- Yavuz Sultan Selim, İran'da Şah İsmail'le tebdili kıyafet satranç oynar ve şahı yener. Şah ona tokat atar. Bunu unutmamak için küpe takar. - Yavuz Sultan Selim, kendine verilen nasihatleri unutmamak için kulağına küpe takar.
“Yavuz Sultan Selim İslamiyet'in kutsal topraklarına hakim olunca 'Hadimü'l-Haremeyn' yani Haremeyn'in hizmetkârı olduğunu göstermek için küpe takmıştır.
Nitekim 1473'te Otlukbeli'nde Fatih Sultan Mehmed ile savaşan Akkoyunlu Türkmenlerinde küpe takanlar vardı (Neşri Tarihi, II, 819-821). Ayrıca Kalenderilik ve Bektaşilik gibi tarikatlarda dervişler dünyadan ve dünyevi nesnelerden soyutlandıklarını göstermek için mengüç (küpe) takarlar.
Cevabımız: Fatih Sultan Mehmet Han'ın kulağına küpe takması ile bir bilgi yoktur. Ancak Yavuz Sultan Selim'in küpe taktığı bilinmektedir.
İddialara göre insanlar Yavuz Sultan Selim'in kendinisini Allah'ın kölesi ve kulu olduğunu hatırlamak için küpe taktığı söylenir. Bir diğer iddiaya göre ise kendisine verilen nasihatları kulağına küpe olarak taktığı söylenir ancak hepsi uydurmadır.
İlgili 35 soru bulundu
Aksesuar ya da inancın bir parçası olarak kullanılan küpenin tarihi birçok kültürel değişimde olduğu gibi küpeyi de ilk önce Mısırlılarla başlatsak da İtalyan Alpler'inde bulunan ve şu an dünyanın en iyi korunmuş ve en yaşlı mumyası unvanına sahip "Ötzi/The Iceman” 5300 yıl civarındaki ömrüyle bizi bu konuda yanılttı.
Rivayetlere göre; - Yavuz Sultan Selim, Mısır'da kölelerin küpe taktığını görür ve "Ben de Allah'ın kuluyum, onun kölesiyim" der. Bunu unutmamak için küpe takar.
Bu soru, Kanal 7 ekranlarında izleyiciyle buluşan Necmettin Nursaçan'la Sohbetler programında yanıt buldu. İslam Hukukuna göre kulakların küpe takılmak için delinmesi ve küpe takılması kadınlar için caiz görülmüş olup erkeklerin bu aksesuarı kullanması dinen uygun görülmemiştir.
İslam dini müslümanları müşriklere her ne şekilde olursa olsun benzemekten men etmiştir. Fakat erkeklerin küpe takmasında açık bir şekilde batı hayranlığı ile gayr-i müslimleri taklit görülmektedir. Çünkü ne Peygamber Efendimiz'in (asm) sünnetinde, İslam dininin örf ve adetlerinde böyle bir uygulama yoktur.
İşte bu şer'î hükmü bilen Yavuz Sultân Selim'in kulağını deldirip küpe taktığına ihtimal dahi vermiyoruz. Zira Yavuz, Mısır Seferi dönüşünde oğlu Süleyman'ın süslü elbiselerini görünce, 'Bre Süleyman, sen böyle giyinirsen, anan ne giysin?
ortada Yavuz Sultan Selim Han'ın silüeti tuğrası ve bir sözü olan "CESARETİYLE YAŞAMAYAN ESARETİYLE ÖLÜR" sözü yazılı çift sıra orjinal firuze taşlarla çevrili, kalem işlemeli gümüş saltanat yüzüğü
Rüya tabiri kitaplarına göre rüyada halka şeklinde küpe görmek de diğer küpe rüyaları gibi hayırlı ve olumlu yorumlanır. Rüyasında halka küpe gören kişinin, ailesine ve arkadaşlarına sıkı sıkıya bağlı olduğu anlamına gelir.
Her kültürel gelişmede olduğu gibi küpeye de ilk önce Mısırlılar da rastlanıyor. Önceleri çok büyük çapta olan altın halkaların yerlerini zamanla daha küçük askı şeklindeki küpeler alıyorlar. Babiller ve sonra Asya medeniyetlerinde küpe sadece erkeklerin taktığı ve toplum içindeki rütbeyi belirten bir takı oluyor.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Babası Sultan Bayezid'in mülayim bir padişah olduğu malumdur. Yerine şiddetiyle tanınmış oğlu Sultan Selim geçince, güya vezirler aralarında ne yapacaklarını müzakere etmişler; sonra da “Babası gibi, onun da sakalını elimize alırız!” demişler. Bunu haber alan Sultan Selim sakal bırakmamış.
Türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu... Küpe, böylesine sert ve kesin törenin hüküm sürdüğü Türk topraklarında bir ailenin neslini sürdürebilme imkanını koruması açısından cengaverler için toplumsal bir nişan görevi görmüştür.
Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Bu itibarla da kulak deldirip küpe takmak, Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul görmüştür. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Her halükârda ergen erkeklerin kulaklarını deldirmeleri ve küpe takmaları, çoğu hukukçulara göre haram ve bazılarına göre ise mekrûhtur; yani kısaca caiz değildir. Erkeğin küpe takması caiz olmasa da namaza mani değildir, yani küpeli olarak kılınan namaz geçerlidir.
Diyanet'e göre, erkeklerin küpe takması tahrimen mekruh yani harama yakın bir davranıştır. Diyanet, Peygamberimizin: “Kadınlara benzemeye çalışan erkekler ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlar Allah'ın rahmetinden uzak olsun.” uyarısından yola çıkarak bu fetvayı vermektedir.
Ama bildiğim kadarıyla erkeklerin takması caiz değil dedim, ama bunu arkadaşımı tatmin edecek şekilde cevaplamam lazım. Değerli kardeşimiz, İslâm Hukukuna göre kulakların küpe takılmak üzere delinmesi ve küpe takılması, kadınlar için caiz görülmüş; ama erkekler için caiz görülmemiştir.
Özellikle gençlerin merak ettiği bu konu, İslami camiada da tartışılmıştır. Kadınların tercih ettiği burun deldirmek ve hızma takmak, güzel görünmek için sıklıkla başvurulmuştur. İslamiyet'te kadın veya erkeğin hızma veya piercing takması mekruh olarak sayılmıştır.
Erkeklerin taktığı küpelere dair eski kanıtlar, antik Pers'de Persepolis'te bulunan arkeolojik kalıntılarda görülebilir. Sarayın ayakta kalan bazı duvarlarında sergilenen Pers İmparatorluğu askerlerinin oyulmuş resimleri, onları küpe takarken gösterir.
Günümüzde de yine süs vb. amaçlarla hem kız hem erkekler küpe takmaktadır. Çoğunlukla kızlarda her iki kulağa erkeklerde tek kulağa takılmaktadır. Erkeklerde sağ veya sol kulağa küpe takmaya farklı anlamlar da yüklenmiştir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri