Fâtımâ'nın Eli ya da Hamse (Arapça: خمسة, khams kökünden, gerçek anlamda "beş"), palmiye şeklinde, Orta Doğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar popüler, yaygınca takı, muska ya da duvar süsü olarak kullanılan bir tılsımdır. Bir inanç olarak şans, bereket ve mutluluk getireceğine inanılır. Barış işareti olarak da kullanılır.
Alevilerin kutsal sembollerinden bir tanesi olan Fatma Ana Eli, “Pençe-i Âl-i Abâ” ya da “Hamse” diye de bilinmektedir. Diğer toplumlar gibi Aleviler de bu sembolün kişileri nazara, kötü düşüncelere karşı koruyacağına; uğur, şans ve bereket getireceğine inanmaktadır.
Fatma'nın eli, yüzyıllardır sahiplerine şans getirdiğine ve onlara sabır ve sadakat erdemleri verdiğine inanılan bir tılsım haline gelir. Bu nesne genellikle 'Fatma'nın Eli' olarak bilinilirse de Araplar arasında 'Hamse Eli' diye anılır.
Hangi anlama gelirse gelsin bu simgenin nazarlık olarak insanları kötülüklere karsı koruyacağına inanılmıştır. İnsanlar zor dönemlerden geçerken böyle sembollerin onlara kattığı güce ihtiyaç duyabilir. Fatma Ana'nın Eli sembolü de manevi açlıkları gidererek bereket, dayanıklılık ve gücün habercisi oluyor.
1.170 TL. “Fatmanın Eli” ifadesi, genellikle Türk kültüründe yaygın olan ve nazara karşı koruma amacı taşıyan bir sembolü ifade eder. Bu sembol, kötü enerjileri ve nazardan kaynaklanabilecek olumsuz etkileri engellemek veya uzaklaştırmak için kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Yahudilik'te de suret yasağı olduğu için canlandırmalarda Tanrı, genellikle yukarıdan uzanan eller şeklinde betimlenir. Caynacılar, ruhani liderleri Mahavira'nın aydınlanmasının 2500. yılı olan 1975'te avuç içini gösteren el işaretini Caynacılığın barış sembolü olarak kabul etmişlerdir.
Rabia işareti (Arapça: شارة رابعة, R4BIA olarak da yazılır), 2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir el işareti.
Fatima'nın 3 kehanetinden ilk ikisinin 1. Dünya Savaşı'nın sonu ve 2. Dünya Savaşı'nın başlangıcı, Sovyetler'in yükselişi ve çöküşü hakkındaydı. Sırların üçüncüsünün ise kıyametle ilgili olduğu sanılıyordu.
Hz.Fatma bir gün mutfakta helva kavururken, eşi Hz. Ali'yi genç ve güzel bir odalıkla görür ve pişen helvaya elini daldırır ancak hiç bir şey olmaz, helvayı böyle kavurmayı devam eder. O günden sonra elinin kutsallığına, gücüne adeta yenilmezliğine inanılır. Her güçlük adeta onun eliyle aşılacaktır.
Fatıma bint Muhammed, Fatımatü'z-zehra (Arapça: فاطمة الزهراء), İslam peygamberi Muhammed'in kızı, Ali bin Ebu Talib'in eşi. İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşi Hatice bint Hüveylid'den olan kızıdır.
Peygamber efendimizin en son çocuğudur. Küçük yaşından itibaren Peygamber efendimizin her işini yaptığı için peygamber efendimiz kendisine "Babasının Annesi" anlamına gelen, Ümmü Ebiha lakabını vermiştir. Cennet hanımlarının efendisi olarak bilinen Hz. Fatıma Peygamber efendimize ilk iman eden kişiler arasındadır.
Hatice, Peygamber Efendimizin ilk eşidir. Hz. Fatıma, Hz. Ali ile evlenmiştir.
Fatma, kocası Hz. Ali'yi görünce o sırada pişirmekte olduğu helvaya şaşkınlıkla elini daldırır ve karıştırmaya başlar. Kocası, durumu fark edince Fatma'nın elini tencereden çıkartır. Fatma'nın eli, yüzyıllardır sahiplerine şans getirdiğine ve onlara sabır ve sadakat erdemleri verdiğine inanılan bir tılsım haline gelir.
Fâtıma, Resûlullah'ın ölümünden beş buçuk ay sonra 3 Ramazan 11 (22 Kasım 632) tarihinde vefat etti. Muhammed el-Bâkır'ın belirttiğine göre Fâtıma'yı Hz.
El içinde göz şeklindeki nazarlıklar Türkiye, Yunanistan, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan'da oldukça yaygın kullanılmaktadır. Türk ve İslam inanışında “Kalp gözü insanın Tanrı'yı, Tanır'nın da insanı gördüğü gözdür” denir. El figürü içindeki göz sembolü tüm Türk ve İslam sanatında oldukça yaygın kullanılmıştır.
Arapça'da 5 anlamına gelen Hamsa kelimesi bir elin 5 parmağını temsil etmektedir. Hamsa Ortadoğu ve Arap yarımadasında evrensel olarak insanları kötülüklerden, kem gözlerden koruduğuna inanılır.
El simgesinin ortasındaki, Mısır geleneğinden kalan Horus'un gözü ya da “her şeyi gören gözün” şans getireceğine, kem gözlerden koruyacağına ve nazarı uzak tutacağına inanılır. Museviler “Hames Eli”, Hindular “Humsa Eli”, Araplarda ise 5 anlamına gelen “Hamsa” denilir. Türklerde ise Umay Ana'nın eli denilmektedir.
Güzelliği kadar dindarlığı ile de tanınan ve şairlik tarafı da olduğu bilinen Fâtıma'nın, babası Hz. Hüseyin ile kocası Hasan hakkında şiirler yazdığı nakledilmektedir. Ayrıca babasından, kardeşi Zeynelâbidîn Ali, halası Zeyneb bint Ali, Hz. Âişe, İbn Abbas ve Esmâ bint Umeys'ten hadis rivayet etmiştir.
Portekiz'in Fatima kasabasında yaşayan üç çoban çocuğun koyunlarını gezdirirken Bakire Meryem'i gördüğünü söylemesinin üzerinden 100 yıl geçti. Bugün artık hayatta olmayan o üç çocuğun anlattığı ve "Fatima'nın Sırrı" olarak bilinen görüntülere, Katolik Kilisesi tarafından büyük önem atfediliyor.
Hicretten iki yıl sonra, 18 yaşında iken 21 Mart 624 miladi tarihte Hz. Ali ile evlendirilir. Evlenme olayları kısaca şöyle olur.
Fátima Portekiz'de Ourém belediyesine bağlı olan, 71,29 km2 yüzölçümüne sahip, 10.302 nüfuslu (2001) bir bucaktır (Portekizce: freguesia).
Orta parmak hareketi; antik zamanlarda cinsel ilişkinin sembolü olarak, jesti alan kişiyi aşağılamak, korkutmak ve tehdit etmek amacıyla kullanılmıştır. Orta parmak, fallusu temsil ederken hemen sağ ve solundaki iki parmak ise testisleri temsil etmektedir.
Dünya Savaşı sırasında Zafer işareti (İngilizce Victory kelimesinin baş harfi olan V'yi simgeleyecek şekilde) olarak dönemin İngiltere başbakanı Winston Churchill tarafından yaygınlaştırılmıştır. ABD'de ve daha sonra 1960'lı yıllardan itibaren bütün dünyada barış anlamına gelmek üzere kullanılmıştır.
Her şeyi gören göz, Tanrı'nın herkesi gözlemesinin ve korumasının bir sembolüdür.
Özellikle günümüzde, ilk bakışta Yahudilik ile özdeşleştirilen "Magen David" (Davut Kalkanı), bu sembol dünyasında neredeyse ön planda yer edinmiş görünmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri