Kişisel Hijyen; saç temizliği ve bakımı, yüz, göz ve kulak temizliği, ağız ve diş temizliği, ayak temizliği, banyo alışkanlığı, dış genital organlar ve koltuk altı temizliği, cinsel ilişki sırasında ve sonrası temizlik, sağlıklı giyinme, el ve tırnak temizliğini kapsamaktadır (T.C Sağlık Bakanlığı, 2003).
Kişisel Temizlik Kuralları
En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır. Tuvaletten sonra eller bol su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
TEMİZLİK YÖNTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
* Kuru temizlik (süpürge, elektrikli süpürge, toz bezi vb.), * Nemli temizlik (paspaslama, moplama), * Islak temizlik (yıkama), * Spreyle temizlik (ovalama).
İlgili 15 soru bulundu
Kişisel hijyen uygulamaları insan sağlığının sürdürülebilmesi için oldukça önemli durumlardan biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Kişisel hijyen uygulamaları başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere vücut temizliği, burun ve kulak temizliği, ayak ve el temizliği olarak kategorize edilmektedir.
Manevi temizliğe birçok örnek verilebilir. Bunlardan bazıları; güler yüz, tatlı dil, hoşnutluk sağlamak, güzel bakmak, güzel düşünmek, hasretlik ve kindarlık duymamak, kimse ile düşman olmamak ve dedikodudan uzak durmaktır.
Kişisel hijyen, yıkanma, saç temizliği, ağız ve diş temizliği, çamaşır temizliği gibi konuları kapsar. tüm yabancı maddelerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır Page 9 9 • Kişi tüm dış ortam kirleticilerinin sürekli etkisi altındadır. Mikroplar kadar kimyasal kirleticilerin de varlığı çok kez fark edilmez.
İnsanın kendisine, vücuduna, zihnine günlük olarak zaman ayırması ve uygun bakımlar yapması gerekmektedir. Örneğin; her sabah ve akşam diş fırçalamak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek, stresten uzak durmak, uyku düzeni oluşturmak vb. eylemler kişisel bakıma örnek gösterilebilir.
Düzenli banyo veya duş almak, temiz ve hijyenik bir şekilde giyinmek, tercihen pamuklu kıyafetler tercih etmek, tırnak bakımı, düzenli egzersiz yapmak gerekir. El bakımı gibi detayların atlanmaması en önemli noktadır.
İslam dininde temizlik maddi ve manevi temizlik olarak ikiye ayrılır. Maddi temizlik kişilerin beden ve kıyafet temizliğine dikkat etmesidir. Manevi temizlik ise bireylerin art niyetli düşüncelerden arınması ve temiz bir ruha sahip olması anlamına gelir.
Günlük kişisel bakım rutini oluşturmak için temel adımlar şunlar olabilir: Yüz temizliği, tonik kullanımı, nemlendirici sürme, güneş koruyucu kullanımı, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, duş alma, saç bakımı ve tırnak bakımı gibi işlemleri içermelidir.
Kişisel bakım, insanların sağlıklı olmaları ve güzel görünmeleri için yaptıkları hijyen ritüelleridir. Buna göre günlük diş fırçalamak, el ve yüz yıkamak, duş almak kişisel bakım için yapılan ritüellerdir. Ayrıca cilde krem sürülerek cildin nemlendirilmesi ve benzer uygulamalar ile kişisel bakım ön planda tutulur.
Kişisel bakım nedir sorusuna zihninizi ve bedeninizi sağlıklı tutmak için yapmamız gereken ihtiyaçları karşılama durumudur diyebiliriz. Kendinize yönelik özenli tutum, genel olarak ruh hâlinizi olumlu yönde etkiler. Neticesinde de mutlu ve dengeli bir hayat sürdürmenize olanak tanır.
Kişisel bakım ürünleri; kremler, cilt tonikleri, yüz veya saç serumları, cilt maskeleri, tırnak güçlendirici ojeler, losyonlar, ayak bakımı için kullanılan özel kremler gibi çeşitlere ayrılır. Kişisel bakım ürünleri kadın ve erkek olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır.
- Diş macunu ile sabun gibi temizlik malzemelerini gereğinden fazla kullanmamaya özen göstermeliyiz. - Diş fırçası, havlu ve tırnak makası gibi kişisel bakım için kullandığımız ürünleri özenli ve düzenli şekilde kullanmalıyız. - Dişlerimizi fırçalarken, ellerimizi yıkarken ya da banyo yaparken suyu israf etmemeliyiz.
Kişisel hijyeni korumak, bu virüs ve bakterileri uzaklaştırmanın en etkili yoludur. Ayrıca, vücudun yenilenmesi için temizlenmesi gerekir. Kişisel hijyen düzenli olarak uygulanmadığı takdirde, farklı cilt hastalıkları da baş gösterir. Sosyal hayatın içinde yazılı olmayan kurallardan birisi kişisel bakımın yapılmasıdır.
Zararlı mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklara yakalanma riskini önlemek için en etkili yöntemlerden biri kişisel hijyendir. Hijyen, kişinin kendini ve yakınlarını hastalıklara yakalanma riskinden korumak için aldıkları tüm önlemlere verilen addır. Sağlıklı yaşam ve hijyen birbirine bağlıdır.
Vücuda ait kişisel temizlik uygun şekilde yapılmadığında ishalli hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, cildin mikrobik hastalıkları, paraziter hastalıklar, mantar ve allerjik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Abdest ve gusül, hükmî temizlik kademesidir. Üçüncü kademede ise kişinin uzuvlarını gıybet, yalan, haram yemek, mala hıyanet etmek gibi günahlardan, kalbini haset, kibir, gösteriş, hırs ve benzeri kötü huy ve hastalıklardan temizlemesi gelir.
Dinin ve aklın pis kabul ettiği şeylerden beden, elbise ve çevrenin temizlenmesi maddi temizlik olarak kabul edilmiştir. İnsanın maddi anlamda bireysel olarak temiz olması yeterli görülmemiş, evinin ve çevresinin temiz olmasına dikkat etmesi de istenmiştir.
İSLAM'DA TEMİZLİĞİN SAHFALARI NELERDİR? Bu sebeple İslâm bilginleri temizliği maddî temizlik, hükmî temizlik ve mânevî temizlik şeklinde üç safhalı bir faaliyet olarak görmüşlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri