrıca mide asidi reflüsü, mide bulantısı veya aşırı gazdan muzdarip olma riskleri çok azdır. Yayınlanan bir araştırma, zencefil çayının kusma ve mide bulantısında önemli ölçüde rahatlama sağladığını kaydetmiştir.
Toz ve taze halde tüketilebilen zencefil, mideye, kalbe, enfeksiyona kansere karşı faydaları bulunmaktadır. Günlük olarak yeteri miktarda tüketilmesi gerekir. Zencefil tüketimi arttığında sağlık açısından zararları olabilir. Limon-bal karışımı ile çay yapılan zencefilin kök hali de vardır.
İlgili 20 soru bulundu
1 çay kaşığı zencefil kaç kalori? Zencefil Tozunun 100 gramında 335 kcal kalori, ayrıca 1 Çay Kaşığı yani 3 gram Zencefil Tozunda 10 kalori bulunmaktadır.
Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda bir doktora danışılmalıdır.
Zencefil çayı aç ya da tok karnına içilebilir.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Taze zencefil tüketiminin günde en fazla bir küçük yumru, toz zencefilin ise günde en fazla 2 gram ile sınırlandırılması öneriliyor.
Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Zencefilli Ballı Limonlu Karışım Ne Zaman Kullanılır? Hazırladığınız zencefilli ballı limon karışımını soğuk algınlığına yakalanmadan önce günde bir fincan içebilirsiniz. Aynı zamanda mide üşütmelerine, bulantılara ve öksürüğe karşı çok etkilidir.
Serviste kullanacağınız kupaya zencefil dilimlerini ekleyebilir ve üzerine kaynayan suyu nazikçe dökebilirsiniz. İşte bu kadar, zencefil suyunuzu süzerek sıcak veya soğuk şekilde tüketebilirsiniz.
Sağlıklı yaşamın sırlarından biri de zencefil olmaktadır. Bağışıklık sistemini daha güçlü tutmak ve hastalıklardan uzak kalmak için ara öğünlerde zencefil çayı içmeniz tavsiye edilir. Yemek saatlerinde bir kase zencefilli yoğurt yiyerek bağırsak sağlığını da korumuş olursunuz.
Balın içeriği ve son kullanma tarihine göre tüketim süresi değişkenlik gösterir. Toz zencefil bal karışımı günde kaç kere tüketilmeli diye düşünüyorsanız sabah akşam 1 kaşık tüketmeniz yeterlidir.
Zencefil çayını akşam yatmadan önce 1 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz. Zencefil kullanan kişinin devamlı tuvalete çıkması zencefilin kilo verdirici etkisinin bir göstergesidir. Yağ yakımını kolaylaştıran ve inceltmesi nedeniyle tercih edilen zencefil çayı kürü ile kısa zamanda kilolarınıza elveda diyebilirsiniz.
Fazla tüketilirse mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlara yol açabilir. Kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır. Kan inceltici ilaçlarla veya cerrahi operasyon öncesinde tüketilecekse doktora danışmak gerekmektedir. Taze zencefil iyi çiğnenerek tüketilmezse bağırsak tıkanıklığına yol açabilir.
Zencefil çayı içerek yavaşlayan metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gece yatmadan 30 dakika önce içilen 1 bardak zencefil çayı, gece boyu metabolizmanızı çalıştırır ve uykuda bile yağ yakmanızı sağlar.
Zencefil Limon Çayı Neye İyi Gelir? Yüksek C vitamini oranına sahip olan limon ve doğal antioksidan kaynağı olan zencefili karıştırarak hazırlanan zencefil limon çayı, tam anlamıyla bir iltihap savardır. Yani vücut bağışıklığının güçlendirmesinde savaşçı rol alır ve vücuttaki iltihapları giderir.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Sabah uyandıktan sonra ilk olarak bir zencefil ve limonlu içmeyi deneyin. Zencefil size yukarıda belirtilen tüm faydaları sağlar ve bu metabolizmayı hızlandırmanın ve sindirim sistemini uyandırmanın harika bir yoludur.
Çok eski zamanlardan bu yana hem yemeklerde hem de sağlık alanında kullanılan bir baharat türü olan zencefilin toz hali de sık sık tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen toz zencefil farklı formalarda karşımıza çıkar. Çay olarak tüketilebilen toz zencefil yemeklerin içerisine de eklenebilir.
Toz zencefil, çok yıllık bir bitki olan zencefilin kurutularak öğütülmesi ile elde edilen bir baharat çeşidini oluşturuyor. Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor.
Zencefil, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi önerilen bu besin tüm kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri