Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, KDV oranı ve tutarı, Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
Faturada Şekil Şartları: Faturanın ispat aracı olması, ancak niteliği gereği faturaya geçirilmesi gereken bilgilerin mevcudiyeti halinde geçerlidir. Sözleşmenin ifa aşamasıyla ilgili olarak düzenlenen faturanın şekli ve kapsamının ne olması gerektiği konusunda, Türk Ticaret Kanunu'nda özel bir hüküm bulunmamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Resmi Faturada; ihracatçının unvanı ve adresi, yükleme yeri, boşaltma yeri, malın menşei, brüt ve net ağırlığı, fatura tarih ve no'su, muhabir ve aracı banka, toplam miktar ve mal bedeli toplamı ile teslim şekli, yeri, para birimi yazılmalıdır.
Sonuç olarak; TTK. m. 21/no.1 uyarınca, fatura düzenlenip verilmesi için, ta- raflar arasında önceden kurulmuş geçerli bir sözleşme ilişkisinin bulunması şarttır.
Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası Malın veya işin nevi, miktarı fiyatı ve tutarı Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
– Faturanın üzerinde, bunu düzenleyen yani satıcının, adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve vergi sicil numarası bulunmalıdır. – Faturanın üzerine müşterinin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve vergi sicil numarası yazılmalıdır.
Kurumsal fatura bilgilerinde; Şirket ismi, Vergi Numarası ve Vergi Dairesi bilgileri yer almaktadır. Müşterinizin e-fatura mükellefi olup olmadığını “E-Fatura Mükellefi” kısmında “evet veya hayır” olacak görebilirsiniz.
Kimlik Numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
IBAN bilgisine, fatura üzerinde ödeme bilgileri (Payment Means) alanının altında yer alan alacaklı banka bilgileri (PayeeFinancialAccount) alanında yer verilmesi zorunludur.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Fatura kesilirken yanlışlık yapıldığında hatalı fatura çöpe atılmaz, tüm nüshaların üzerine “iptal” yazılır ve fatura dosyasında saklanır. Fatura herhangi bir sebepten dolayı yırtılır ya da parçalanırsa, parçalar bant ile birleştirilir ve tüm nüshaları ile beraber fatura dosyasında saklanır.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu' nun 230. Maddesi'ne göre, düzenlenen tüm faturalarda (e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve Kağıt Fatura) belirtilen müşterinin ad, soyad ve adres bilgilerinin yer alması zorunluluğu bulunuyor.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Fatura adresi, KDV Bilgi Değişim Sistemine (VIES) veya Ticaret Odasına kayıtlı resmi şirket adresidir. Fatura adresi faturada görünür ve bir posta adresi belirtmediğiniz sürece faturanızın basılı kopyasını normal posta yoluyla göndereceğimiz adrestir.
Sipariş verdiğiniz ürünlerin doğru şekilde yapılması için mutlaka bir fatura adresine gerek vardır. Eğer bir ürünü iade etmek ya da değişimini talep etmek isterseniz yine faturaya ihtiyaç duyarsınız bu nedenle faturanın mutlaka adres ve diğer bilgiler kısmı doğru şekilde yazılıp onaylanmalıdır.
İnternetten yapılan satışlar için basılan kağıt faturada, fatura müşteriye aynı zamanda mail olarak bildiriliyorsa faturanın üzerinde müşterinin mail adresinin olması gerekli midir? Hiçbir etiketi yok. Merhaba; e-Arşiv faturada müşteriye ait mail adresinin bulunma zorunluluğu yoktur.
Yani Türk Borçlar Kanunu hükümleri açısından da malın tesliminden önce fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır. Öte yandan Mali İdare uygulamaları da malın teslimi ya da hizmetin ifasından önce fatura düzenlenebileceğini ve bu konuda yasal bir engel bulunmadığını göstermektedir. belirteceklerdir.
Bu durumda taraflar karşılıklı anlaşarak şu işlemleri gerçekleştirebilirler. a)Yanlış kesilen fatura temel fatura ise o faturanın tutarı kadar içeriği aynı bir faturayı B firması A'ya keser cari hesap böylece sıfırlanır.
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Arşiv faturaya geçişi bazı durumlarda zorunlu kılmıştır. 30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL'nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri